Σε μία προσπάθεια να ανταγωνιστεί τη «Wikipedia», η Κίνα ετοιμάζεται να λανσάρει τη δική της ψηφιακή, εθνική εγκυκλοπαίδεια.
Κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πάνω από 20.000 άτομα έχουν προσληφθεί για να εργαστούν πάνω στο συγκεκριμένο εγχείρημα, που θα περιλαμβάνει 300.000 εγγραφές, 1.000 λέξεων περίπου η καθεμία.
Σε αντίθεση, όμως, με τη Wikipedia, η κινεζική online εγκυκλοπαίδεια θα δημιουργηθεί αποκλειστικά από ακαδημαϊκούς που προέρχονται από κρατικά πανεπιστήμια και δεν θα υπόκειται σε ανοικτό editing από εθελοντές χρήστες.
Η Εγκυκλοπαίδεια της Κίνας «δεν είναι βιβλίο, αλλά το Σινικό Τείχος του Πολιτισμού», τόνισε ο υπεύθυνος και αρχισυντάκτης του project Yang Muzhi, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής Ένωσης Διανομής Βιβλίων και Περιοδικών της Κίνας.
Ο Γιανγκ, που έχει χαρακτηρίσει τη Wikipedia «ανταγωνιστή», πρόσθεσε ότι η Κίνα δέχεται διεθνείς πιέσεις για να δημιουργήσει τη δική της ψηφιακή πλατφόρμα για την «καθοδήγηση του κοινού και της κοινωνίας».
Η Εγκυκλοπαίδεια της Κίνας εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1993, σε έντυπη μορφή, ενώ η δεύτερη, αναθεωρημένη έκδοσή της κυκλοφόρησε το 2012. Επικριτές επεσήμαναν ότι το κρατικά χρηματοδοτούμενο αυτό πρότζεκτ έχει απαλείψει ή διαστρεβλώσει ορισμένα από τα λήμματά της για πολιτικούς σκοπούς.
Όπως επισημαίνει η «South China Morning Post», η Wikipedia έχει μακρύ ιστορικό μερικού ή και καθολικού αποκλεισμού στην Κίνα. To μεγαλύτερο μέρος της ψηφιακής πλατφόρμας στην κινεζική γλώσσα είναι προσβάσιμο στην ενδοχώρα, αλλά η αναζήτηση «ευαίσθητων» ζητημάτων όπως π.χ. ο Δαλάι Λάμα οδηγούν σε μπλοκαρισμένες σελίδες.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η ιδέα για μία ψηφιακή έκδοση εγκρίθηκε το 2011, αλλά ξεκίνησε να υλοποιείται μόλις πρόσφατα.
Το BBC, με τη σειρά του, υποστηρίζει ότι η εν λόγω κίνηση θα φέρει την κινεζική κυβέρνηση σε άμεσο ανταγωνισμό με τοπικές εταιρείες που έχουν φτιάξει τις δικές τους online εγκυκλοπαίδειες (Baidu, Qihu 360), αλλά και με την ίδια τη Wikipedia.
Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη εβδομάδα οι τουρκικές αρχές μπλόκαρα την πρόσβαση στην Wikipedia χωρίς να ανακοινώσουν τους λόγους.
Επιπλέον, το 2014, η Ρωσία ανακοίνωσε τα σχέδια της για μία εναλλακτική έκδοση της Wikipedia, με στόχο, όπως αναφέρθηκε, την παροχή «καλύτερων πληροφοριών για τη χώρα» σε σχέση με αυτά που ήταν διαθέσιμα στην πλατφόρμα.
Με στοιχεία από BBC και Arstechnica.com
σχόλια