Η κόντρα Τσακαλώτου - Βούτση και τι σηματοδοτεί

Η κόντρα Τσακαλώτου - Βούτση και τι σηματοδοτεί Facebook Twitter
Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography / SOOC
1

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα σημεία, της χθεσινής πολύωρης συζήτησης στη Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ήταν η ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Σήμερα μάλιστα, τοποθετήθηκε σχετικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, διαψεύδοντας τα σενάρια περί κακών σχέσεων.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε να πάρει τον λόγο για να απαντήσει στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, ο Νίκος Βούτσης κάλεσε στο βήμα τον Αλέξη Τσίπρα και δεν έδωσε τον λόγο στον υπουργό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση, με φωνές από την πλευρά του Ε. Τσακαλώτο ότι «αυτό είναι απαράδεκτο».

«Το τι είναι σωστό κ. Τσακαλώτο το ορίζω εγώ. Σας παρακαλώ το "όχι", όχι σε μένα. Σας παρακαλώ καθίστε κάτω και θα πάρετε ύστερα τον λόγο. Παρακαλώ πολύ να είστε ήρεμοι και όταν εκφράζεστε προς το προεδρείο, εκφράσεις περί απαράδεκτου και άλλα πράγματα είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου», είπε στη συνέχεια ο Νίκος Βούτσης.

Η Νέα Δημοκρατία ερμήνευσε το επεισόδιο ως διάσταση απόψεων μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Κικίλιας, «είναι εμφανής η διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Είναι απίστευτο το αυτογκόλ που έβαλε το κυβερνητικό στρατόπεδο. Απέδειξε ότι όσα είπε η ΝΔ για την διαπραγμάτευση είναι αληθή. Την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι το 80% των θεμάτων της διαπραγμάτευσης έχουν κλείσει το non paper του Μαξίμου επιβεβαίωνε ότι έχει κλείσει μόνο το 35%».

«Αυτό φάνηκε όταν επίμονα ζητούσε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος τον λόγο και ο πρόεδρος της Βουλής δεν τον άφησε. Αλλά και όταν του δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσει, εκείνος μετά αρνήθηκε», πρόσθεσε ο Β. Κικίλιας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε σήμερα, μιλώντας στον Real fm, ότι «οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι εξαιρετικές. Υπάρχει στενότατη συνεργασία και βαθιά συναντίληψη πολιτική και ιδεολογική στον τρόπο που πρέπει να χειριζόμαστε τα ζητήματα».

Σε ερώτηση για το επεισόδιο στη Βουλή, ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως «χθες κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κ. Τσακαλώτο. Ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να πάρει τον λόγο. Ο κ. Βούτσης, όμως, αποφάσισε να δώσει τον λόγο στον πρωθυπουργό, για να συνεχιστεί κανονικά η κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν είναι ένα επεισόδιο που θα μπορούσε να αποτελεί αφορμή για να ξεκινήσει η σεναριολογία περί κακών σχέσεων».

Σύμφωνα με τον Σκάι πάντως, η χθεσινή κόντρα φαίνεται να αναδεικνύει σοβαρές τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας χθες στον Σκάι πριν από τη συζήτηση στη Βουλή, αμφισβήτησε ουσιαστικά τον υπουργό Οικονομικών, δηλώνοντας ότι τα περισσότερα μέτρα που αφορούν την αξιολόγηση έχουν ήδη νομοθετηθεί από τον Δεκέμβριο.

Το Bloomberg είχε μεταδώσει λίγες ημέρες νωρίτερα πως ο Ε. Τσακαλώτος σε επιστολή του παραδεχόταν πως έχει υλοποιηθεί μόνο το 1/3 των μέτρων - κάτι που επιβεβαίωσε και το Μαξίμου αργότερα, σημειώνοντας σε non paper ότι έχει υλοποιηθεί μόνο το 30% με 35%. Σε σχετική ερώτηση, ο Νίκος Βούτσης απάντησε «ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο». Αυτά που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού έχουν κλείσει» δήλωσε.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια