ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Διεθνής Διαστημικός Διαγωνισμός της NASA στη Θεσσαλονίκη

Διεθνής Διαστημικός Διαγωνισμός της NASA στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
0

Στη ...Γη επιστρέφει φέτος ο Διεθνής Διαστημικός Διαγωνισμός της NASA, Space Apps Challenge Greece 2017, ο οποίος ενώ μέχρι πέρυσι είχε ώς αντικείμενο το διάστημα και τις τεχνολογίες του, στη φετινή διοργάνωση αναζητά λύσεις για την κλιματική αλλαγή και το νερό. Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός έρχεται μέσα από δύο διοργανώσεις, στις 22 και τις 23 Απριλίου στη Λάρισα και στις 28 έως 30 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

 

Ο διεθνής διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge, του Προγράμματος Ανοικτής Καινοτομίας της NASA, διοργανώνεται από το 2012 με συμμετοχές από ομάδες επιστημόνων, εκπαιδευτικών, μηχανολόγων, σχεδιαστές, επιχειρηματίες, μαθητές, καλλιτέχνες, άτομα από το ευρύ πεδίο της τεχνολογίας, των υπολογιστών αλλά και παράλληλα από κάθε είδους ειδικότητα: «Κάθε χρόνο η NASA έχει κάποια προβλήματα και έτσι έχει δημιουργήσει το NASA Space Apps, βάζοντας πόλεις να συμμετέχουν στον διαγωνισμό, μέσω της δημιουργίας και ομάδων με ένα έως πέντε μέλη, οι οποίες συμμετέχουν στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων. Μέχρι πέρυσι ήταν για το Διάστημα και τις τεχνολογίες του διαστήματος, φέτος έχουν γυρίσει στη Γη. Αναζητούν λύσεις για την κλιματική αλλαγή, για το νερό. Όλο αυτό η NASA το κάνει γιατί στην ουσία υπάρχει η "ευφυΐα του πλήθους", που μπορούν να σκεφτούν διαφορετικά και έτσι μπορεί να βρει λύση στα παγκόσμια προβλήματα» τονίζει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του Φορέα Βιομιμητισμού Ελλάδος (σ.σ Φορέας έρευνας και καινοτομίας Biomimicry Greece Research and Innovation Center), Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου. Όπως σημειώνει, με βάση τη σύγχρονη προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων, "είναι προτιμότερο να έχεις ένα εκατομμύριο μυαλά παρά δέκα έξυπνους ανθρώπους".

 

Για το περασμένο έτος η συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως αναφέρει ο Φορέας Βιομιμητισμού Ελλάδος, άγγιξε τους 15.000 πολίτες από 62 χώρες και 177 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ φέτος στην Ελλάδα η πρόκληση, που διαρκεί 48 έως 72 ώρες, θα λάβει χώρα στη Λάρισα, στο κτίριο της Ιατρικής Σχολής στην Πλατεία Ταχυδρομείου αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στον "Labattoire' στην 26ης Οκτωβρίου 35 και στην περιοχή των Παλαιών Σφαγείων.

 

Oι εκδηλώσεις είναι μέρος μιας συλλογικής συνεργασίας, που επικεντρώνεται στην εξερεύνηση του διαστήματος και της Γης σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει ως στόχο "να δημιουργηθούν καινούργια πρότζεκτ, καινούργιες τεχνολογίες και καινούργια προϊόντα".

 

Στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος, ερευνάται σε όλο τον κόσμο "το πώς μεταφέρεται η μίμηση και η τεχνολογία της φύσης σε καινούργια προϊόντα", κάτι που πλέον γίνεται προσπάθεια να συμβεί και στην Ελλάδα: "Η φύση έχει μια εμπειρία 3,6 δισεκατομμυρίων χρόνων, ενώ οι άνθρωποι υπάρχουμε 100 χιλιάδες χρόνια στη Γη" αναφέρει η κ.Αλαμανταριώτου που σημειώνει πως το φυσικό περιβάλλον "ξέρει για εμάς πριν από εμάς" και τονίζει πως όταν ακολουθήσουμε το μοντέλο που θα βρούμε από φυσικές πηγές "αυτό είναι κατά 90% επιτυχημένο, χωρίς όμως να χάνεται η σημασία της φαντασίας", καθώς ο άνθρωπος μπορεί να ακολουθήσει αλλά και να προσπεράσει τα όσα σχεδιάζει η η Φύση.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM