Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Σαμοθράκη, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε το νησί τη νύχτα της Δευτέρας, με σφοδρή καταιγίδα, πλημμύρες και κατολισθήσεις, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, γέφυρες και πολλά σημεία του οδοστρώματος υποχώρησαν, ενώ αποκομμένο παραμένει το νότιο τμήμα του νησιού (προς Λάκκωμα και Προφήτη Ηλία), καθώς πλημμύρισε η γέφυρα του Ξηροπόταμου. Αρκετές περιοχές συνεχίζουν να μην έχουν νερό, λόγω προβλημάτων και στο δίκτυο ύδρευσης.
Τα σχολεία πολύ πιθανόν να παραμείνουν και σήμερα κλειστά, καθώς οποιαδήποτε μετακίνηση στο νησί θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, ή και αδύνατη, ενώ ζημιές έχουν υποστεί πολλές κατοικίες, το κτίριο του δημαρχείου, το Κέντρο Υγείας του νησιού, αλλά και τουριστικές υποδομές.
Δυνάμεις (ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα) της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του στρατού αλλά και της Περιφέρειας έχουν μεταβεί στη Σαμοθράκη, προκειμένου να συνδράμουν στην αποκατάσταση των πρωτοφανών για το νησί καταστροφών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πύραρχος Λεωνίδας Καραγκούνης, προϊστάμενος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ, στο νησί επιχειρούν, με επικεφαλής τον διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αρχιπύραρχο Ναθαναήλ Ρήγα, πεζοπόρο τμήμα 17 ατόμων, συνολικά 34 πυροσβεστικοί υπάλληλοι μαζί με το τοπικό κλιμάκιο, οκτώ πυροσβεστικά οχήματα και άρμα της ΕΜΑΚ. «Η ΕΜΑΚ αλλά και η Αλεξανδρούπολη έχει πάει με ειδικές αντλίες, ενώ έχει σταλεί και κλιμάκιο για να στηρίξει το συντονιστικό κέντρο στο νησί» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του στρατού, συνδράμουν ήδη στις εργασίες αποκατάστασης, δύο JCB, δύο φορτωτές και ένα γκρέιτερ καθώς και πολυάριθμο ανθρώπινο δυναμικό.
Όσον αφορά τις μέχρι τώρα επιχειρήσεις της πυροσβεστικής, αυτές αφορούν εκτός από την άντληση υδάτων, κοπές δέντρων, διάσωση ατόμων εγκλωβισμένων σε αυτοκίνητο εντός ρέματος, μεταφορά ηλικιωμένων σε ασφαλές σημείο.
«Από Λιμνίδι προς Παλιάπολη, ο δρόμος είναι κλειστός από επιχωματώσεις που έχουν γίνει στο δρόμο από ρέματα», αναφέρει ο κ. Καραγκούνης σημειώνοντας πως τα πρώτα οχήματα που απεγκλώβισαν ήταν αυτά που βρισκόταν σταθμευμένα στο γκαράζ της πυροσβεστικής. «Τα πυροσβεστικά οχήματα είχαν εγκλωβιστεί στη λάσπη μέσα στο γκαράζ και αρχικά είχαμε μόνο τρία διαθέσιμα αλλά τα απεγκλωβίσαμε μόνοι μας, ελλείψει μηχανήματος για να μας βοηθήσει και πολύ σύντομα ήταν έτοιμα να επιχειρήσουν».