Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις;

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Μπορεί να ορκιστήκαμε ότι πρέπει να χάσουμε οπωσδήποτε 2-3 παραπανίσια κιλά, όμως πάντα υπάρχει χώρος για καλό κρασί. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μετά την παρατεταμένη κακοκαιρία τις τελευταίες εβδομάδες του 2016, η νέα χρονιά μπήκε με γλυκές χειμωνιάτικες ημέρες. Φάγαμε, ήπιαμε, βγήκαμε, διασκεδάσαμε. Μπορεί να ορκιστήκαμε ότι πρέπει να χάσουμε οπωσδήποτε 2-3 παραπανίσια κιλά, όμως πάντα υπάρχει χώρος για καλό κρασί. Και να 5 υπέροχες ερυθρές προτάσεις από τον ελληνικό αμπελώνα!

ΒΑΛΟΣ

Κρανιά Ολύμπου, Λάρισα

Κτήμα Κατσαρού / Ξινόμαυρο

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν το Ξινόμαυρο είναι η ποικιλία σας και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι εκτός ζώνης Νάουσας, Αμύνταιου, Γουμένισσας και Ραψάνης, τότε απολαύστε αυτό το νεανικό Ξινόμαυρο από τον μυθικό Όλυμπο. Αρώματα κόκκινων φρούτων, λιαστής ντομάτας και μπαχαρικών με ζωικές νύξεις. Στόμα μεσαίου όγκου με ώριμες τανίνες, καλή οξύτητα και διακριτικά πιπεράτη επίγευση.


ΠΑΛΙΑ ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙΑ

Νεμέα Κορινθίας

Κτήμα Μητραβέλα / Αγιωργίτικο

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Κτήμα Μητραβέλα είναι το παλαιότερο οινοποιείο της Νεμέας (από το 1913) και έχει προνομιούχους ιδιόκτητους αμπελώνες. Τα σταφύλια για την ετικέτα Παλιά Αμπελοτόπια προέρχονται από αμπέλια άνω των 40 ετών, με μικρή στρεμματική απόδοση. Αποτέλεσμα, ένα Αγιωργίτικο μεγάλης συμπύκνωσης, με φινέτσα και χαρακτήρα.

ΑΝΤΑΡΗΣ

Κορακοχώρι Ηλείας

Κτήμα Μερκούρη / Αυγουστιάτης - Mourvedre

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Κτήμα Μερκούρη έχει ιστορία 150 ετών. Η ετικέτα Αντάρης προέρχεται από πρωτότυπο χαρμάνι της τοπικής ποικιλίας Αυγουστιάτης με το Mourvedre που συναντάμε κυρίως στον γαλλικό Νότο. Πλούσια αρώματα βιολέτας και μπαχαρικών. Μέτριο σώμα, θερμό αλκοόλ και ζωηρό τελείωμα. Μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

ΛΑΓΑΡΑ

Άβδηρα Ξάνθης

Κτήμα Βουρβουκέλη / Merlot - Syrah - Παμίτι

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από την ακριτική Ξάνθη ένα ενδιαφέρον χαρμάνι των κοσμοπολίτικων Merlot και Syrah με το τοπικό Παμίτι. Έντονα πορφυρό χρώμα, αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, ελαφρά τανικό, με πικάντικο τελείωμα.

ΜΕΘ' ΥΜΩΝ ΟΨΙΜΟ

Ραψάνη Λάρισας

Οινοποιία Ντούγκου / Λημνιώνα - Syrah - Grenache Rouge

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αφήσαμε τελευταία μια σπάνια ελληνική ετικέτα (παράγεται μόνο εξαιρετικές χρονιές) που παρά την υψηλή τιμή της, αξίζει να δοκιμάσετε κάποια στιγμή. Στρεμματική απόδοση 250 kg/στρέμμα από υπερώριμα σταφύλια, με αποτέλεσμα υψηλό αλκοόλ. Βαθύ πορφυρό χρώμα, με αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων. Πλούσιο και τανικό στο στόμα, προδιαθέτει για μακρές οινοποσίες. Πιθανόν ένα τόσο ιδιαίτερο κρασί να μην αρέσει σε όλους, όμως σίγουρο είναι ότι θα το θυμάστε για πολύ καιρό.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT