Kυπριακό: Σήμερα η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί στη Γενεύη

Kυπριακό: Σήμερα η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί στη Γενεύη Facebook Twitter
1

Αρχίζουν σήμερα επίσημα οι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και των αντιπροσωπειών τους, που αποτελούν συνέχεια των συνομιλιών των δυο πλευρών που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Μάιο του 2015.

Οι δυο ηγέτες αποφάσισαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση όπως μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου πραγματοποιήσουν έξι συναντήσεις με θέματα κατά σειρά:

1. Περιουσιακό
2. Διακυβέρνηση και Ασφάλεια/Εγγυήσεις
3. Οικονομία και ΕΕ
4. Χρηματοδότηση/Εφαρμογή
5. Εδαφικό
6. Περιουσιακό και εκκρεμούντα θέματα.

Οι συναντήσεις των ηγετών θα πραγματοποιούνται μεταξύ 09:00-13:00 τοπική ώρα και 18:00-20:30 εκτός από σήμερα, που η απογευματινή τους συνάντηση θα πραγματοποιεί από τις 17:30 μέχρι τις 20:00.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, στο Παλάτι των Εθνών (Palais den Nations) υπό την αιγίδα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Εξάλλου, η Διάσκεψη για την Κύπρο της 12ης Ιανουαρίου θα ξεκινήσει στις 1030 τοπική ώρα με συνάντηση των δυο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η Διάσκεψη αυτή καθαυτή θα ξεκινήσει η ώρα 11.

Ο Τσίπρας ενημερώνει την πολιτική ηγεσία για το Κυπριακό

 

Ημέρα ενημέρωσης της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας από τον πρωθυπουργό η σημερινή, με την κυβέρνηση να επιδιώκει συνεννόηση στο εθνικό θέμα του Κυπριακού, καθώς εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή. Στις διαδοχικές, κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παράσχει ενημέρωση για όλες τις επιμέρους πτυχές, όπως και για τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες: Την έναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών στη Γενεύη, την τηλεφωνική συνομιλία του Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες, επίσης τις συναντήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη.

Νέο δεδομένο, η διαφαινόμενη, με βάση τις πληροφορίες από την τουρκική πλευρά, απουσία του Προέδρου Ερντογάν από τη Διάσκεψη της Γενεύης και η εκπροσώπηση της Τουρκίας από τον πρωθυπουργό κ. Γιλντιρίμ. Μια στάση που, κατά την ελληνική κυβέρνηση, «αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα», επιπλέον «δεν είναι, κατά τη γνώμη μας, ορθή», όπως δήλωνε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84». Αντιθέτως, η Αθήνα εργάζεται για την επίτευξη λύσης με τα πάγια χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις (δίκαιη, βιώσιμη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με κατάργηση των εγγυητριών δυνάμεων και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξάλλου, θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης «εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας», σημείωνε κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Το σχόλιο της Die Welt για Κυπριακό

Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης φοβούνται ότι η επιρροή του προέδρου Ερντογάν θα μπορούσε να αυξηθεί, γράφει η Die Welt.

«Μήπως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν βάλει πόδι στις Βρυξέλλες μελλοντικά; Μπορεί να συγκυβερνά στην ΕΕ από την πίσω πόρτα; Θα μεταβληθεί το νησί της Μεσογείου σε Δούρειο Ίππο; Αυτά τα ερωτήματα δημιουργούν πονοκέφαλο στου διπλωμάτες των Βρυξελλών αυτή τη στιγμή. Αφορμή είναι οι αποφασιστικής σημασίας συνομιλίες για τη λεγόμενη διένεξη της Κύπρου οι οποίες ξεκινούν αυτή τη Δευτέρα» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

«Σε όλους του συμμετέχοντες είναι ξεκάθαρο: χωρίς την έγκριση του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντσί, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Και ακριβώς εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Ουδείς γνωρίζει ποιον ρόλο θέλει να παίξει ο απρόβλεπτος Τούρκος πρόεδρος. Ποιες παραχωρήσεις θα απαιτήσει στο τέλος και ποια επίδραση θα έχουν τελικά οι σημερινές εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης» όπως σημειώνει.

«Για να γίνει πιο σαφές: Αποφάσεις οι οποίες αφορούν και στις δύο πλευρές μπορούν να λαμβάνονται μόνον από κοινού, όπως επίσης και οι δύο θα έχουν δικαίωμα βέτο. Οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν συνεπώς να συναποφασίζουν μαζί με το κράτος μέλος της Κύπρου. Αυτό όμως θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στις αποφάσεις του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία απαιτείται ομοφωνία ιδίως σε θέματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν γεμάτοι ανησυχία ότι υφίσταται ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει τους Τουρκοκύπριους για να επιτύχει τους στόχους του και να συναποφασίζει στις Βρυξέλλες» καταλήγει η Die Welt.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ ΜΠΕ - Φιλελεύθερος

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι FBI σε ΝΒΑ: Διεθνείς εξελιγμένες σπείρες διαρρηκτών στοχεύουν αθλητές

Διεθνή / Καμπανάκι FBI σε ΝΒΑ: Διεθνείς εξελιγμένες σπείρες διαρρηκτών στοχεύουν αθλητές

Δύο παίκτες του ΝΒΑ βρήκαν τα σπίτια τους παραβιασμένα τις τελευταίες εβδομάδες, μαζί με τον δύο φορές MVP του NFL Πάτρικ Μαχόουμς και τον συμπαίκτη του στους Κάνσας Σίτι Τσιφς, Τράβις Κέλσι
LIFO NEWSROOM
Diddy: Η τραγουδίστρια Dawn Richard κατέθεσε ότι την απειλούσε και την κακοποιούσε για χρόνια

Διεθνή / Diddy: Η τραγουδίστρια Dawn Richard κατέθεσε ότι την απειλούσε και την κακοποιούσε για χρόνια

«Την κακοποίησε σεξουαλικά και όχι μόνο δεν της πλήρωσε τα χρήματα που της είχε υποσχεθεί, αλλά στην πραγματικότητα την εμπόδισε να φάει και να κοιμηθεί εκείνα τα χρόνια» αναφέρει η δικηγόρος της
LIFO NEWSROOM
Έλον Μασκ: Θέλει να κόψει «ζόμπι» προγράμματα ύψους $500 δισ. - Ανάμεσά τους και της NASA

Διεθνή / Έλον Μασκ: Θέλει να κάνει περικοπές $500 δισ. σε «ζόμπι» ομοσπονδιακά προγράμματα, μεταξύ τους και της NASA

Στα προγράμματα που αναμένεται cost cutting περιλαμβάνονται η ιατρική περίθαλψη για βετεράνους, τα κουπόνια στέγασης χαμηλού εισοδήματος, τα Pell Grants για φοιτητές, το FBI και πρωτοβουλίες της NASA
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η ευρωπαϊκή διπλωματία έχει πλέον ξυπνήσει, εξού κι η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Γιούνκερ. Η Τουρκία θέλει μέσω Κύπρου να έχει βέτο μέσα στην ΕΕ. Μπροστά σε μια τέτοια προοπτική, η απειλή της για προσάρτηση σε περίπτωση μη λύσης θα μείνει απειλή. Άλλωστε όλα τα κοιτάσματα για τα οποία επίσης ενδιαφέρεται βρίσκονται νοτίως της Κύπρου.Χρειάζεται ψυχραιμία από πλευράς μας. Εκ περιτροπής προεδρία, εγγυήσεις και στρατεύματα δεν μπορούν να είναι μέρος της λύσης. Οι οπαδοί της όποιας λύσης θα βρούνε αντιμέτωπη τώρα και την ΕΕ.