Bild: Τέλος ο Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών

Bild: Τέλος ο Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών Facebook Twitter
0

Την προεδρία της Bundestag θα αναλάβει όπως όλα δείχνουν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ. Την είδηση μετέδωσε πρώτη η γερμανική εφημερίδα Bild και στη συνέχεια ο Γερμανικός Τύπος αλλά και οι Financial Times.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Bundestag, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, επισήμανε ο Φόλκερ Κάουντερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU της Άνγκελας Μέρκελ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.


Σύμφωνα με την Bild, η κυρία Μέρκελ «παρακάλεσε τον κ. Σόιμπλε να αναλάβει την προεδρία της Βουλή και ο κ. Σόιμπλε «έχει ήδη δείξει σημάδια προθυμίας» προς την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης».

Σημειώνεται ότι ο σημερινός ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας έχει τη μακροβιότερη θητεία στο γερμανικό κοινοβούλιο, συμπληρώνοντας 45 χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας.

Το παρασκήνιο 

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο αλλά όχι τόσο ισχυρή αφού δεν μπορεί να συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες, και έχει πλέον ως μόνη διέξοδο έναν συνασπισμό με τους FDP και τους Πράσινους. Οι τόνοι στη Βουλή αναμένεται πάντως να είναι υψηλοί κυρίως λόγω της παρουσίας των ακροδεξιών της AfD οι οποίοι μπήκαν στο Κοινοβούλιο έπειτα από μισό και παραπάνω αιώνα.

Η ανάληψη καθηκόντων στο υπουργείο Οικονομικών από κάποιον εκλεκτό των FDP και όχι από τον Σόιμπλε θα δώσει την ευκαιρία στους Ελεύθερους Δημοκράτες να μειώσουν τους φόρους και επίσης να αντιταχθούν στα σενάρια της ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης που πρότεινε ο Γάλλος Πρόεδρος. Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ θα μπορούσε να είναι το αντάλλαγμα της συνεργασίας που θα προσφέρουν οι FDP στη Μέρκελ για την δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα, η Μέρκελ μιλώντας στη γιορτή για τα γενέθλια του Σόιμπλε που έγινε 75 ετών, απέτισε φόρο τιμής στα 45 έτη του ως μέλος του κοινοβουλίου, αλλά δεν έδωσε σαφές μήνυμα αν θα τον διατηρήσει στη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά τις εκλογές. 

Με πληροφορίες από Reuters/ ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM