Πέθανε ο σπουδαίος αμερικανός ποιητής Τζον Άσμπερι

Πέθανε ο σπουδαίος αμερικανός ποιητής Τζον Άσμπερι Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Guardian
0

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Τζον Άσμπερι, μια αινιγματική ιδιοφυΐα της σύγχρονης ποίησης, του οποίου η ενέργεια, η τόλμη και η σε βάθος γνώση της γλώσσας οδήγησαν τον αμερικανικό στίχο σε νέα λαμπρά επίπεδα.

Ο αμερικανός ποιητής, που ήταν βραβευμένος με Πούλιτζερ και είχε αναφερθεί συχνά στις προβλέψεις για τα Νόμπελ, πέθανε το πρωί της Κυριακής στο σπίτι του, στη Νέα Υόρκη. Ο σύζυγός του, Ντέιβιντ Κερμάνι, ανέφερε ότι ο θάνατος επήλθε από φυσικά αίτια.

Λίγοι ποιητές έχουν εκθειαστεί στη ζωή τους όσο ο Άσμπερι. Ο ίδιος ήταν ο πρώτος εν ζωή ποιητής που είδε να δημοσιεύεται από τη «Βιβλιοθήκη της Αμερικής» (Library of America) ένας τόμος αφιερωμένος αποκλειστικά στη δουλειά του.

Η συλλογή του «Self-Portrait in a Convex Mirror» (Αυτοπροσωπογραφία σε κυρτό κάτοπτρο), του 1975, κέρδισε το σπάνιο, ανεπίσημο «τριπλ κράουν» του αμερικανικού κόσμου του βιβλίου: το βραβείο Πούλιτζερ, το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου και το βραβείο «National Book Critics Circle».

Το 2011, του απονεμήθηκε το Εθνικό Ανθρωπιστικό Μετάλλιο, για την προσφορά του στα αμερικανικά γράμματα και διότι άλλαξε «τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε ποίηση».

Ανήκοντας σε μία γενιά που περιλάμβανε τον Ρίτσαρντ Ουίλμπουρ, τον Γ. Σ. Μέργουιν και την Αντριέν Ριτς, ο Άσμπερι ξεχώρισε για την τόλμη του και το παιχνίδι με τις λέξεις, για τη μοντερνιστική εναλλαγή μεταξύ της υψηλής ρητορικής και της καθημερινής κουβέντας, για το χιούμορ, τη σοφία και τις εντυπωσιακές αναφορές και αποτυπώσεις.

Γράφοντας για το Slate, η κριτικός και ποιήτρια Μέγκαν Ο Ρουρκ, συμβούλευε τους αναγνώστες «να μην προσπαθήσουν να καταλάβουν τα ποιήματα (του Άσμπερι), αλλά να προσπαθήσουν να απολαύσουν τη σύνθεσή τους, όπως ακούει κάποιος μουσική».

Στην διάρκεια μιας συνέντευξής του στο Associated Press το 2008, ο Άσμπερι αστειεύτηκε ότι αν το όνομά του μετατρεπόταν ποτέ σε ρήμα, θα σήμαινε «προκαλώ απίστευτη σύγχυση στον κόσμο».

Ακολουθεί το ποίημα του Άσμπερι, «Το Πρόβλημα Της Ανησυχίας», όπως δημοσιεύτηκε στο Bibliotheque. Μετάφραση: Βασίλης Παπαγεωργίου.

Έχουν περάσει πενήντα χρόνια
από τότε που άρχισα να ζω σ' αυτές τις σκοτεινές πόλεις
που σου 'λεγα.
Δεν έχουν αλλάξει πολλά, λοιπόν. Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω
πώς πάνε από το ταχυδρομείο στις κούνιες του πάρκου.
Οι μηλιές ανθίζουν μέσα στο κρύο, όχι από πεποίθηση,
και τα μαλλιά μου έχουν το ίδιο χρώμα με το χνούδι των ραδικιών.

Ας υποθέσουμε ότι το ποίημα αυτό μιλά για σένα – θα πρόσθετες
εσύ, ό,τι εγώ έχω προσεχτικά παραλείψει:
περιγραφές πόνου, και σεξουαλικών πράξεων, και πόσο ύπουλα
οι άνθρωποι συμπεριφέρονται μεταξύ τους; Όχι, όλ' αυτά
βρίσκονται σε κάποιο βιβλίο νομίζω. Για σένα
έχω φυλάξει τις περιγραφές των σάντουιτς με κοτόπουλο,
και το γυάλινο μάτι που με ατενίζει έκπληκτο
από το μπρούτζινο γείσο του τζακιού, και που ποτέ δεν θα κατευναστεί.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.