ΓΚΑΛΟΠ: Γκράφιτι και tags στους τοίχους της Αθήνας: Nαι ή όχι;

ΓΚΑΛΟΠ: Γκράφιτι και tags στους τοίχους της Αθήνας: Nαι ή όχι; Facebook Twitter
Χτες στην οδό Αιόλου / Φωτό.: LIFO.gr
10

Θέλοντας να αναδείξει την όμορφη πλευρά της πόλης, η οποία συνδέεται με τη διατήρηση των καθαρών προσόψεων των κτιρίων, ο δήμος Αθηναίων εγκαινίασε χτες μια συλλογική δράση που βασίζεται στη συνεργασία όλων των δυνάμεων.

  

Η δράση "Καθαρίζουμε στην Αιόλου" ξεκίνησε από νωρίς το πρωί στο πλαίσιο του προγράμματος πιλοτικής αναβάθμισης του εμπορικού τριγώνου με τη συμμετοχή εταιριών και διαφόρων πρωτοβουλιών και ομάδων πολιτών της πόλης.

Το σβήσιμο των tags (υπογραφών) που υπήρχαν σε τοίχους και κολώνες καλωσορίστηκε από κάποιους αλλά από άλλους, κυρίως της νεότερης γενιάς σχολιάστηκε αρνητικά. Υπάρχουν δε άλλοι που θεωρούν πως πρέπει να γίνει διαχωρισμός των ταγκς απ' τα γκραφίτι και να παραμείνουν τα δεύτερα. 

Ενδιαφερόμαστε να ακούσουμε την άποψή σας. Γράψτε μας σχόλιο, και, εάν θέλετε, ψηφίστε στο παρακάτω πρόχειρο και φυσικά μη επιστημονικό γκάλοπ μας. 

.

.

Mικροπράγματα
10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

9 σχόλια
Λατρευω τα γκραφιτι...ειδικά στην αθηνα τα περισσοτερα ειναι εργα τεχνης..αλλα τα tags σε οποιαδήποτε πολη ειναι χαλια...επισης αυτο που επισης με ενοχλει ειναι οι ανεκδιηγητες κ αντιαισθητικες αφισες.διαφημιζουν καθε πανηγύρι κ συναυλία ενω δε χρειάζεται..ας δωσουν χωρο σε νεους καλλιτεχνες για υπεροχα γκραφιτι
Εν πρώτοις, δεν υφίσταται καμία προσπάθεια καθαρισμού στην Αιόλου και δεν ξέρω ποιος σας έδωσε την πληροφορία. Πέρασα σήμερα το πρωί(6/3/17) και όλα παραμένουν βρώμικα και τριτοκοσμικά.Η Αθήνα στερείται αισθητικής και καθαριότητας στα περισσότερα σημεία της και ολοένα υποβαθμίζεται.Αν κάποιος τη φανταστεί χωρίς τα ιστορικά -και επίσης παραμελημένα- διαμάντια της,δεν έχει τίποτα κοινό με ευρωπαϊκές πόλεις.Αντίθετα η τάξη και η καθαριότητα που είχαν επικρατήσει στην Ολυμπιάδα την είχαν κάνει αξιοπρεπή και ευχάριστη σε συνδυασμό με τον υπέροχο καιρό της.Τα γκραφίτι και η ρύπανση επιβάλλονται φασιστικά από ένα απειροελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού της σε όλους εμάς τους υπόλοιπους.Θα έπρεπε να υπάρχουν ποινές χρηματικές και υποχρεωτικής κοινωνικής εργασίας σε όσους το κάνουν.Επίσης κάντε μια φωτογραφική σύγκριση της Δημοτικής Αγοράς μας με την αντίστοιχη πχ της Βουδαπέστης...Θα καταλάβετε πολλά για την ποιότητα του Δήμου Αθηναίων!
Οπως προτεινα την απαλλοτριωση ιδιωτικης περιουσιας για οποιον αναρχικο καταδικαζεται με αποδειξεις να εχει καταστρεψει δημοσια περιουσια μεχρι να πληρωθουν οι ζημιες, ετσι προτεινω τη δημοσιευση της διευθυνσης ιδιωτικης κατοικιας των καταδικασθεντων για γκραφιτι και στο ονομα της ελευθεριας εκφρασης να δινεται το ελευθερο σε καθε πολιτη να ριξει οτι χρωμα μπογια θελει, οχι μονο εξω αλλα και μεσα στο σπιτι τους εφοσον την ριχνουν απο ανοιχτο παραθυρο. Ωραριο να ειναι απο τις 8 το πρωι μεχρι τις 1 το μεσημερι ( δινω ενα ωραριο που μου αρεσει αλλα θα δεχτω καποια καλυτερη προταση ). Η τιμωρια αυτη να εχει διαρκεια μονο 5 χρονια και το ιδιο διαστημα απο τις 10 το βραδυ μεχρι τις 6 το πρωι ο καταδικασθεντας να καθαριζει γκραφιτι οπως κανει ο Δημος. Εαν πιαστει δευτερη φορα τα 5 χρονια να διπλασιαζονται. 10 χρονια ελευθεριας εκφρασης απο πολλους πολιτες στο...σπιτι του, ομως. Οχι σε κοινοχρηστο χωρο διχως αδεια απο αντιπροσωπεια πολιτων.Εαν ο "καλλιτεχνης¨ ειναι εναντιον του κρατους - αρα παρανομει γιατι πηγαινοντας εναντια στους νομους του κρατους δινει λογο υπαρξης στην δημιουργια του - τοτε κατα τον ιδιο τροπο οσοι πολιτες πιστευουν στην αντιπροσωπευτικη δημοκρατια με εκπροσωπο το κρατος, μπορουν να του απαντησουν κανωντας αφισοκολλησεις με πορτραιτα πεθαμενων ελληνων πολιτικων - ολου του πολιτικου φασματος - στην εξωτερικη πορτα του σπιτιου του. Ποσες μερες θα αντεξει πριν υποκυψει σε συμβιβασμο 'η αλλαξει τελειως χομπι ;;;
Δεν μπορώ να αποφασίσω.Απ'τη μια δε μου αρέσει μια τελείως αποστειρωμένη πόλη.Έχουμε και σαν άνθρωποι την τάση να θέλουμε να αφήνουμε το στίγμα μας.Στην παλιά μου γειτονιά περνούσα καθημερινά από μια υπόγεια διάβαση κι έψαχνε το μάτι μου κάθε φορά αν έχει γραφτεί,ζωγραφιστεί κάτι καινούριο.Στα μέρη που μεγάλωσα μου άρεσε πολύ να περνάω από έναν μαντρότοιχο,μερικές δεκάδες μέτρα μήκος,με ένα μεγάλο,ενιαίο γκράφιτι πάντα,που άλλαζε κατά καιρούς.Απ'την άλλη καταντάει αηδία να βλέπεις παντού μουντζούρες.Μου τη σπάει ειδικά,όταν σε ένα ωραίο γκράφιτι πάει ο άλλος να γράψει από πάνω την μπούρδα του.Σκέφτομαι,μήπως θα μπορούσαν να οριστούν ελεύθερα σημεία,όπου να δηλώνει ο καθένας με τον τρόπο του το "πέρασα από δω".Χωριστά φυσικά από γκράφιτι,που είναι έργα τέχνης.Γίνεται όμως αυτό;Δε φημιζόμαστε για το σεβασμό μας στο δημόσιο χώρο ή κι ακόμα στην περιουσία του άλλου.Μήπως άλλωστε και κάποιοι με το σπρέι τους αυτή ακριβώς την περιφρόνηση σε εκείνο,που ανήκει σε όλους μας ή σε κάποιον ατομικά,δε θέλουν να δείξουν;Θα παρακολουθήσω με ενδιαφέρον το γκάλοπ και τις άλλες απόψεις.
Η Αθήνα ειναι μια απέραντη μουτζούρα....Το να παίρνεις ένα σπρέι και να μουτζουρωνεις ένα τοίχο δεν σε κάνει Bansky ουτε το έργο σου Τέχνη...Ορθώς πράττει ο Δήμος. Το θέμα ειναι αν θα διαφυλαχθεί το αποτέλεσμα. Φοβάμαι πως σε ένα μηνα θα ειναι πάλι γεμάτο μουτζούρα.Όσο για τις αφίσες με επωνυμία (κόμματα, παρακομματικές οργανώσεις, λαϊκοί βάρδοι κλπ ), ισχύει ή οχι ο νόμος της αφισοκόλλησης; Αν ναι, να πληρώνουν πρόστιμο οι επώνυμοι αφισοκολλημένοι και με τα χρήματα αυτά να καθαρίζονται εν συνέχεια και συνεχώς οι τοίχοι. Μια απόφαση ειναι....
ΝΑΙ, να παραμείνουν, υπό προϋποθέσεις. Καταλαβαίνω λόγου χάρη γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν γκράφιτι και ταγκς στην Αποστόλου Παύλου, στη Διονυσιου Αεροπαγίτου, στην Αθηναική τριλογία και στο Σύνταγμα, άρα προφανως και είναι απαραίτητες οι tag-free ζώνες, όμως ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, μέσα στο αστικό χάος της αυθαιρεσίας και εγκατάλειψεης κάποιον περιοχών, τα ταγκς και τα γκράφιτι ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΑΝ και νοηματοδότησαν το αστικό τοπίο, όταν κανένας κρατικός φορέας δεν ενδιαφέρθηκε να ασχοληθεί με το χάλι πίσω από τους δρόμους στην Αθηνάς, στα στενάκια του Ψυρή και αλλού.Λυπάμαι,αλλά από το σκέτη τσιμενταρισμένη άναρχη δόμηση, ή το σκέτο εγκαταλελειμένο γκρεμόσπιτο, θα προτιμώ ΠΑΝΤΑ την άναρχη τσιμενταρισμένη δόμηση ΜΕ γκράφιτι και το εγκαταλαλειμένο γκρεμόσπιτο ΜΕ γκράφιτι.
Καθαρισμος καθε αηδιας απο τους δημοσιους χωρους, επειδη ειναι δημοσιοι και οχι τσιφλικι του καθενος. Απο εκει και περα καλλιτεχνικες ανησυχιες που πρεπει να εκφραστουν μεσω graffiti να γινονται μονο σε προσυνεοννημενους χωρους.
Εγώ είμαι υπέρ να μείνουν τα γκράφιτι. Τα ωραία καλοφτιαγμένα γκράφιτι, όχι η μπούρδες, τα συνθήματα και οι βανδαλισμοί του καθενός. Και όχι σε νεοκλασσικά κτίρια.