Για μία ακόμη φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δίνει το στίγμα του, ως διανοούμενος της πολιτικής. Επίκαιρη αφορμή η σύνοδος και συνάντηση νεολαίας της Ευαγγελικής Εκκλησίας, που εορτάζει τα 500 χρόνια από τη Μεταρρύθμιση.
Έχει δύσκολη ατζέντα στο υπουργείο Οικονομικών, μεγάλη εμπειρία στο υπουργείο Εσωτερικών, ηγετική θέση στο κυβερνών κόμμα των χριστιανοδημοκρατών (CDU), αλλά και ενεργό παρουσία στην Ευαγγελική Εκκλησία της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Με όλες αυτές τις ιδιότητες, ο πολυσχιδής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκει χρόνο για μία ενδιαφέρουσα συζήτηση στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF) σχετικά με το Ισλάμ, τη θρησκεία και τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας. Ως «στρατηγικό μυαλό» των χριστιανοδημοκρατών, ο Σόιμπλε είχε αποφανθεί πριν από πολλά χρόνια ότι «το Ισλάμ αποτελεί μέρος της Γερμανίας», πολύ πριν εκστομίσει τη φράση αυτή ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ. Θα προσυπέγραφε άραγε και σήμερα την ίδια διαπίστωση; «Πρόκειται απλώς για την παράθεση ενός γεγονότος, το οποίο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει» λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θεωρώ ότι η πολιτική πρέπει να αρχίζει πάντοτε με το να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα. Αυτή ήταν και η δική μου αφετηρία. Στη Γερμανία ζουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που ασπάζονται τον μουσουλμανισμό ή προέρχονται από τον μουσουλμανικό κόσμο, ώστε πρέπει να ξεκινήσουμε έναν διάλογο μαζί τους, αν θέλουμε να σεβόμαστε τη συνταγματική τάξη. Έναν διάλογο για να δούμε πώς θα ζήσουμε μαζί, πού υπάρχουν όρια, ποιοι είναι οι κανόνες».
Πάνω απ΄όλα οι κανόνες. Ο νομικός Σόιμπλε επιμένει στην αυστηρή τήρηση του Συντάγματος, αλλά και στον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, επικαλούμενος μάλιστα την ευαγγελική ρήση «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Ο θρησκευόμενος Σόιμπλε ερωτάται για τα επίκαιρα διδάγματα που προκύπτουν από τη λουθηρανική μεταρρύθμιση για τις σχέσεις των θρησκειών. Και απαντά χωρίς να εξωραΐζει τα πράγματα: «Από την ιστορία της Μεταρρύθμισης, μπορούμε πια να το πούμε αυτό εμείς οι προτεστάντες, μαθαίνουμε αν μη τι άλλο τι δεν πρέπει να κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η μετάβαση στη δημοκρατία, ο διαφωτισμός στην Ευρώπη και πολλές άλλες ιστορικές εξελίξεις οφείλουν πολλά στη Μεταρρύθμιση. Βλέπουμε όμως επίσης, ότι και η Μεταρρύθμιση έγινε από ανθρώπους, με τα θετικά και τα αρνητικά τους. Και ο ίδιος ο Λούθηρος είχε μία απίστευτη ιστορική συνεισφορά, αλλά και τρομερές παρεκτροπές. Μέσα στη ζωή είναι όλα αυτά…»
Εγκώμιο για Ομπάμα, αιχμές για Τραμπ
Το Σάββατο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραστεί στη Συνάντηση της Ευαγγελικής Εκκλησίας στο Βερολίνο, στην οποία θα συμμετάσχουν και χιλιάδες νέοι χριστιανοί. Σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας ανήκουν στην Άνγκελα Μέρκελ, κόρη ενός πάστορα από το Αμβούργο με πολυετή παρουσία στην Ανατολική Γερμανία, αλλά και στον Μπαράκ Ομπάμα. Με αφορμή τη συνάντηση της Ευαγγελικής Εκκλησίας στο Βερολίνο, η καγκελάριος και ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου συναντήθηκαν στην ιστορική Πύλη του Βραδεμβούργου για μία δημόσια συζήτηση περί δημοκρατίας, ενώπιον 80.000 θεατών.
Το σχόλιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ: «Κι εγώ εκτιμώ τον Μπαράκ Ομπάμα. Έχει μία εκπληκτική ικανότητα επικοινωνίας. Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί πραγματικά, όσο λίγοι, να ενθουσιάσει το ακροατήριό του. Και εδώ, για να σας το πω με όλη τη διπλωματική εγκράτεια, υπάρχει κάποια διαφορά με τον διάδοχό του. Υποθέτω ότι αν οι Γερμανοί μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στον πρόεδρο Ομπάμα και στον διάδοχό του, θα διάλεγαν Ομπάμα με μεγάλη πλειοψηφία».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γίνεται 75 ετών φέτος. Είναι πλέον ο μακροβιότερος σε κοινοβουλευτική θητεία Γερμανός πολιτικός και οι ερωτήσεις εκπροσώπων του τύπου για τους μελλοντικούς στόχους και επιδιώξεις του γίνονται με ιδιαίτερη διακριτικότητα. Γίνονται όμως. Στο τέλος της συνέντευξης λοιπόν, ο δημοσιογράφος της γερμανικής ραδιοφωνίας θέλει να μάθει αν ο συνομιλητής του μπορεί να φανταστεί μία νέα δραστηριότητα, συνυφασμένη με τις συνόδους της Ευαγγελικής Εκκλησίας, όταν αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική. Η απάντηση Σόιμπλε: «Τον Σεπτέμβριο γίνομαι 75 χρονών, οπότε δεν πολυσκέφτομαι μελλοντικές καριέρες. Διαισθάνομαι τα όρια της ευρωστίας και το πεπερασμένο της ζωής».
Πηγή: DLF / Deutsche Welle