Το αστείο του Τραμπ στη Μέρκελ: Τουλάχιστον έχουμε κάτι κοινό, τις υποκλοπές

Το αστείο του Τραμπ στη Μέρκελ: Τουλάχιστον έχουμε κάτι κοινό, τις υποκλοπές Facebook Twitter
0

Θετικές χαρακτήρισε τις πρώτες συνομιλίες επί σειράς θεμάτων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες από τον Λευκό Οίκο μετά το πέρας της συνάντησής τους σήμερα.


"Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ζητημάτων στα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά... είχαμε μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων" υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. Σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες.

Από την μεριά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι "δεν πιστεύει στον απομονωτισμό" αλλά είναι υποστηρικτής ενός "δίκαιου" εμπορίου. "Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα" όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα", υποστήριξε. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε "εξαιρετικά καλά" στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τους ιστορικούς θεσμούς αλλά επέμεινε ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν για να στηρίξουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ευχαρίστησε μάλιστα την Μέρκελ "για τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών" ώστε να φτάσουν τουλάχιστον στο 2%. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι υπογράμμισε στην καγκελάριο την "ισχυρή υποστήριξή του" στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Παράλληλα, είναι "αναγκαίο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί" για την άμυνα της Συμμαχίας, πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων συζήτησαν τη μεταναστευτική πολιτική και το προσφυγικό ζήτημα. Στη συνέντευξη Τύπου, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι αντήλλαξε απόψεις με τον Αμερικανό πρόεδρο για αυτά τα ζητήματα.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ένα θέμα για το οποίο έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη μετανάστευση "προνόμιο και όχι δικαίωμα" και επισήμανε ότι πάνω απ' όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία πρέπει να βελτιωθούν, ωστόσο η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εκείνη που πρέπει καταρχάς να επιλυθεί, υπογράμμισε επιπλέον η Άγγελα Μέρκελ. Επιπλέον ανέφερε ότι μαζί με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους συζήτησαν το θέμα του Αφγανιστάν και τη συνέχιση της αποστολής εκεί σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθεί μια "ειρηνική" λύση στην κρίση της Ουκρανίας και ευχαρίστησε τόσο την Μέρκελ όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στο θέμα αυτό.

Τραμπ προς Μέρκελ για τις υποκλοπές: Τουλάχιστον έχουμε κάτι κοινό...

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε σήμερα ότι "πολύ σπάνια" μετανιώνει για τα μηνύματα που αναρτά στο Twitter, αποκρούοντας μια ερώτηση σχετικά με τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του ότι ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, υπέκλεπτε τα τηλεφωνήματά του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.


Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ο Τραμπ είπε ότι δυο τους "τουλάχιστον έχουν κάτι κοινό", αναφερόμενος προφανώς στις πληροφορίες ότι κατά την προεδρία του Ομπάμα οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν και το δικό της τηλέφωνο.


Ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, και των δύο κομμάτων, έχουν δηλώσει ότι δεν πιστεύουν πως ο Τραμπ είχε πέσει θύμα υποκλοπών.


Ο πρόεδρος απέρριψε επίσης την κριτική σε βάρος του εκπροσώπου του, του Σον Σπάισερ ο οποίος την Πέμπτη είπε ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν τον Ομπάμα στις παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο Σπάισερ απλώς επαναλάμβανε τις δηλώσεις που έκανε ένας αναλυτής του τηλεοπτικού καναλιού Fox News.

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς αναζητά τον διάδοχο του Σινουάρ: Ο Χαλίλ Αλ-Χάγια και ο αδίστακτος αδελφός

Διεθνή / Η Χαμάς αναζητά τον διάδοχο του Σινουάρ: Ο Χαλίλ Αλ-Χάγια και ο αδίστακτος αδελφός

Ο ρόλος του Μοχάμεντ Σινουάρ θεωρείται κομβικός για την πορεία του πολέμου στη Γάζα - Οι συζητήσεις για την επιλογή διαδόχου θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα, δηλώνουν στελέχη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
mohament-al-fayed

Διεθνή / Αλ Φαγέντ: Μόλις 2 από τις 21 κατηγορίες για βιασμούς έφθασαν στην εισαγγελία, όσο ήταν ζωντανός

Ερωτήματα για τον ρόλο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στη Βρετανία, καθώς συνολικά 21 γυναίκες είχαν υποβάλλει καταγγελίες εναντίον του Αλ Φαγέντ όσο ήταν στη ζωή
LIFO NEWSROOM