Δαπανήθηκα στις Λόχμες, ΙΙ

Facebook Twitter
0

Δαπανήθηκα στις Λόχμες, ΙΙ

 Ανεπίληπτα επήρε το μαχαίρι

Για κάποιο λόγο που θα γίνει αμέσως κατανοητός, οι πέντε εκ των Έξι φώναζαν ενίοτε μεν συχνά δε τον έκτο των Έξι (για να είμαι ακριβής, τον τρίτο αλφαβητικώς των Έξι, ήτοι τον Λάγιο) τζουκμπόξ. Πότε ο Αρανίτσης, πότε ο Βακαλόπουλος (αν και πιο σπάνια), πότε ο Μπαμπασάκης (αρκετά συχνά), πότε ο Παπαγιώργης (καίτοι αυτός σπανιότατα, και μόνον ύστερα από μεγάλη κατανάλωση βότκας ή/και whiskey sour/ουίσκυ σάουρ), συχνότατα τέλος ο Σταθόπουλος, όταν νταλκάδιαζαν επαρκώς και είχαν τύπου thirty dirty ντέρτι και πριν νταλκαδιάσουν κι άλλο και πιουν κι άλλο και γίνουν αθύρματα της έκκεντρης βουλήσεως του μεταφραστή του έργου Το Είναι και το Μηδέν, και άλλων βεβαίως (πρόχειρα θυμάμαι τις Λέξεις και τα Πράγματα, το Εγκόλπιον Ανασκολοπισμού, την Αρχαιολογία της Γνώσης, τη Μεταμοντέρνα Κατάσταση, τη Γραμματολογία, την Ολότητα και Άπειρο αλλά και την Ηθική και Άπειρο), ο οποίος τους παρέσυρε στην Ανατολή, ένα ελεεινό και τρισάθλιο σκυλάδικο, όταν λοιπόν έφταναν σε ένα νταλκάδιασμα ήπιο και αβλαβές ακόμη, απευθύνονταν στον Λάγιο και του ζητούσαν ένα αγαπημένο τους ποίημα.

 

Ο Λάγιος, σοβαρός, εύμορφος πάντα και αψεγάδιαστα ενδεδυμένος, με βλέμμα πράσινο, με σμαραγδένια μάτια, με τα πιο στιλπνά καστανόξανθα μαλλιά σ’ όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής,  εσυσπάτο για δευτερόλεπτα, μόρφαζε κάπως ηλεκτρικά, ας πω, και εν συνεχεία, προς θαυμασμό όλων, απάγγελλε το ποίημα όλο που του είχε ζητήσει ο εκάστοτε νταλκαδιασμένος.

 

Με αλφαβητική σειρά, πάντα: Ο Αρανίτσης του ζητούσε συνήθως το «Πρωινό Τραγούδι» του Εγγονόπουλου, και μάλιστα σιγοντάριζε στην απαγγελία του Λάγιου, «Ερώτησα/ κάποτε γιατί/ τάχατες/ η τραγική/ και σεμνή παρθένα/ που λεγόταν Πουλχερία/ την παραμονή του/ γάμου της/ σφουγγάρισε προσεχτικά όλο/ το σπίτι/ και την επόμενη/ απέθανε;». Ο Βακαλόπουλος ήθελε, μάλλον ανόρεχτα, ένα αριστούργημα του Ουράνη για το πολύβουο Παρίσι, και μειδιούσε κατά τι αινιγματικά όταν ο Λάγιος έφτανε στο περίφημο «Θε να πουν: ‘Τι ’ναι ο άνθρωπος!/ Χθες ακόμα εζούσε...’/ και βουβοί στο παιχνίδι τους θα βαλθούνε και πάλι». Και πολύ του άρεσε, έδειχνε το βλέμμα του, εκείνο το «θα βαλθούνε».

 

Ο Μπαμπασάκης, πάντα μα πάντα και ανεξαιρέτως, παράγγελνε το «Δαπανήθηκα στις Λόχμες» του Γιώργου Μακρή, και ο Λάγιος, πάντα μα πάντα και ανεξαιρέτως, παρέλειπε τους πρώτους δέκα, δώδεκα στίχους του ποιήματος και δώριζε στον αιτούντα Μπαμπασάκη μονάχα τους τρεις τελευταίους: «Τράλαριαλό τουλίτ λο./Πότε θα μαζέψω τον εαυτό μου κομματάκι-κομματάκι;/ Ποτέ δεν θα μαζέψω τον εαυτό μου κομματάκι-κομματάκι». Ο Παπαγιώργης έκανε κέφι (όποτε έκανε κέφι για τέτοια πράγματα, δηλαδή πολύ αραιά και πού, πάρα πολύ αραιά και πού, σχεδόν ποτέ) ν’ ακούσει Σεφέρη, ναι! Σεφέρη, όσο κι αν δεν το πιστεύετε, επέμενε ν’ ακούσει Σεφέρη, εκείνο το κατεβατό, με τους λογαριασμένα λαχανιασμένους ρυθμούς που είχε αφιερώσει ο Νομπελίστας μας στον Henry Miller, ένα με γαλλικό τίτλο, και ο Λάγιος έσπευδε: «Όπως ο ναύτης στα ξάρτια γλίστρησε πάνω στον τροπικό του Καρκίνου και στον τροπικό του Αιγόκερω/ κι ήταν πολύ φυσικό που δεν μπορούσε να σταματήσει μπροστά μας στο ύψος ανθρώπου…»

 

Τέλος, ο Σταθόπουλος, καίτοι γνωστός και ως Κύριος Μίνιμαλ, είχε μάξιμαλ απαιτήσεις και ζητούσε κάθε φορά δύο ποιήματα μαζί, το «Άνθος» του Αλέξανδρου Σχινά και την «Αυτοκτονία του Ατζεσιβάνο». Ο Λάγιος, πάντα πρόθυμος για το καλό, όπως ήδη έχω τονίσει, κατέβαζε το όγδοο ουίσκυ σάουρ της βραδιάς, και άρχισε με τον Σικελιανό: «Ανεπίληπτα επήρε το μαχαίρι ο Ατζεσιβάνο./ Κι ήτανε η ψυχή του/ την ώρα εκείνη ολάσπρο περιστέρι./ Κι όπως κυλά από τ’ άδυτα του αδύτου/ των ουρανών μες στη νυχτιά έν’ αστέρι,/ ή, ως πέφτει ανθός μηλιάς με πράο αγέρι,/ έτσι απ’ τα στήθια πέταξε η πνοή του.// Χαμένοι τέτοιοι θάνατοι δεν πάνε./ Γιατί μονάχα εκείνοι π’ αγαπάνε/ τη ζωή στη μυστική της πρώτη αξία/ μπορούν και να θερίσουνε μονάχοι/ της ύπαρξής τους το μεγάλο αστάχυ/ που γέρνει πια, με θείαν αταραξία!»).

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Το  Άνθος

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ