Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παράλαβε το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και δακρυσμένος στην διάρκεια της ομιλίας του προς τους υπολοίπους αποφοίτους, μίλησε για τα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στον κόσμο άλλα και για τους στόχους που θα πρέπει να έχουν, όπως για παράδειγμα η καταπολέμηση της ανισότητας.
Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος επέστρεψε στο Χάρβαρντ την Πέμπτη, για να παραλάβει το πτυχίο του, αφού για 12 χρόνια είχε παρατήσει τις σπουδές του για να επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στο Facebook.
«Η αλλαγή ξεκινά σε τοπικό επίπεδο. Ακόμα και οι παγκόσμιες αλλαγές ξεκινούν μικρές -με ανθρώπους σαν και εμάς» ήταν τα λόγια του 33χρονου προς το πλήθος των αποφοίτων.
«Κάθε γενιά επεκτείνει τον κύκλο των ανθρώπων που θεωρούμε "έναν από εμάς". Και στην δικιά μας γενιά αυτό περιλαμβάνει πλέον ολόκληρο τον κόσμο... Αλλά ζούμε σε ασταθείς καιρούς.»
«Υπάρχουν άνθρωποι που η παγκοσμιοποίηση τους έχει αφήσει πίσω της σε ολόκληρο τον κόσμο. Και είναι δύσκολο να ενδιαφερθείς για τους ανθρώπους σε άλλα μέρη όταν δεν αισθανόμαστε καλά για τις ζωές μας εδώ στο σπίτι. Υπάρχει πίεση να στραφείς προς τα μέσα.»
Ο Ζούκερμπεργκ, ο νεότερος αυτή την στιγμή ομιλητής στην ιστορία του Χάρβαρντ, ξεκίνησε αναβιώνοντας μερικές από τις αναμνήσεις των φοιτητικών του χρόνων.
Είπε στους απόφοιτους ότι είχε προγραμματίσει να μιλήσει στο σχολικό συμβούλιο, μετά την κατασκευή της ιστοσελίδας Facemash, ενός πρώιμου προδρόμου του Facebook, που θα επέτρεπε στους φοιτητές να συγκρίνουν την ελκυστικότητα των συμφοιτητών τους.
Οι γονείς του πήγαν στο πανεπιστήμιο για να τον βοηθήσουν να πακετάρει τα πράγματα του, ενώ οι φίλοι του, του οργάνωσαν ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι, όπου και γνώρισε την μελλοντική του σύζυγο Πρισίλλα Τσαν στην ουρά για την τουαλέτα.
Ο Ζούκερμπεργκ αστειευόμενος είπε: «Της είπα μια ατάκα που πρέπει να είναι από τις πιο ρομαντικές όλων των εποχών: "Θα με πετάξουν έξω από το πανεπιστήμιο σε 3 μέρες, οπότε πρέπει να βγούμε ραντεβού γρήγορα"».
«Και ξέρετε κάτι, η ταινία τα δείχνει έτσι ώστε το Facemash φαίνεται τόσο σημαντικό στην δημιουργία του Facebook. Δεν ήταν καθόλου. Αλλά χωρίς το Facemash δεν θα είχα γνωρίσει την Πρισίλλα, ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή μου, θα έλεγα το πιο σημαντικό πράγμα που "έχτισα" όσο βρισκόμουν εδώ πέρα.»
Ο Ζούκερμπεργκ έδωσε έμφαση στην σημασία του να αλλάζεις τον κόσμο προς το καλύτερο λέγοντας: «Είμαι εδώ για να σας πως το να βρίσκεις μονάχα τον σκοπό σου δεν είναι αρκετό.»
«Η πρόκληση της γενιάς μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κόσμο όπου όλοι θα έχουν έναν σκοπό» και ζήτησε από τους απόφοιτους να ασχοληθούν με έργα που απασχολούν την συγκεκριμένη γενιά όπως είναι π.χ., η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, την ανακάλυψη νέων θεραπειών για ασθένειες και τον εκμοντερνισμό της δημοκρατίας ώστε όλοι να έχουν την δυνατότητα να ψηφίζουν διαδικτυακά.
Ακόμα, τόνισε πόσο μεγάλη σημασία έχει το να παίρνει κάποιος ευκαιρίες, να αποτυγχάνει και να προτείνει ιδέες όπως ένα ενιαίο παγκόσμιο βασικό εισόδημα, η προσιτή παιδική μέριμνα καθώς και παγκόσμια ιατρική φροντίδα.
Ο ιδρυτής του Facebook ανέβασε στο προσωπικό του προφίλ την Πέμπτη, μια φωτογραφία στην οποία κρατάει στα χέρια το πτυχίο του, δίπλα στους δύο περήφανους γονείς του γράφοντας: «Μαμά, πάντα σου έλεγα πως θα γυρίσω και θα πάρω το πτυχίο μου».
Ο δισεκατομμυριούχος μαζί με την γυναίκα του, πέρασαν από τα δωμάτια των φοιτητικών τους χρόνων και θυμήθηκαν πράγματα από τα χρόνια τους στο πανεπιστήμιο.
«Καθόμουν εδώ, είχα το μικρό μου λάπτοπ σε αυτό το σημείο και εδώ είναι που δημιούργησα το Facebook. Μου πήρε περίπου 2 εβδομάδες. Εδώ είναι το σημείο που έγινε.»
«Είναι η πρώτη φορά που γυρίζω πίσω από τότε που έφυγα 13 χρόνια πριν. Αυτό είναι το μέρος στο οποίο συνέβησαν πολύ ξεχωριστά πράγματα στην ζωή μου» τόνισε αναφερόμενος στο δωμάτιο του.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ζούκερμπεργκ είχε ορκιστεί να μην γυρίσει ποτέ ξανά στο Χάρβαρντ όταν το παράτησε το 2005.