Η Seyran Ates έκανε πραγματικότητα το όραμά της να δημιουργήσει ένα «φιλελεύθερο» τζαμί, όπου όλοι οι Μουσουλμάνοι θα μπορούν να προσεύχονται μαζί- άντρες και γυναίκες, Σουνίτες και Σιίτες, ομοφυλόφιλοι και στρέιτ.
Η 54χρονη δικηγόρος, που είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, στο κήρυγμά της ενώπιον όλων όσοι βρέθηκαν στο νέο τζαμί, που εγκαινιάστηκε στο Βερολίνο, δήλωσε πιο ευτυχισμένη από ποτέ που έγινε το όνειρό της πραγματικότητα. Η ίδια πάλευε οκτώ ολόκληρα χρόνια για να καταφέρει να φτιάξει έναν τόπο προσευχής, όπου οι προοδευτικοί Μουσουλμάνοι της Γερμανίας θα μπορέσουν να αφήσουν πίσω τους τις θρησκευτικές διαμάχες και θα εστιάσουν στα κοινά ισλαμικά πιστεύω τους. Πρόκειται για το πρώτο τζαμί στο είδος του, που ξεκινά την λειτουργία του στη χώρα. «Υπάρχει τόση πολλή ισλαμιστική τρομοκρατία και τόσο κακό που συμβαίνει στο όνομα της θρησκείας μου... Είναι σημαντικό εμείς οι μοντέρνοι και φιλελεύθεροι Μουσουλμάνοι να δείξουμε επίσης το πρόσωπό μας στον κόσμο», σχολίασε.
Το τζαμί ονομάστηκε «Ibn-Rushd-Goethe-Mosque», συνδυάζοντας τα ονόματα του φιλοσόφου Ibn Rushd και του Γερμανού συγγραφέα Johann Wolfgang Goethe. Βρίσκεται σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στην γειτονιά Moabit, όπου υπάρχουν πολλά ινδικά και βιετναμέζικα εστιατόρια όπως επίσης και μεσανατολικά καφέ.
Στην Γερμανία ζουν αυτή τη στιγμή πάνω από 4 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι, οι περισσότεροι με καταγωγή από την Τουρκία και αρκετοί από τα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Στην πλειονότητά τους ξεκίνησαν να μεταναστεύουν στη χώρα στη δεκαετία του '60 σαν εργάτες και παρόλο που ο αρχικός σκοπός ήταν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους μετά από μερικά χρόνια, πολλοί παρέμειναν και έφεραν επίσης μαζί τις οικογένειές τους. Από το 2015 και μετά, η Γερμανία έχει υποδεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως Μουσουλμάνους, που έφυγαν από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν για να γλιτώσουν τον πόλεμο. Οι σχέσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων υπήρξαν ανέκαθεν περίπλοκες και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους έχουν επιδεινωθεί.
Η Seyran Ates λέει πως το νέο τζαμί θα είναι ένας τόπος φιλελευθερισμού όπου ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος και αντιμετωπίζεται ως ίσος. Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να φορούν μαντίλες και μπορούν να κηρύττουν ως ιμάμηδες, όπως ακριβώς οι άντρες. «Εδώ δεν θα εχθρικό κήρυγμα απέναντι στην δημοκρατία», ξεκαθαρίζει η ίδια. Αντιθέτως, οι πιστοί θα μπορούν να εκφράζουν οποιαδήποτε αμφιβολία έχουν αναφορικά με την πίστη τους και να προσεγγίζουν την θρησκεία τους με λογική και σύνεση αντί για τυφλή υπακοή, προσθέτει.
Βέβαια όπως σημειώνει έχει λάβει και αρκετά εξυβριστικά μηνύματα μέσω social media για το εγχείρημά της. «Μου έχουν στείλει και μερικά προσβλητικά μηνύματα, αλλά το 95% των αντιδράσεων ήταν θετικές», παραδέχεται η Seyran. Στο παρελθόν την έχουν πυροβολήσει και παρά λίγο να πεθάνει, ενώ εργαζόταν ως σύμβουλος γυναικών από την Τουρκία το 1984 κι έχει δεχθεί επίθεση από έναν εξοργισμένο σύζυγο.
Τούρκοι, Κούρδοι και Άραβες έχουν δωρίσει χρήματα στο τζαμί, επιχειρηματίες της περιοχές προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στο να διαφημιστεί περισσότερο και πολλά εστιατόρια μοιράζουν δωρεάν φαγητό για το Ραμαζάνι. Στα μελλοντικά σχέδια είναι να φτιαχτεί ένα τζαμί με πολλές αίθουσες προσευχής, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία, ώστε να εξυπηρετούνται πιστοί από κάθε σέχτα του Ισλαμισμού όπως και να δημιουργηθεί και μια ακαδημία αφιερωμένη στην επιμόρφωση των ιμάμηδων- αντρών και γυναικών.
Με πληροφορίες από ABC
σχόλια