Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο», στο οποίο και θα περιληφθούν τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Το πρώτο πακέτο των τροπολογιών/προαπαιτουμένων, που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, πιθανό να ακολουθήσει και ένα δεύτερο, σήμερα Παρασκευή, προκειμένου τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν απόψε από την Ολομέλεια. Ως η πλέον επίμαχη αναμένεται να αναδειχθεί η διάταξη που αναφέρεται στο πάγωμα των συντάξεων μέχρι και το 2022, διάταξη που προβλέπει ότι αυξήσεις στις συντάξεις θα μπορεί να δοθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.
Στην αιχμή της αντιπαράθεσης αναμένεται να βρεθεί και η τροπολογία με την οποία η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καθώς προβλέπεται ότι αυτή θα ισχύσει έως την 20.8.2018 υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Ως προς τις υπόλοιπες τροπολογίες, επανακαθορίζεται ο τρόπος δανειοδότησης των κομμάτων και αποσαφηνίζεται ότι το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης που μπορεί να εκχωρηθεί ή ενεχυριαστεί, ως εξασφάλιση για τη χορήγηση δανείου, δεν μπορεί να υπερβαίνει είτε το σύνολο της ετήσιας χρηματοδότησης που δικαιούται ένα κόμμα κατά το οικονομικό έτος κατά το οποίο χορηγείται δάνειο, είτε ως ποσοστό αυτής που υπερβαίνει το 50% της εκάστοτε ετήσιας χρηματοδότησής τους.
Με άλλη τροπολογία επέρχονται αλλαγές στη διατύπωση, που δεν μεταβάλλουν την ουσία ψηφισμένης διάταξης για το αφορολόγητο, η οποία αναφερόταν στην ενδεχόμενη μεταφορά της μείωσης από 1.1.2019 και όχι από 1.1.2020 στην περίπτωση που δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι. Επίσης, με τροπολογία επέρχονται αλλαγές και στις διατάξεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή.
Θύελλα αντιδράσεων
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο προεδρεύων Τάσος Κουράκης ανακοίνωσε την διαδικασία με την οποία θα εξελιχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια, συζήτηση την οποία αναμένεται να μονοπωλήσουν τα προαπαιτούμενα και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση τα έφερε στη Βουλή. Ο κ. Κουράκης επισήμανε ότι επειδή πρόκειται για κύρωση συμφωνίας μπορεί να λάβουν το λόγο μόνο οι αντιλέγοντες. Ωστόσο με βάση και την απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων πρότεινε στο Σώμα να λάβουν το λόγο οι εισηγητές, οι ειδικοί αγορητές και να ανοίξει ένας κατάλογος ομιλητών βουλευτών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, ήτοι από 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 3 της ΝΔ και από 1 βουλευτής από τα υπόλοιπα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση στόχος, όπως είπε να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση περί τις πέντε το απόγευμα.
«Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει με την προτεινόμενη διαδικασία ούτε και με τις τροπολογίες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και κατήγγειλε ότι παραβιάζεται το άρθρο 87 παρ. 2 του Κανονισμού που επιβάλλει την κατάθεση τροπολογιών προ τριών ημερών αλλά και το Σύνταγμα διότι πρόκειται περί ασχέτων τροπολογιών και επειδή υπάρχει προσθήκη τροπολογιών σε διεθνείς συνθήκες. «Έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια πράγματα που δεν προξενούν υπερηφάνεια στη Βουλή και στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Σε όλα όμως υπάρχουν όρια. Η εμφάνιση τροπολογιών που εισάγονται αποτελούν την πλήρη γελοιοποίηση του κοινοβουλίου, αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι είμαστε υποτελείς να το πει», είπε ο Νίκος Δένδιας ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε ότι η σημερινή διαδικασία είναι εξευτελιστική, παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό και ζήτησε να ανοίξει κατάλογος ομιλητών ώστε να γίνει διεξοδική συζήτηση.
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι φέρνει μια κατάπτυστη διαδικασία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «δρομολογεί νέες περικοπές στις συντάξεις, οδηγεί σε νέες απώλειες τους συνταξιούχους, παραπέμπει στις καλένδες το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου, διευκολύνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς». «Τα μέτρα αποτελούν μέρος του 4ου μνημονίου, αποτελούν τα προαπαιτούμενα για τη διαχείριση του χρέους και είναι φανερό ότι τις όποιες διευκολύνσεις θα τις πληρώσει και πάλι η λαϊκή οικογένεια, αυτοί οι στόχοι υπηρετούν μόνο το κεφάλαιο και τις μονοπωλιακούς ομίλους», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι η συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση είναι αντεργατική και αντιλαϊκή. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση καταπατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να μην γίνει συζήτηση στη Βουλή. «Ο κατήφορος δεν έχει όριο. Την επόμενη φορά ας κάνετε και μια εικονική συνεδρίαση δια περιφοράς. Το ΚΚΕ καταψηφίζει δεν νομιμοποιεί τις πραξικοπηματικές διαδικασίες και αποχωρεί», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.
«Εδώ πρόκειται για την απόλυτη κοινοβουλευτική ταπείνωση και αντιμετωπίζετε τους βουλευτές σας σαν κοπάδι με ψάρια και τους βάζετε να ψηφίσουν μέτρα που θα επηρεάσουν τη ζωή μας για χρόνια», είπε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. «Είμαστε αντίθετοι στη διαδικασία που έχετε επιλέξει για να φέρετε τα ρέστα του μνημονίου, και ζητάμε να ανοίξετε κατάλογο», είπε ο κ. Αμυράς και χαρακτήρισε «σκαμπίλα για τους έλληνες», αυτά που φέρνει η κυβέρνηση. «Ακούω προσεκτικά τις ενστάσεις και αντιρρήσεις, σε αρκετά συμφωνώ αλλά επίσης πρέπει να συμφωνήσουμε ότι από το 2010 το κοινοβούλιο τελεί σε καθεστώς εξαίρεσης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και πρόσθεσε: «Να μιλήσουμε με πολιτικό πραγματισμό, η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει τα προαπαιτούμενα για να πάμε σε καθαρό διαπραγματευτικό πεδίο στο eurogoup. Ήδη εξελίσσονται έντονες διπλωματικές πρωτοβουλίες για να πάμε σε κάποια αρχή ξέφωτου για τη χώρα. Αυτή είναι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και είναι διαφανής και δημόσια. Δεν είναι κάτι καινούργιο».
Ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι τα προαπαιτούμενα ετέθησαν τελευταία στιγμή από τους δανειστές και επισήμανε ότι για την κυβέρνηση θα ήταν εν τέλει ευκολότερο να περάσουν στο προηγούμενο πακέτο μέτρων, αλλά ετέθησαν από τους θεσμούς για τις δικές τους σκοπιμότητες. «Θα αφήσουμε πέντε ουρές να υπονομεύσουν την μείζονα πολιτική προσπάθεια; Κάνω έκκληση στο νου στη λογική στο όνομα ενός πολιτικού πραγματισμού», είπε ο Νίκος Ξυδάκης. «Είναι ντροπή αυτό που γίνεται. Σας έχουν καταλάβει οι δανειστές και σας έχουν βάλει στην ίδια κατηγορία με τους προηγούμενους υποστηρίζετε ότι είστε καθαροί αλλά δεν βλέπουμε καμία απολύτως αλλαγή, έχουμε καταντήσει να προχωράμε μόνο με επείγον και κατεπείγον», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.
«Έχει σημασία τα κόμματα που κυβέρνησαν 40 χρόνια να θυμηθούν ποιος έφερε τη χώρα σε αυτό το σημείο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε: « να μιλήσετε καθαρά. Να είμαστε αδύναμος κρίκος, στις 15 eurogroup και στις 22 σύνοδο Κορυφής; Μιλήστε έντιμα, θέλετε να μην τα ψηφίσετε; Δεν απολογούμεθα σε αυτούς που λεηλάτησαν τη χώρα 40 χρόνια, είμαστε εδώ με απόλυτη διαφάνεια».
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που επέλεξε να λάβει τον λόγο ως βουλευτής, αναφέρθηκε στην ουσία και τη διαδικασία για τη σημερινή εξέλιξη στη Βουλή. «Επειδή ακούστηκαν εκφράσεις περί γελοιοποίησης, είναι προφανές ότι η σιωπή δεν είναι χρυσός και πρέπει να τοποθετούμαστε επί της ουσίας. Χθες μάλιστα σε μια καλή συνεδρίαση της Διάσκεψης, που το κλίμα της δεν έχει καμία σχέση με κάποιες διαρροές, δόθηκαν εξηγήσεις, άσχετα αν αντικρούστηκαν από τους βουλευτές, αλλά δόθηκαν και πιστοποιήθηκε κατά πλειοψηφία ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία. Δεν έχει κανένα νόημα να ανατρέξουμε για να πούμε πόσα και ποιοι τα έκαναν, σε σχέση με τις διαδικασίες του κοινοβουλίου, που σε όλο το παρελθόν διάστημα, έχουν πληγεί», είπε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε στο παρελθόν υπήρξαν διαδικασίες που μέτρα περνούσαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ίσχυαν, εφαρμόζονταν και ψηφίζονταν εκ των υστέρων.
Ως προς την ουσία, ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως «όλοι γνωρίζουν ότι, ευτυχώς, η διαδικασία της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει πάρει πολυπαραγοντικό και διεθνή χαρακτήρα».
«Ευτυχώς», επέμεινε ο Νίκος Βούτσης λέγοντας ότι, «αποδεικνύονται σήμερα όλα αυτά που είτε εικάζαμε είτε ξέραμε, αντιθέσεις δηλαδή, πολιτικές αντιπαραθέσεις, τρικλοποδιές» από την πλευρά των δανειστών.
«Γνωρίζουμε ότι για την παρούσα διαδικασία λοιπόν, γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια από την κυβέρνηση και ενώ εξελίσσεται αυτή η διεθνής συζήτηση που αφορά ακόμη και την αρχιτεκτονική της Ευρώπης επ αφορμή της Ελλάδας. Γνωρίζουμε ότι εξελίσσεται και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι στην κατεύθυνση η χώρα σε ορατό διάστημα να προχωρήσει και στην έξοδο στις αγορές και στην τακτοποίηση του χρέους, διότι η ελληνική οικονομία, διεθνώς αναγνωρίζεται κιόλας, ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση που χωρίς επιπλέον μέτρα, πρέπει να προχωρήσει και να έχει ένα καλό οδικό χάρτη με βάση αυτά που έχουν προδιαγραφεί».
«Αυτή την κατάφωρα αντισυνταγματική διαδικασία ανέλαβε να υπερασπιστεί ο πρόεδρος της Βουλής αντί για την κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε ύστατο στάδιο εξευτελισμού», είπε ο Μάκης Βορίδης και έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας . Ο Μάκης Βορίδης επικαλέστηκε και τη γνώμη του ελεγκτικού συνεδρίου για το ζήτημα των συντάξεων. «Είναι οικτρή αυτή η διαδικασία που έχετε επιλέξει. Εγώ δεν σας λέω ότι είναι καλή πρακτική οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αλλά γίνεται συζήτηση στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και είναι διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Να αποσύρετε αυτές τις διατάξεις. Προσπαθούν να υφαρπάξουν την απόφαση του κοινοβουλίου και να συγκαλύψουν τον εξευτελισμό του κοινοβουλίου», είπε ο Μάκης Βορίδης.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ