Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο ζητώντας να χαλαρώσουν οι ιρλανδικοί νόμοι περί άμβλωσης που είναι από τους αυστηρότερους του κόσμου, ενόψει και του σχετικού δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί το 2018.
Το ζήτημα των αμβλώσεων εξακολουθεί να διχάζει την άλλοτε αυστηρά Καθολική Ιρλανδία, όπου η πλήρης απαγόρευση της διαδικασίας ήρθη μόλις το 2013, οπότε επιτράπηκε ο τερματισμός της κύησης σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.
Το 2016 περισσότερες από 3.000 Ιρλανδές ταξίδεψαν στην Αγγλία για να κάνουν άμβλωση, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας, όμως ακτιβιστές υποστηρίζουν πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο, όμως δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια ακριβώς ερώτηση θα θέσει στον ιρλανδικό λαό.
Οι αρμόδιοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για να αποποινικοποιήσει την άμβλωση και να διευρύνει τη νομοθεσία ώστε να επιτραπεί η διαδικασία σε περιπτώσεις μοιραίας δυσπλασίας του εμβρύου, βιασμού ή αιμομιξίας.
Όμως οι ακτιβιστές που υποστηρίζουν το δικαίωμα στην επιλογή θέλουν ένα πιο φιλελεύθερο καθεστώς, πλησιέστερο σ' αυτό της Αγγλίας, που επιτρέπει τον τερματισμό κύησης μέχρι και 24 εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θέλει κάποια αλλαγή.
«Υπουργοί της κυβέρνησης έχουν πει πως θα περάσουν μόνο οι πιο περιοριστικοί όροι, όμως πιστεύω πως ο κόσμος θέλει περισσότερο απ' αυτό», λέει η 26χρονη Σάρα Μέρφι.
«Η Ιρλανδία αλλάζει. Δεν πιστεύω πως θα βλέπατε τέτοια πορεία πριν από λίγα χρόνια», προσθέτει.
Όπως και πολλοί άλλοι στην πορεία, φοράει μια μαύρη φόρμα με τη λέξη Repeal (Κατάργηση) γραμμένη με λευκά γράμματα, μια αναφορά στην εκστρατεία για την κατάργηση της όγδοης τροπολογίας του ιρλανδικού συντάγματος που δίνει στο αγέννητο παιδί ίσα δικαιώματα με αυτά της μητέρας.