Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην αποφυλάκισης του αρχινονού της μαφίας της Σικελίας Τοτό Ριίνα, κατέστησε σαφή ο εισαγγελέας κατά της μαφίας της πόλης Καταντζάρο, Νικόλα Γκρατέρι.
«Το άρθρο του νόμου που ορίζει την ανάγκη να τίθενται σε αυστηρή απομόνωση οι μαφιόζοι, υιοθετήθηκε για να μην μπορούν, ακριβώς, να στέλνουν μηνύματα εκτός φυλακής», δήλωσε ο έμπειρος δικαστικός.
Ο Γκρατέρι αναφερόταν στη θέση που υιοθέτησαν χθες τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, τα οποία τόνισαν ότι μπορεί να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Ριίνα, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.
«Πρέπει να τεθεί τέλος στην υποκρισία όσων ανεβαίνουν σε διάφορες εξέδρες για να τιμήσουν τα θύματα της μαφίας όπως τους δικαστικούς Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, και στην συνέχεια κάνουν πονόψυχες παρεμβάσεις», είπε ο Γκρατέρι, αναφερόμενος στην υπόθεση του αρχινονού της Κόζα Νόστρα.
«Ο Ριίνα δεν πρέπει να πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ούτε να εγγραφεί σε αγώνα άρσης βαρών. Η φυσική του παρουσία και μόνον, σε έναν συγκεκριμένο χώρο, αποτελεί από μόνη της μήνυμα εξουσίας», τόνισε ο εισαγγελέας του Καταντζάρο, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το πανεπιστήμιο της Καλαβρίας.
«Μια ενδεχόμενη απόφαση υπέρ της απελευθέρωσης του Τοτό Ριίνα θα αποτελούσε βαθύτατη αδικία, διότι γνωρίζω καλά περιπτώσεις πολλών νονών της μαφίας, οι οποίοι έπασχαν από καρκίνο και πέθαναν στην φυλακή», υπογράμμισε, τέλος, ο εισαγγελέας αυτός ο οποίος εδώ και δεκαετίες μάχεται την τεράστια εξουσία της Κόζα Νόστρα.
O Tοτό Ριίνα ήταν φυγόδικος από το 1969 και συνελήφθη από τους καραμπινιέρους, στην Σικελία, το 1993. Ως εντολοδότης σειράς δολοφονιών δικαστικών, αστυνομικών και πολιτικών έχει καταδικασθεί σε δεκαεπτά φορές σε ισόβια.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, (μιας βαριάς μορφής καρδιακή πάθηση και επιθετικό όγκο στα νεφρά), τα οποία είναι ασυμβίβαστα με την παραμονή μέσα σε σωφρονιστικά ιδρύματα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων κατέστησε σαφές ότι «το δικαίωμα σε αξιοπρεπή θάνατο θα πρέπει να εξασφαλισθεί σε κάθε κρατούμενο». Την τελική απόφαση θα λάβει πάντως το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο είναι αυτό της Μπολόνια.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια