Η ιταλική ακτοφυλακή πραγματοποίησε έλεγχο σήμερα στο σκάφος Iuventa της γερμανικής ΜΚΟ Jugend Rettet, που επιχειρούσε να διασώσει μετανάστες ανοικτά της Λαμπεντούζα, και το ανάγκασε να δέσει στο λιμάνι της νήσου, εφαρμόζοντας τα αυστηρά μέτρα που προβλέπονται από τον ‘κώδικα συμπεριφοράς του Βιμινάλε’ για τη θαλάσσια διάσωση, που έχουν υπογράψει μόνον τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Από το γερμανικό σκάφος αποβιβάστηκαν δύο διασωθέντες Σύροι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής της Λαμπεντούζα.
Το σκάφος της γερμανικής ΜΚΟ συνόδευσαν στο λιμάνι της νήσου δύο ιταλικά περιπολικά, ενώ σε αυτό επιβιβάσθηκαν και άνδρες της ακτοφυλακής, με επικεφαλής τον αρχηγό του τοπικού Λιμεναρχείου υποπλοίαρχο Πάολο Μόνακο, ο οποίος παρέμεινε για ελέγχους στο θάλαμο πλοήγησης για περίπου δύο ώρες.
«Πρόκειται για έναν τακτικό έλεγχο, ο οποίος έγινε και δεν θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα. Τώρα ελέγχουμε τα έγγραφα του πληρώματος και από σήμερα το πρωί κιόλας το σκάφος θα μπορέσει να αποπλεύσει από τη Λαμπεντούζα, εάν από τους ελέγχους διαπιστωθεί πως όλα είναι εντάξει», τόνισε ο λιμενάρχης κατεβαίνοντας από το σκάφος.
Η ΜΚΟ Jugend Rettet ιδρύθηκε το 2015 από νεαρούς της υψηλής κοινωνίας στη Γερμανία που θέλησαν να αφιερωθούν στη διάσωση μεταναστών οι οποίοι προσπαθούν να γλιτώσουν από τα μέτωπα του πολέμου και την πείνα. Το Iuventa, ένα παλιό αλιευτικό σκάφος, αγοράσθηκε στο λιμάνι του Έντεμ, στη Γερμανία, και μετατράπηκε σε κανονικό πλοίο έρευνας και διάσωσης.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και άλλες οργανώσεις αρνήθηκαν τη Δευτέρα να υπογράψουν έναν νέο κώδικα δεοντολογίας που συντάχθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας για μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα, καθώς η Ιταλία επιδιώκει να αυξήσει την ασφάλεια εν μέσω της αμείλικτης ροής των αφίξεων μεταναστών.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας συνέταξε τον κώδικα μετά από ισχυρισμούς ότι ορισμένοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί συνεργάζονταν με διακινητές μεταναστών. Οι αρχές δήλωσαν ότι οι οργανισμοί που δεν υπέγραψαν τον κώδικα θα κινδύνευαν να μην έχουν πρόσβαση στους ιταλικούς λιμένες.
Μόλις δύο από τις 10 οργανώσεις, η Save the Children και η MOAS, συμφώνησαν με τους κανόνες. Αρνήθηκαν να υπογράψουν οι γερμανικές ομάδες Jugend Rettet και Sea Watch, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι οι κανόνες παραβιάζουν το δίκαιο της θάλασσας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA
Πηγή: La Repubblica