«Νιώθω ευγνωμοσύνη προς την Ελλάδα και την Ιταλία, διότι άνοιξαν την καρδιά τους σε όσους μεταναστεύουν. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει πάντα να έχουμε την καρδιά μας ανοικτή, είναι μια εντολή του Κυρίου», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος κατά την πτήση επιστροφής του από την Κολομβία στην Ρώμη.
«Μια κυβέρνηση, βέβαια, πρέπει να χειρίζεται το μεταναστευτικό και με την αλήθεια που χαρακτηρίζει όποιον ηγείται μιας χώρας, την σύνεση» πρόσθεσε, παράλληλα, ο ποντίφικας. «Πρέπει κατ' αρχήν να δει πόσες θέσεις υπάρχουν, και κατά δεύτερο λόγο, όχι μόνον να δέχεται, αλλά και να εντάσσει τους ανθρώπους στην κοινωνία», τόνισε ο Φραγκίσκος.
Δήλωσε, δε, ότι πρόσφατα συνάντησε σε πανεπιστήμιο της Ρώμης τέσσερις φοιτητές και η τελευταία κοπέλα με την οποία μίλησε είχε έρθει πριν από ένα χρόνο, μαζί του, αεροπορικώς στην Ρώμη, κατά την επιστροφή του από την Λέσβο. «Σπουδάζει βιολογία, αναγνώρισαν τα μαθήματα που είχε δώσει και συνέχισε την πανεπιστημιακή της πορεία εδώ στην Ρώμη», είπε ο Αργεντινός πάπας στους δημοσιογράφους.
O επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας δεν παρέλειψε να καλέσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους «παράτυπους» μετανάστες να παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αμφισβητώντας, μάλιστα, την ικανότητά του να προστατεύει τις οικογένειες.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ο πρόεδρος Τραμπ κατάργησε το πρόγραμμα DACA που είχε εφαρμόσει ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, με το οποίο προστατεύονταν 800.000 νέοι που είχαν φτάσει στις ΗΠΑ χωρίς να έχουν χαρτιά, ενώ ήταν ακόμη ανήλικοι. Σε αυτούς τους νεαρούς «Ονειροπόλους» δόθηκε η δυνατότητα να παραμείνουν προσωρινά, να εργαστούν και να σπουδάσουν στη χώρα.
Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του Τραμπ, ο ποντίφικας είπε αρχικά ότι δεν γνωρίζει καλά το θέμα. «Όμως το να ξεριζώνεις κάποιον από την οικογένειά του δεν φέρνει ποτέ τίποτα το θετικό, ούτε για τους νέους, ούτε για την οικογένεια», πρόσθεσε.
«Απ' ότι κατάλαβα, αυτός ο νόμος δεν προερχόταν από το κοινοβούλιο αλλά από την κυβέρνηση και, αν ισχύει κάτι τέτοιο, είμαι βέβαιος ότι υπάρχει ελπίδα πως θα το ξανασκεφθούν κάπως. Άκουσα τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλάει: προβάλλεται ως υπέρ της ζωής (σ.σ. κατά της άμβλωσης). Αν είναι πραγματικά υπέρ της ζωής, καταλαβαίνει ότι η οικογένεια είναι το λίκνο της ζωής και ότι είναι αναγκαίο να υπερασπιστούμε την ενότητά της», συνέχισε.
Στις ΗΠΑ και το Μεξικό η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιδεγκαράι θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Καλιφόρνια και την Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους αλλά και με πρόσωπα που καλύπτονταν μέχρι τώρα από το πρόγραμμα DACA. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, ο Βιδεγκαράι θα πάει αύριο και μεθαύριο στο Σακραμέντο και το Λος Άντζελες και αμέσως μετά στην Ουάσινγκτον. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συναντηθεί και με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, τον Τζέρι Μπράουν.
Σε μια άλλη, έμμεση, αιχμή προς τον Τραμπ, ο Αργεντινός πάπας, ο συγγραφέας της πρώτης οικολογικής εγκυκλίου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, χαρακτήρισε «ανόητο» όποιον αρνείται την κλιματική αλλαγή.
«Βλέπετε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι επιστήμονες έχουν πει με σαφήνεια ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε. Όσοι την αρνούνται, πρέπει να ρωτήσουν τους επιστήμονες, οι οποίοι είναι σαφέστατοι, είναι πολύ συγκεκριμένοι», τόνισε.
«Και έχουμε όλοι μας κάποια ευθύνη, όλοι μας. Κάποιοι μικρότερη, κάποιοι μεγαλύτερη, έχουμε ηθική ευθύνη. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα. Δεν μπορούμε να αστειευόμαστε. Ο καθένας έχει ευθύνη Και οι πολιτικοί επίσης. Κατόπιν, θα πρέπει να αποφασίσουμε και η Ιστορία θα κρίνει τις αποφάσεις», επέμεινε ο πάπας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ