Πάνω από 100 μνημεία παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς απειλούνται από τη δραστηριότητα του ανθρώπου

Πάνω από 100 μνημεία παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς απειλούνται από τη δραστηριότητα του ανθρώπου Facebook Twitter
0

Περισσότερα από 100 από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της φύσης σε όλο τον κόσμο, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που εξετάζει το αποτύπωμα του ανθρώπου στη Φύση και την εξαφάνιση των δασών.

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν συνολικά 229 μέρη που αναγνωρίζονται από την UNESCO ως μνημεία φυσικής κληρονομιάς, μέρη δηλαδή που έχουν «οικουμενική αξία», η οποία υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα.

Σύμφωνα όμως με έρευνα του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, το 63% των περιοχών αυτών έχουν υποστεί σημαντικές πιέσεις από τον άνθρωπο, όπως η καταπάτηση και η διάνοιξη δρόμων, η γεωργία και η κατασκευή κτιριακών υποδομών και ολόκληρων οικισμών.

Επιπλέον, από τα μνημεία φυσικής κληρονομιάς που περιέχουν στην έκτασή τους δάση, το 91% εξ αυτών έχουν απολέσει μέρος τους από το 2000 και μετά.

Η ήπειρος με τις περισσότερες πληγείσες περιοχές είναι η Ασία, ενώ το καταφύγιο άγριας ζωής του Μanas στην Ινδία είναι αυτό που έχει πληγεί πιο πολύ από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τοποθετημένο στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, το καταφύγιο αυτό με τους κατάφυτους λόφους, τα εύφορα λιβάδια και τα τροπικά δάση φιλοξενεί πολλά επαπειλούμενα είδη όπως τίγρεις, γουρούνια-πυγμαίους, ινδικούς ρινόκερους και ελέφαντες.

Το Εθνικό Πάρκο των δράκων του Κομόντο στην Ινδονησία, «σπίτι» περισσότερων από 5.700 ζώων του συγκεκριμένου είδους που δεν ζουν πουθενά αλλού στον κόσμο, έχε επίσης υποστεί μεγάλη πίεση από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανθρώπινη δραστηριότητα παρουσιάζει αύξηση στα μνημεία φυσικής κληρονομιάς όλων των ηπείρων πλην της Ευρώπης.

Οι συντάκτες της έκθεσης χαρακτηρίζουν τα δεδομένα αυτά ως «ανακουφιστικά», αλλά σημειώνουν πως θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, δεδομένου πως η ανάλυση τους δεν καταγράφει άλλες παραμέτρους όπως π.χ. η λαθροθηρία, η τουριστική δραστηριότητα και η ταχύτατη κλιματική αλλαγή.

Με στοιχεία από τη Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Διεθνή / Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Κέιτ Μίντλετον και πρίγκιπας Ουίλιαμ ευχήθηκαν στον βασιλιά Κάρολο για τα 76α γενέθλιά του - «Annus Horribilis» το 2024 για τον Βρετανό μονάρχη, η μάχη με τον καρκίνο του ίδιου και της Κέιτ Μίντλετον
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες γδύθηκαν μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν ζητώντας την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

Διεθνή / Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες έβγαλαν τα ρούχα τους στην πρεσβεία του Ιράν για την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις καταπιεσμένες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Ahoo Daryaei, και να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωσή της, πρέπει να ενισχύσουμε τη φωνή της και να μην ξεχάσουμε τη δράση της», δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες
LIFO NEWSROOM