Aυτά είναι τα 10 άγρια λουλούδια που ανθίζουν κάθε άνοιξη στην Αθήνα

Aυτά είναι τα 10 άγρια λουλούδια που ανθίζουν κάθε άνοιξη στην Αθήνα Facebook Twitter
0

Κάππαρη (Capparis ovata)


ΚάππαρηΠού ανθίζουν: Στην περιοχή του Ολυμπιείου, στον Κεραμεικό.

Αν και περισσότερο γνωστό για το τουρσί του –που δεν είναι παρά το μπουμπούκι προτού ανοίξει το άνθος–, το λουλούδι της κάππαρης είναι από τα πιο όμορφα της ελληνικής χλωρίδας. Ανθίζει τον Μάιο και φύεται σε μέρη όπου υπάρχουν γυμνοί βράχοι ή αρχαία μάρμαρα, ενώ συχνά ξεπηδά ακόμα και μέσα από τους άνυδρους τοίχους των πολυκατοικιών, κάνοντας την εμφάνισή του στα πεζοδρόμια της Αθήνας!


Βίκια (Vicia villosa subsp. microphylla)


ΒίκιαΠού ανθίζουν: Στον Αρδηττό, τον Λυκαβηττό και σε κράσπεδα των αθηναϊκών λόφων.

Τα σύνθετα φύλλα της μοιάζουν με ραχοκοκαλιά ψαριού, ενώ τα λουλούδια της έχουν το σχήμα της πεταλούδας. Αυτό, όμως, που κάνει τη βίκια (ενίοτε αναφέρεται και βικία) να ξεχωρίζει είναι το χρώμα της – ένα διεγερτικό μπλε-ιώδες που έλκει εύθυμα το μάτι. Στην Αθήνα φυτρώνουν σε μικρά «μάτσα» σε κοιλώματα και θαμνώδεις περιοχές που κρατούν λίγη υγρασία.


Νερόκρινος (Iris pseudacorus)


ΝερόκρινοςΠού ανθίζουν: Κοντά σε τεχνητές λίμνες και στέρνες, όπως στο Ζάππειο.

Η εκκεντρική αυτή αλλά και ντελικάτη ίριδα με τα μεγάλα κίτρινα άνθη αγαπά ιδιαίτερα τις περιοχές με στεκούμενα νερά. Ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Ο νερόκρινος χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική και την ιατρική ως ισχυρό καθαρτικό και αποχρεμπτικό, ενώ τα άνθη και οι ρίζες του περιέχουν αιθέρια έλαια.


Αλιβάρβαρο (Centaurea raphanina subsp. mixta)


 alib;arbaroΠού ανθίζουν: Σε βραχώδεις τοποθεσίες όπως ο Λυκαβηττός.

Πρόκειται για ελληνικό ενδημικό είδος που χαίρει μιας αλλόκοτης, «σκληρής» ομορφιάς. Ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, ενώ κάποιοι το αποκαλούν και «Κενταύριο», λόγω της μυθολογίας που θέλει τον Κένταυρο Χείρωνα να προσπαθεί να γιάνει με αυτό την πληγή που κατά λάθος του προκάλεσε στο πόδι ο Ηρακλή.


Βαφόριζα (Αlkanna tinctoria)


ΒαφόριζαΠού ανθίζουν: Στον λόφο Σκουζέ, τον Αρδηττό και σε χωράφια στη δυτική Αττική.

Άσπρα-ιώδη λουλούδια που ανθίζουν τον Απρίλιο κι έχουν φύλλα και βλαστό με άφθονες τρίχες. Τη ρίζα του φυτού τη χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να παράγουν ένα έντονο κόκκινο χρώμα με το οποίο καλλώπιζαν οι γυναίκες τα μαλλιά και τα μάγουλά τους. Οι Βυζαντινοί το ονόμαζαν «ριζείνη πορφύρα» και χάρη στις ιδιότητές του έβαφαν τα ρούχα τους.


ΔενδρομολόχαΔενδρομολόχα (Lavatera arborea)


Πού ανθίζουν: Σε βραχώδεις περιοχές, στον λόφο της Ακρόπολης.

Ανηφορίζοντας προς την Ακρόπολη, είναι βέβαιο ότι θα πέσεις πάνω στα μεγάλα, ιώδη λουλούδια της, με τις έντονες γραμμώσεις. Η δενδρομολόχα αγαπά τις βραχώδεις τοποθεσίες και μόλις πιάσει ο Απρίλης ανθίζει, ξεδιπλώνοντας τα κάλλη της. Σύμφωνα με τις αφηγήσεις του Έλληνα φιλόσοφου Θεόφραστου, το μείγμα δενδρομολόχας και κρασιού θεωρούνταν στην αρχαιότητα φάρμακο κατά του βήχα.


Ασφόδελος (Asphodelus microcarpus)


ΑσφόδελοςΠού ανθίζουν: Στον Αρδηττό, τον Κεραμεικό, τον Λυκαβηττό και σε άλλες βραχώδεις τοποθεσίες της Αττικής.

Το λουλούδι των νεκρών. Οι αρχαίοι Αθηναίοι θεωρούσαν ότι οι ψυχές των πεθαμένων τρέφονταν με τους βολβούς του φυτού, γι' αυτό και το φύτευαν στα νεκροταφεία. Το υπέργειο μέρος του ασφόδελου διαθέτει κρυσταλλικές βελόνες που κάνει το φυτό απωθητικό στα ζώα.


MαργαρίταMαργαρίτα (Chrysanthemum coronarium)


Πού ανθίζουν: Παντού σε όλη την Αθήνα.

Λαμπερή και ευάλωτη, η μεγάλη κίτρινη μαργαρίτα ανθίζει από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο. Αν η άνοιξη είναι βροχερή, σηκώνεται σε ύψος μέχρι και 80 πόντων και κατακλύζει μεγαλοπρεπώς όποιον ελεύθερο χώρο βρει. Οι αρχαίοι Αθηναίοι την ονόμαζαν «Αμάρακο», ενώ οι νεότεροι απολάμβαναν, μέχρι πρόσφατα, τον γευστικό βλαστό της ως σαλάτα τη Σαρακοστή.


Καμπανούλα (Campanula celsii subsp. celsii)


Καμπανούλα Πού ανθίζουν: Στον Λυκαβηττό.

Τα ιώδη λουλούδια της, σαν μικροσκοπικά χωνάκια, ανθίζουν τον Απρίλιο και μέχρι τον Ιούνιο έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους. Ο μύθος λέει ότι όπου υπάρχουν καμπανούλες κατοικούν νεράιδες, ενώ τα αρχαία χρόνια το φυτό συμβόλιζε την τύχη και την αλήθεια.


Παπαρούνα (Papaver rhoeas)


ΠαπαρούναΠού ανθίζουν: Παντού σε όλη την Αθήνα.

Η εύθραυστη πρέσβειρα «... του Μαγιού», με το άλικο χρώμα και τις καταπραϋντικές ιδιότητες, ήταν κατά την αρχαιότητα το ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας. Ανθίζει κάθε Απρίλη, σηματοδοτώντας την έναρξη της άνοιξης, ενώ τα άνθη της βγαίνουν από τις μασχάλες τον φύλλων, πάνω σε μακριούς, τριχωτούς ποδίσκους. Το έγχυμα των ανθέων της πίνεται ως αντιβηχικό, μαλακτικό και καταπραϋντικό.


_______

Πηγή φωτογραφιών: Νίκος Σ. Μάργαρης, Ηλίας Καϊναδάς, Μάριος Θεοδωρακάκης: Τα αγριολούλουδα της Αθήνας. Εκδόσεις Δήμος Αθηναίων Πολιτισμικός Οργανισμός

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ