«Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα έξω από την κρίση», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στον Σκάι, ενώ εκτίμησε πως λήγει η «περίοδος ντροπής» και απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. «Η συμφωνία έχει κλείσει. Δεν έχουμε μέτρα για τη δόση αλλά δόση για τα μέτρα», τόνισε επίσης.
«Πράγματι, θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων σε 300.000 άτομα που αφορούν το 18% των μεγάλων συντάξεων κει ένα ακόμα 3 % διευκρίνισε. Οι υπόλοιπες συντάξεις δεν θα πειραχτούν», επισήμανε ο κ. Καμμένος, ενώ εγγυήθηκε πως από τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν θα ωφεληθούν περίπου 5 εκατομμύρια άτομα.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός είπε πως «εμείς ποτέ δεν προκαλούμε. Είμαστε μια φιλειρηνική χώρα, σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας. Η Τουρκία δεν σέβεται τίποτε. Ακόμα και την ώρα των κηδειών των 4 αξιωματικών του Στρατού Ξηράς -όπου ισχύει η πολεμική ηθική ανάμεσα σε εχθρούς- έκανε παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου».
Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ο κ. Καμμένος επανέλαβε «εμείς δεν θα προκαλέσουμε θερμό επεισόδιο». «Εάν προσπαθήσουν προσβολή εθνικής κυριαρχίας η απάντηση θα είναι συντριπτική για την Τουρκία», σχολίασε περαιτέρω.
«Εμείς δεν ακολουθούμε πολιτική Σημίτη-Πάγκαλου τις σημαίες να τις παίρνει ο αέρας. Οι σημαίες αντικαθίστανται με νέες όταν φθαρούν. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε προσβολή της εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί τούρκων αξιωματούχων αποτελούν παράσημο για μένα». «Δυστυχώς», σημείωσε, «η Τουρκία μεταβάλλεται από ένα κράτος προσανατολιζόμενο προς την Ευρώπη σε ένα θεοκρατικό κράτος».
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στην υπόθεση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ και την επίμαχη τροπολογία που ψηφίστηκε για απαλλαγή επενδυτών από πρόστιμα. Όπως είπε, ο Ιβάν Σαββίδης που του «επιτίθενται αντί να τον ευχαριστούν», είναι ένας επιχειρηματίας «ο οποίος τη δύσκολη στιγμή επένδυσε χρήματα στη χώρα ενώ άλλοι την έκαναν». «Οι ευθύνες για το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ θα πρέπει να καταλογιστούν στην προηγούμενη διοίκηση», σημείωσε.
Επιπλέον, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είπε ψέματα για τις 2 επιστολές σχετικά με την επένδυση: «ήταν 6 οι υπογραφές και θα πρέπει να διερευνηθεί αν πρόκειται για πλαστογραφία», είπε.
Αναφερόμενος στην υπόθεση του κ. Τσοχατζόπουλου, ο υπουργός τόνισε πως «βεβαίως, δεν ήταν ο μόνος υπουργός από τη μεταπολίτευση. Ο κ. Τσοχατζόπουλος έφταιγε. Η ληστεία μετά τον κ. Τσοχατζόπουλο ήταν πολύ μεγαλύτερη». Περιέλαβε στην υπόθεση κατά σειρά τους κ.κ. Παπαντωνίου, Σημίτη και Παπανδρέου. «Αν ο Τσοχατζόπουλος από τα 100 έβγαζε 10, άλλοι από τα 100 έβγαζαν 400», πρόσθεσε, επιμένοντας πως ο Τσοχατζόπουλος «πρέπει να μιλήσει».
Υπενθύμισε δε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται στη δικαιοσύνη 18 υποθέσεις εξοπλιστικών με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα «να έχουν μπει "βραχιολάκια" σε 4 εμπόρους όπλων ενώ οι ξένες εταιρίες οι οποίες έχουν προβεί σε δωροδοκίες δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς εάν δεν καταβάλλουν πλήρως τις αποζημιώσεις στο οικείο επιτελείο».
Ακόμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέφερε πληροφορίες που φέρουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων ζητώντας εκ νέου από τη διεθνή κοινότητα «να διακόψει τη δημιουργία ενός ακραίου ισλαμικού τόξου».
Αναφερόμενος στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, επισήμανε ότι η Αλβανία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα. «Μεγαλοϊδεατισμοί και ακραίες ισλαμιστικές ομάδες λειτουργούν σε βάρος της ίδιας της Αλβανίας», πρόσθεσε. «Οφείλουμε να μιλήσουμε με την Αλβανία όπως πχ για την πρόοδο της προς την Ευρώπη, για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών αλλά όχι για θέματα που είναι σε βάρος της Ελλάδας ή σε υποθέσεις που έχουν κλείσει» ξεκαθάρισε.
«Η Ελλάδα είναι υπέρ της μη αλλαγής συνόρων, ωστόσο δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους χριστιανικούς πληθυσμούς ή να παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση, πρόσθεσε.
Ο κ. Καμμένος αφού σχολίασε ότι στα Σκόπια υπάρχει πλειοψηφία Αλβανών επανέλαβε τη θέση του ότι δεν θα δεχθούμε όνομα με τον όρο Μακεδονία αλλά εδώ, όπως είπε, υπάρχει θέμα εάν θα υπάρχουν ως χώρα.
Με πληροφορίες από Σκάι, ΑΠΕ-ΜΠΕ