Μια μπανάνα αντί ενός φυτού κόκας-Η Κολομβία ξεκινά φιλόδοξη προσπάθεια να εξαλείψει τις φυτείες του ναρκωτικού

Μια μπανάνα αντί ενός φυτού κόκας-Η Κολομβία ξεκινά φιλόδοξη προσπάθεια να εξαλείψει τις φυτείες του ναρκωτικού Facebook Twitter
0

Σε μια συμβολική χειρονομία ώστε να προσπαθήσει να προσπελάσει τους παράγοντες που ήταν επί δεκαετίες η βασική αιτία για την παραγωγή και την εξαγωγή της κοκαΐνης, προχώρησε ο  πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, εκμεταλλευόμενος και την ιστορική συμφωνία με τους μαρξιστές αντάρτες FARC.

Το «πείραμα» άρχισε από το  Pueblo Nuevo, στο δήμο της Briceno που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας, και έχει ως στόχο την αντικατάσταση, με κρατική επιδότηση, των φυτειών κόκας με άλλες καλλιέργειες, όπως μπανάνας.

Το σχέδιο υποκατάστασης των φυτών που παράγουν κοκαΐνη προβλέπει την καταβολή από την κυβέρνηση μηνιαίας επιχορήγησης ενός εκατομμυρίου πέσος, περίπου  330 δολαρίων, σε όλους τους αγρότες που επιλέγουν να εγκαταλείψουν την κόκα, καλλιεργώντας στα χωράφια τους άλλα είδη.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε επίσης στις περιοχές  της Μέτα (στα βορειοανατολικά) και της Κακέτα (νότια). Ο στόχος είναι να εξαλειφθούν σε ένα χρόνο  50 χιλιάδες εκτάρια κόκας: Αυτό θα είναι ένα πλήγμα για το διεθνές εμπόριο των ναρκωτικών, για το οποίο η Κολομβία είναι ένα από τα κύρια σημεία εκκίνησης.

«Για πρώτη φορά, η Κολομβία (...), ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας κοκαΐνης εδώ και 30-40 χρόνια, ξεκινά ένα πρόγραμμα που προσφέρει μια λύση για τους καλλιεργητές κόκας, προκειμένου να καλλιεργήσουν νόμιμα προϊόντα», δήλωσε ο Σάντος από τη μικρή πόλη που βρίσκεται περίπου 10 ώρες μακριά από το Μεντεγίν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από την κυβέρνηση, το σχέδιο αντικατάστασης περιλαμβάνει 83.790 οικογένειες.

Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της «ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο με τους αντάρτες του FARC , με στόχο να τερματιστεί η διάρκειας πλέον του μισού αιώνα, ένοπλη σύγκρουση, που στοίχισε περισσότερες από 200 χιλιάδες ζωές ως την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας. Για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην προσπάθεια του ο Σάντος ονόμασε μάλιστα το 2017 "Eτος της Μπανάνας".

Περίπου τριάντα αγρότες ήταν παρόντες στο Pueblo Nuevo, συνοδευόμενοι από τις συζύγους και τα παιδιά τους, όταν ο Σάντος συμβολικά αντικατέστησε ένα φυτό κόκας, με μια μπανάνα. Μεταξύ των παρόντων και ο Πάστορας Alape, ένας από τους ηγέτες των ανταρτών του FARC: «Ένα εκατομμύριο πέσος είναι μόνο η αρχή», είπε, υποστηρίζοντας την ανάγκη να «νομιμοποιηθεί η γη, έτσι ώστε οι αγρότες να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις» και την βεβαιότητα «ότι τα προϊόντα θα μπορούν να διατίθενται στην αγορά.»

Η παρουσία του Alape θεωρείται ως μια επιβεβαίωση της ισχύος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, που παραδέχτηκαν ότι χρηματοδοτούσαν τον αγώνα τους με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η Κολομβία, με 96.000 εκτάρια φυτειών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από τα Ηνωμένα Έθνη είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο φύλλων κόκας και κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή κοκαΐνης. Το 2015 εκτιμήθηκε ότι παρήχθη στη χώρα κοκαΐνη 646 τόνων.

Με πληροφορίες από Repubblica

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ