Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για τις τηλεοπτικές άδειες.
Συγκεκριμένα, με την τροπολογία καταργείται το άρθρο 2Α του νόμου 4339/2015 περί αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Δηλαδή καταργείται πλέον και τυπικά ο αριθμός «4», που είχε θεσμοθετηθεί με τον λεγόμενο νόμο Παππά.
Το υπουργείο έχει επισημάνει ότι με προηγούμενη τροπολογία, που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2016, η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου είχε ανασταλεί μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάτι που έγινε τον Ιανουάριο του 2017, και ενόψει των προσπαθειών συγκρότησης νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της Βουλής.
Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, «μετά την ψήφιση της τροπολογίας, το ΕΣΡ θα κληθεί να καταθέσει τη γνώμη του για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα πρέπει να δημοπρατηθούν, όπως και για την ελάχιστη τιμή εκκίνησης για κάθε μία από αυτές» και «ανοίγει, κατ' αυτόν τον τρόπο, ο δρόμος για τη διενέργεια νέας δημοπρασίας».
Με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα ορίζεται επίσης ότι το πρόγραμμα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης όλων των κατηγοριών θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
«Είναι μια αυτονόητη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία με την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ για το διαγωνισμό του περασμένου Αυγούστου για τις τηλεοπτικές άδειες, καταργεί το άρθρο 2Α και διατυπώνει την υποχρέωση προς τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, να έχουν και την τυπική και την υψηλή ευκρίνεια μέχρι το 2021», ανέφερε μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Όπως εξήγησε ο υπουργός, «επειδή πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν τηλεοπτικούς δέκτες οι οποίοι να μπορούν να αναμεταδώσουν τα προγράμματα υψηλής ευκρίνειας, εάν απότομα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, και τα κανάλια τα αδειοδοτημένα εκπέμπουν μόνο σε υψηλή ευκρίνεια πάρα πολλοί, ιδιαίτερα χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων δεν θα μπορούν να βλέπουν τηλεόραση».
«Δεν χρειάζεται η χώρα μας άλλο ένα μαύρο και νομίζω ότι με τη συγκεκριμένη παρέμβαση αυτό δεν θα συμβεί», ανέφερε ο Νίκος Παππάς. Ο υπουργός κατέθεσε και νομοτεχνική βελτίωση επί του κειμένου της τροπολογίας με την οποία διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση ταυτόχρονης μετάδοσης τυπικής και υψηλής ευκρίνειας αφορά τα κανάλια εθνικής εμβέλειας. «Θα ήταν τεχνικά αδύνατο να αφορά και τους περιφερειακούς σταθμούς, η υποχρέωση αυτή», αιτιολόγησε ο υπουργός.