Μεγαλύτερη η θνησιμότητα των ασθενών στα νοσοκομεία όταν τη θεραπεία τους αναλαμβάνει ηλικιωμένος γιατρός

Μεγαλύτερη η θνησιμότητα των ασθενών στα νοσοκομεία όταν τη θεραπεία τους αναλαμβάνει ηλικιωμένος γιατρός Facebook Twitter
1

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία των ΗΠΑ, έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, όταν τη θεραπεία τους αναλαμβάνουν γιατροί άνω των 60 ετών, από ό,τι νεότεροι γιατροί έως 40 ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Από την παραπάνω τάση, εξαιρούνται οι ηλικιωμένοι γιατροί που αναλαμβάνουν πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών.

Για κάθε 77 ασθενείς που αναλαμβάνουν γιατροί άνω των 60 ετών, ένας λιγότερο θα πέθαινε μέσα σε 30 μέρες από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, αν τη θεραπεία του είχε αναλάβει γιατρός κάτω των 40 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιαπωνικής καταγωγής δρα Γιουσούκε Τσουγκάβα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", ανέλυσαν στοιχεία για ένα τυχαίο δείγμα σχεδόν 737.000 ασθενών άνω των 65 ετών, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν σε αμερικανικά νοσοκομεία και έτυχαν θεραπείας από συνολικά 18.854 γιατρούς.

Διαπιστώθηκε ότι η θνησιμότητα εντός 30 ημερών από την εισαγωγή ήταν κατά μέσο όρο 10,8% για τους ασθενείς γιατρών κάτω των 40 ετών, 11,1% για γιατρούς 40-49 ετών, 11,3% για γιατρούς 50-59 ετών και 12,1% για γιατρούς άνω των 60 ετών.

Με άλλα λόγια, όσο μεγαλώνει η ηλικία του θεράποντος γιατρού, τόσο αυξάνει και η πιθανότητα θανάτου του ασθενούς. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι από τη μία η κλινική εμπειρία ενός πιο μεγάλης ηλικίας γιατρού αποτελεί πλεονέκτημα για τον ασθενή. Από την άλλη όμως, είναι πιθανό οι πιο ηλικιωμένοι γιατροί να μην έχουν ανανεώσει τις ιατρικές γνώσεις τους, τον τεχνολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούν ή τις κλινικές οδηγίες που ακολουθούν.

Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι αν ένας γιατρός είναι υπεύθυνος με πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών, τότε δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ηλικία του και στην πιθανότητα θανάτου ενός ασθενούς. Κατά τους ερευνητές, αυτό πιθανώς σημαίνει ότι η ύπαρξη πολλών ασθενών λειτουργεί «προστατευτικά» για τις κλινικές ικανότητες του γιατρού.

 Όσον αφορά την πιθανότητα επανεισαγωγής του ίδιου ασθενούς στο νοσοκομείο, επίσης δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση με την ηλικία του γιατρού. Ακόμη, το κόστος της νοσοκομειακής θεραπείας είναι ελαφρώς υψηλότερο για τους ασθενείς, αν τους έχουν αναλάβει ηλικιωμένοι γιατροί.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM