Ήταν έμπειρος χειριστής και με δικό του μηχάνημα. Κάτι που σημαίνει ότι γνώριζε καλά τις δυνατότητές του". Αυτό δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9fm" ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα του Μετρό, Σταύρος Στέτσικας, ο οποίος δηλώνει συγκλονισμένος από το γεγονός.
Ο ίδιος αυτές τις δύσκολες ώρες στέλνει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου και επισημαίνει πως: "όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε συγκλονισμένοι από το γεγονός. Όλοι μας θα σταματήσουμε τις εργασίες μας στις 12 για να πάμε στην κηδεία του συναδέρφου μας το απόγευμα. Πολύ σύντομα θα μάθουμε τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος. Όλα ξεκίνησαν όταν ο γερανός στον οποίο επέμβαινε ο άτυχος εργαζόμενος επιχείρησε να σηκώσει έναν παπαγάλο, δηλαδή ένα άλλο όχημα. Όμως κατά τη διάρκεια της ανέλκυσής του άρχισε να σηκώνεται στον αέρα. Σε αυτό το διάστημα και όσο ο γερανός βρίσκονταν στον αέρα ο οδηγός φώναξε τους συναδέρφους του να απομακρυνθούν. Επίσης κάποιοι συνάδερφοι μου είπαν ότι έστω και οριακά μπορούσε να εγκαταλείψει το όχημα. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου".
Ο κ. Στέτσικας επισήμανε πως: "στο εργοτάξιο υπάρχουν τεχνικοί ασφαλείας. Γίνεται έρευνα για να μάθουμε τα αίτια του δυστυχήματος. Όμως πρέπει να πούμε πως δεν ήταν απλός εργαζόμενος. Επίσης δεν είναι το πρώτο μηχάνημα που βγαίνει από τέτοιο βάθος. Η έρευνα θα δείξει σύντομα αν ήταν το κατάλληλο όχημα για να σηκώσει τον παπαγάλο", ολοκλήρωσε.
Συγκέντρωση και πορεία σε ένδειξη πένθους, πραγματοποίησαν οικοδόμοι και εργαζόμενοι στο Μετρό
Με την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας σήμερα και με συγκέντρωση-πορεία σε ένδειξη πένθους, εκφράζουν την αντίδρασή τους για το θανατηφόρο δυστύχημα σε εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης τα μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων του νομού και οι εργαζόμενοι στο έργο (σσ: πενηντάχρονος χειριστής γερανοφόρου έχασε τη ζωή του, όταν το όχημα ανετράπη σε εργοτάξιο της επέκτασης του Μετρό στην Καλαμαριά, στη συμβολή των οδών Μεταμορφώσεως και Πόντου). Οι συγκεντρωμένοι, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του ΠΑΜΕ, ξεκίνησαν την πορεία τους από τον Σταθμό Αγίας Σοφίας του Μετρό, ενώ στη συνέχεια κατέληξαν μέσω της Εγνατίας στον Σταθμό Συντριβανίου, ολοκληρώνοντας την κινητοποίησή τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν.Θεσσαλονίκης, Γεώργιο Παπαεπαμεινώνδα, «από τύχη δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα χτες, καθώς στο έργο δούλευαν την ίδια ώρα αρκετοί εργαζόμενοι, που έφυγαν την τελευταία στιγμή». Ο ίδιος έκανε μάλιστα λόγο για ελλιπή μέτρα ασφάλειας στο εργοτάξιο, για ανεπαρκή εποπτεία από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και για εργαζόμενους που εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια. «Κάναμε παρεμβάσεις για τα εξαντλητικά ωράρια και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ υπέγραψαν για πενθήμερη εργασία, αλλά δεν άλλαξε κάτι» πρόσθεσε.
«Κανένα εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν λειτουργεί σήμερα, σε ένδειξη πένθους» δήλωσε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχο θανατηφόρο ατύχημα είχε συμβεί σε εργοτάξιο του Μετρό και το 2009. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέτρα ασφαλείας στο έργο είναι όντως ελλιπή, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποστελεχωμένη και εκ των πραγμάτων αδυνατεί να ελέγξει και τα 25 εργοτάξια του Μετρό. Υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει να οριστεί συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο θα ελέγχει ειδικά το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εισακουσθεί.
Η ανακοίνωση από τη διοίκηση της "Αττικό Μετρό ΑΕ"
Τη βαθύτατη θλίψη της για τη χτεσινή απώλεια του χειριστή αυτοκινούμενου γερανού σε εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης, εκφράζει η διοίκηση της «Αττικό Μετρό ΑΕ».
«Η σκέψη όλων μας τις στιγμές αυτές βρίσκεται στους οικείους του εκλιπόντος, προς τους οποίους εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Η Αττικό Μετρό Α.Ε., συμβάλλοντας στην έρευνα των αρμόδιων αρχών, αλλά και αυτοτελώς, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διακριβωθούν οι αιτίες του ατυχήματος» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι το δυστύχημα συνέβη χτες το απόγευμα, σε εργοτάξιο της επέκτασης της γραμμής προς Καλαμαριά, στη συμβολή των οδών Πόντου και Μεταμορφώσεως. Ο άτυχος χειριστής φαίνεται ότι επιχείρησε να «τραβήξει» με το γερανό όχημα εργασίας. Υπό συνθήκες που ερευνώνται ο γερανός ανατράπηκε με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει το κουβούκλιο (στη βάση του γερανού), στο εσωτερικό του οποίου βρισκόταν ο χειριστής, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του.
ΓΣΕΕ: Να αποδοθούν, άμεσα, ευθύνες
Tη θλίψη και την αγανάκτησή της για τον θάνατο του εργάτη στον χώρο όπου πραγματοποιούνται τα έργα για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, εκφράζει η ΓΣΕΕ. Όπως τονίζει, είναι ακόμα μία απώλεια εν ώρα εργασίας και μάλιστα αδιανόητη, καθώς έγινε σε έργα υψηλής τεχνολογικής αιχμής.
Η Συνομοσπονδία καλεί να εξεταστούν, άμεσα, τα αίτια του συγκεκριμένου εργατικού ατυχήματος και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες, ενώ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένεια του άτυχου εργάτη.
Το Ε.Κ.Θ. για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο μετρό της Θεσσαλονίκης
Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια και τους οικείους του 50χρονου χειριστή του γερανοφόρου οχήματος, που ανατράπηκε χθες το απόγευμα στο εργοτάξιο του μετρό στην Καλαμαριά.
Η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα πένθους αλλά και διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια. Ο θάνατος του χειριστή αποτελεί το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στα εργοτάξια του μετρό της Θεσσαλονίκης από το 2009, όπου και τότε ένας ακόμη συνάδελφος έχασε τη ζωή του, ενώ μέσα σ' αυτά τα χρόνια έχουν καταγραφεί πολλά εργατικά ατυχήματα, που χαρακτηρίζονται από μικρά έως σοβαρά.
Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ. όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, καταγγέλλει τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και υγιεινής που υπάρχουν στα εργοτάξια του μετρό της Θεσσαλονίκης, τη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας καθώς και τη μη υλοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων για τις συνθήκες εργασίας και αντιμετώπισης κινδύνων.
Παράλληλα, ζητάμε να υλοποιηθεί άμεσα το αίτημα των εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας για τοποθέτηση από το ΣΕΠΕ επικεφαλής για τον έλεγχο των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των μεγάλων έργων, λόγω έλλειψης του υπάρχοντος προσωπικού στην παραπάνω υπηρεσία.
Απαιτούμε τη συγκρότηση της "Συμβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου", όπως προβλέπεται από το νόμο περί Δημοσίων Έργων και όπως ρητά δεσμεύθηκε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης την άνοιξη του 2015, η οποία θα εξυπηρετούσε στην επίλυση γενικότερων και ειδικότερων προβλημάτων του έργου, θεωρώντας ο ίδιος αναγκαία τη συμμετοχή εκπροσώπου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στην Επιτροπή.
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό που βγαίνουν σήμερα στους δρόμους και διαμαρτύρονται για το θάνατο του συναδέλφου τους.
Διεκδικούμε και μαχόμαστε για το αυτονόητο, να μη θρηνήσουμε άλλους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας.
Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.
σχόλια