Έκπληξη και δυσαρέσκεια Βούτση για την έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Έκπληξη και δυσαρέσκεια Βούτση για την έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
2

«Έκπληξη και δυσαρέσκεια» προκάλεσε στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση η δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας έκθεσης του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με κύκλους του γραφείου του.


Και μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, η δημοσιοποίηση της έκθεσης έγινε την ημέρα που έκλεισε η συμφωνία με τους θεσμούς, η οποία δημιούργησε ένα θετικό κλίμα στην οικονομία.


«Είναι χαρακτηριστικό ότι τα spread σήμερα πέφτουν λόγω του κλεισίματος της συμφωνίας ενώ στην έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δημοσιοποιήθηκε αναφέρονται άλλα στοιχεία και εκτιμήσεις», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι και καταλήγουν: «Σε αυτήν δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι τρέχουσες εξελίξεις μετά τη συμφωνία, δημιουργείται αρνητικό κλίμα και απηχεί απόψεις που ακούγονται από πλευρές της αντιπολίτευσης».

Υπενθυμίζεται πως στην έκθεσή του για το πρώτο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος - Μάρτιος 2017) το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει ότι η οικονομία δεν επέστρεψε σε στέρεη ανάκαμψη παρά τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί επίσημα και ότι «παραμένει σε μια ασταθή κατάσταση που απειλεί να μετατραπεί σε νέα ύφεση». Οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής η ελληνική οικονομία εμφανίζει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τους στόχους που προβλέπονται σ' αυτά, ενώ ειδικότερα για το πρώτο τρίμηνο εντοπίζει «συμπτώματα οικονομικής αναιμίας», τόσο στη σφαίρα της παραγωγής όσο και σ' αυτήν της κατανάλωσης. Σ' αυτά κατατάσσει τα ακόλουθα:

- Η ιδιωτική κατανάλωση δέχθηκε πιέσεις στο τέλος του 2016 και τον πρώτο μήνα του 2017 με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από το λιανικό εμπόδιο.

- Η κατάσταση στις επενδύσεις είναι συγκεχυμένη. Αναγγέλλονται μεν επενδυτικά σχέδια κυρίως στον τουρισμό, σε σούπερ μάρκετ και σε υποδομές (λόγω ιδιωτικοποιήσεων), αλλά γενικά η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας και την έκβαση των διαπραγματεύσεων, καθιστούν επιφυλακτικούς πολλούς επενδυτές.

- Οι εξαγωγές (και λόγω των δομικών τους προβλημάτων) αδυνατούν να παίξουν τον ρόλο της ατμομηχανής, έστω βοηθητικής.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, διαπιστώνονται νέοι κίνδυνοι λόγω των δυσκολιών σε ΔΕΗ, ΕΦΚΑ και αλλού.

Η έκθεση αναφερόμενη στις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017, θεωρεί απίθανη την επίτευξη του αρχικού στόχου για ρυθμό 2,7%. Σημειώνει πάντως ότι διάφοροι οργανισμοί προβλέπουν ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ 0,5% και 2,2%

Στην έκθεση εκφράζεται η ανησυχία, ότι αν η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης επιβεβαιωθεί, θα αμφισβητηθούν οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού για τα έσοδα και τα πλεονάσματα, καθώς και ότι η χώρα κινδυνεύει να παγιδευτεί σε στασιμότητα διαρκείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Οικονομία
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, μάθετε πως οι αριθμοί δεν παίρνουν ποτέ το μέρος κανενός και πως απεικονίζουν την κατάσταση ως έχει, είτε καλή είτε κακή. Επιπλέον δεν δικαιολογείται εκνευρισμός απο κανέναν (πάει και προς ΝΔ κτλπ γιατί παλιότερα τα ίδια είχαμε) για την δουλειά τέτοιων Υπηρεσιών. Οι (μόνιμοι) υπάλληλοι του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν ενδιαφέρονται να ωραιοποιούν ή να κακολογούν καταστάσεις, απλά παρακολουθούν την Εθνική Οικονομία και τον Προϋπολογισμό και μας τα παρουσιάζουν μέσω Εκθέσεων. Επίσης τι πάει να πει "δεν είναι μέσα στις εκθέσεις και η τρέχουσα συμφωνία"??Οι άνθρωποι τρέχουν και δεν φτάνουν ήδη, τι περιμένατε, η ενημέρωση να είναι σε πραγματικό χρόνο πάντα? Ναι η συμφωνία δεν είναι μέσα, ουτε η ώθηση του Τουρισμού κτλπ αλλά όπως αναφέρεται μιλάμε για τριμηνιαία έκθεση. Και εδώ που τα λέμε το Γραφείο δεν χαντάκωσε και την Κυβέρνηση. Στην ουσία είπε πως επειδή ναι μεν το 2016 ήταν ένα πολύ καλό έτος από δημοσιονομική άποψη (το κόστος της θετικής υπέρβασης αυτής που κανείς δεν είχε πετύχει ποτέ το ξέρουμε αλλά δεν είναι της παρούσης), δεν σημαίνει πως και πρέπει να επαναπαυτεί το κράτος, ο κίνδυνος ελλοχεύει και μπορεί να επιστρέψει με μερικά στραβοπατήματα ενώ χρειάζεται κιάλλη προσπάθεια γενικά. ΥΓ: Καλά, το Γραφείο που είναι και εκ των εσώ ας βασιστεί καλύτερα στις δικές του προβλέψεις διότι εαν μέσα στο "διάφοροι Οργανισμοί" είναι μέσα και το αλάνθαστο κ αξιόπιστο ΔΝΤ (βλέπε τι έλεγε για 2016 πχ) τότε άστο καλύτερα!!
Φρονώ ότι σύντομα θα "φάνε" τον πρόεδρο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ) κ. Λιαργκόβα (που ήταν και υποψήφιος επικρατείας της ΝΔ το 2009). Ο Βούτσης προλειαίνει το έδαφος...Ο θεσμικός ρόλος του ΓΠΚΒ είναι - αποτελώντας ανεξάρτητη οργανική μονάδα της Βουλής - να ενημερώνει την Βουλή ολόκληρη και όχι να υμνεί την κυβέρνηση. Το εάν κάνει καλά την δουλειά του, θα πρέπει να ελεγχθεί από το σύνολο επομένως της Βουλής.Υπενθυμίζω ότι ο κ. Λιαργκόβας είχε αντικαταστήσει την διορισθείσα επί Παπακωνσταντίνου και μόλις λίγους μήνες υπηρετήσασα και "παραιτηθείσα" κ. Στέλλα Μπαλφούσια, αφού η έκθεσή της δε άρεσε στον Βενιζέλο.Κύριοι πολιτικοί, απλοποιείστε τα πράγματα. Κάντε τους όλους μετακλητούς να ησυχάσουμε. Ο κάθε Υποικ να βάζει τον δικό του να τον λιβανίζει. Τα¨"θεσμικά όργανα", ο ρόλος τους, σιγά τώρα. Διαμαρτύρομαι μόνο που τους πληρώνουμε ακριβά κάτι τέτοιους "θεσμούς". Πρέπει να παίρνουν μισθό δεξιού ή αριστερού ψάλτη (για το ισχύον μισθολόγιο απευθυνθείτε στην Αρχιεπισκοπή).