Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, επέμεινε ότι τα χρήματα που θα δαπανηθούν για την αναβάθμιση των F-16 δεν θα ξεπεράσουν τα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε πως από τη διαδικασία αναβάθμισης θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Μιλώντας σήμερα στον Σκάι, ανέφερε ότι τα 2,4 δισ. είναι το ταβάνι για τις ΗΠΑ και όχι τα χρήματα που θα δοθούν, γιατί οι ΗΠΑ έστειλαν στο Κογκρέσο την ακριβότερη εκδοχή της πρότασης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Ελλάδας. Επανέλαβε ότι «το έχει πει και ο πρωθυπουργός και το αρμόδιο επιτελείο, ότι αυτά που θα δαπανήσουμε για την αναβάθμιση των F-16 είναι 1,1 δισ ευρώ».
«Εμείς έχουμε ξεκάθαρο ότι πρέπει να βάλουμε στο ίδιο τραπέζι, από τη μια τις ανάγκες για την ασφάλεια της χώρας και από την άλλη τις δυνατότητες που μας δίνει ο προϋπολογισμός», σημείωσε.
«Υπάρχουν τρόποι και μορφές που μπορείς να κάνεις διαφόρων τύπων αναβαθμίσεις. Σημασία έχει τι θα αναβαθμιστεί σε viper. Εμείς υπολογίζουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό, τη συντριπτική πλειοψηφία των 123 αεροσκαφών» είπε.
Όσον αφορά τη διαδικασία αναβάθμισης, τόνισε ότι ένα μέρος των εργασιών θα γίνει στις ΗΠΑ. Αρχικά θα πάνε 2-4 αεροπλάνα ώστε να μοντελοποιηθούν, μαζί θα πάει μια ομάδα για να πάρει την τεχνογνωσία και μια ομάδα από την Ελληνική Αεροπορία.
Όπως ανέφερε, από τη διαδικασία θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Τόνισε ότι στη συναρμολόγηση και στις καλωδιώσεις θα συμμετέχουν και ελληνικές εταιρείες όπως η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, λέγοντας ότι υπάρχει αναγκαιότητα για επιπλέον εργαζόμενους.
«Η συμφωνία αυτή θα έρθει στη Βουλή. Αφού μας έρθει στις 2-3 Νοέμβρη η προσφορά από τους Αμερικάνους και ελεγχθεί από εμάς και γίνει η διαπραγμάτευση, τότε εμείς στέλνουμε ποια είναι η οριστική μας πρόταση. Εμείς έχουμε στον προϋπολογισμό μας 500 εκατ ευρώ το χρόνο για συντήρηση, αναβάθμιση και στοχευμένες αγορές. Έχουμε κάνει ένα πλάνο, ώστε να μην ξεφύγουμε από τον προϋπολογισμό μας. Δεν ζητάμε σαν ΥΠΕΘΑ παραπάνω λεφτά. Και δεν θα υπάρξει μόνο η αναβάθμιση των F-16, θα βοηθηθεί και το Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς. Μιλάμε για ένα 1,1 δισ ευρώ σε βάθος δεκαετίας που μεσοσταθμικά βγαίνουν 110 εκατ ευρω το χρόνο», σημείωσε.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο σύγκρουσης, είπε ότι τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων «δεν τις έχεις για να κάνεις πόλεμο αλλά για να σιγουρεύεις την περίμετρό σου, την κυριαρχία σου». «Χρειάζεται περισσότερη εξωτερική πολιτική και διεθνής δραστηριότητα. Είναι σημαντικό το ότι ο ίδιος ο Τραμπ ανέδειξε τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αιγαίο», σημείωσε.
σχόλια