Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι άνοιξε τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στο Κίεβο «Support Ukraine», ανήμερα της συμπλήρωσης τριών ετών από τη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, και δήλωσε ότι η ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία θα μπορούσε να αποτελέσει την «αρχή» μιας διαδικασίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Το μήνυμα των δυτικών συμμάχων που ήταν παρόντες -Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδάς, Ιαπωνία, Βρετανία, και άλλοι- ήταν σε συντριπτικό βαθμό υποστηρικτικό προς την Ουκρανία. Ορισμένοι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να έχει το Κίεβο λόγο σε οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία και ανακοίνωσαν νέα στήριξη καθώς και κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Στη σύνοδο κορυφής στο Κίεβο δεν υπήρχαν ομιλητές από τις ΗΠΑ. Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα το πρωί, ότι η Ουκρανία και οι ΗΠΑ βρίσκονται στα «τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων» για μια συμφωνία για τα ορυκτά.
Ο Ζελένσκι απέφυγε να σχολιάσει τη σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ και αρκέστηκε στο να εκφράσει την ελπίδα του ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν, όπως όλοι οι εταίροι» την Ουκρανία. «Πρέπει επίσης να μην χάσουμε αυτή την ενότητα μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ εργάζονται παραγωγικά για μια οικονομική συμφωνία στο επίκεντρο μιας προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Ένας Νορβηγός δημοσιογράφος ρώτησε τον Ζελένσκι ποιες είναι οι ελπίδες του για την Ουκρανία και τον λαό της μετά από τρία χρόνια πολέμου.«"Ελπίζουμε ότι μπορούμε να τελειώσουμε τον πόλεμο φέτος» απάντησε, προσθέτοντας ότι ήταν «πολύ δύσκολο για όλο το έθνος». Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας για να μην επιστρέψει η Ρωσία τα επόμενα χρόνια. «Η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ σύντομα θα μας βοηθήσει πολύ» τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Κυριακή (23/2) ο Ζελένσκι δήλωσε πρόθυμος να παραιτηθεί από πρόεδρος αν σε αντάλλαγμα η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία δήλωσε ότι δεν θα το δεχόταν αυτό ως μέρος οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας.
Η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει δεκτή στην ΕΕ πριν το 2030
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ερωτηθείσα για το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, είπε πως η διαδικασία ένταξης είναι "βασισμένη στα προσόντα" και ότι πρέπει να είναι επωφελής τόσο για την υποψήφια χώρα όσο και για την ΕΕ. Όπως εξήγησε, η ΕΕ διστάζει να δώσει μια σταθερή ημερομηνία για το πότε θα μπορούσε να ενταχθεί η Ουκρανία, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι και άλλες υποψήφιες χώρες θα ζητούσαν μια τέτοια ημερομηνία.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία τα πηγαίνει καλά και θα μπορούσε να γίνει δεκτή «πριν το 2030», εάν η χώρα συνεχίσει «με αυτή την ταχύτητα και αυτή την ποιότητα».
Με πληροφορίες από BBC, Guardian