Ροζ ταξί στους δρόμους του Πακιστάν αποκλειστικά για γυναίκες για την αποφυγή κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης

Ροζ ταξί στους δρόμους του Πακιστάν αποκλειστικά για γυναίκες για την αποφυγή κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης Facebook Twitter
0
Ροζ ταξί στους δρόμους του Πακιστάν αποκλειστικά για γυναίκες για την αποφυγή κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης Facebook Twitter

Οι γυναίκες στο κύριο εμπορικό κέντρο του Πακιστάν, το Καράτσι, θα επιβιβάζονται πλέον σε ταξί με οδηγούς γυναίκες σε μια πρωτοβουλία που προσβλέπει στην προστασία των πελατισσών από την σεξουαλική παρενόχληση που βιώνουν συχνά μετακινούμενες στην πόλη.


Από αύριο Πέμπτη οι γυναίκες θα μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία Pink Taxi είτε καλώντας έναν αριθμό τηλεφώνου, είτε μέσω μιας εφαρμογής για κινητά ή στέλνοντας SMS ή απλώς φωνάζοντας κάποιο από τα ταξί που θα κυκλοφορούν στον δρόμο, δήλωσε η Αμπρίν Σιχ, η οποία λανσάρει αυτή την υπηρεσία μαζί με τον σύζυγό της Ζαχίντ Σιχ.


«Οι πιλότοι (οδηγοί) μας φορούν ένα ροζ μαντίλι και ένα μαύρο παλτό ως στολή. Περιλαμβάνουν νοικοκυρές, νεαρές γυναίκες και φοιτήτριες», δήλωσε η Σιχ τηλεφωνικώς στο Ίδρυμα Thomson Reuters μετά την παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας.


Οι μετακινήσεις στην πόλη αυτή των 20 εκατομμυρίων κατοίκων είναι συχνά μια δοκιμασία για τις γυναίκες. Έκθεση του Κέντρου Αστικών Πόρων του Καράτσι διαπίστωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους βιώνουν κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης.


Η Νουρ Τζεχάν, μια οδηγός που μόλις εντάχθηκε στην Pink Taxi, εργαζόταν αρχικά ως οικιακή βοηθός και στη συνέχεια ως οδηγός για την εργοδότριά της. Όπως λέει, η υπηρεσία αυτή ήταν απαραίτητη καθώς οι περισσότερες γυναίκες «το σκέφτονται τρεις φορές» προτού επιβιβαστούν σε όχημα με οδηγό άντρα.


Η πλειονότητα των γυναικών στο συντηρητικό Πακιστάν δεν συμμετέχει στην αγορά εργασίας με την έλλειψη ασφαλούς μεταφορικού μέσου να αποτελεί ένα από τα κυριότερα εμπόδια, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.


Ο Σιέντ Νασίρ Χουσέιν Σαχ, υπουργός Μεταφορών στην επαρχία Σιντ όπου βρίσκεται το Καράτσι, παραδέχτηκε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζονται εχθρικά και πέφτουν θύματα παρενόχλησης όταν χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς. «Το να έχουν ένα είδος δημόσιου μεταφορικού μέσου ειδικά για εκείνες μπορεί να λύσει πολλά από τα προβλήματα της μεταφοράς τους», είπε στην πακιστανική τηλεόραση.


Αλλά η Ζεμπούνισα Μπούρκι, μια δημοσιογράφος που εδρεύει στο Καράτσι, λέει ότι πολλές γυναίκες στην πόλη δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρησιμοποιούν ταξί. «Έχω την αίσθηση ότι τέτοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες δεν θα αφορούν έναν μεγάλο αριθμό εργαζόμενων γυναικών που πηγαίνουν καθημερινά στη δουλειά τους... καθώς αυτές οι γυναίκες δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στα σχετικά ακριβά κόμιστρα των ιδιωτικών αυτών ταξί».


Η Σιχ είπε ότι η υπηρεσία Pink Taxi θα επεκταθεί στη Λαχόρη και στο Ισλαμαμπάντ μέσα στους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες και θα ακολουθήσουν άλλες περιοχές της χώρας.


Αυτό αναμένεται να ικανοποιήσει την Καϊνάτ Τσόντρι, μια κειμενογράφο σε τεχνολογική εταιρεία στη Λαχόρη, η οποία χρησιμοποιεί τα ρίκσο ή ταξί για να μεταβεί στη δουλειά της. «Μια γυναίκα δεν μπορεί να κάθεται σε ταξί που οδηγεί άνδρας και να ξεκινήσει μια κουβέντα χωρίς τον φόβο να παρεξηγηθεί από εκείνον. Ο ταξιτζής διατηρεί το δικαίωμα να μετακινεί τον καθρέφτη στο παρμπρίζ για να δει τι φοράς - το στρες σε κάνει να μαζεύεσαι να κρύβεσαι στις γωνίες των ταξί μακριά από το βλέμμα του».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ