Διεθνής απομόνωση για τους Καταλανούς- Κανείς δεν στηρίζει την ανεξαρτησία

Διεθνής απομόνωση για τους Καταλανούς- Κανείς δεν στηρίζει την ανεξαρτησία Facebook Twitter
(Jack Taylor/Getty Images)
4

Μπορεί οι Καταλανοί να πανηγυρίζουν στους δρόμους για την ιστορική μέρα της ανεξαρτησίας τους, αλλά η απομόνωσή της έχει ξεκινήσει διεθνώς με τους ηγέτες να στηρίζουν ξεκάθαρα τον Μαριάνο Ραχόι.

Λίγες ώρες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο μια ομοβροντία δηλώσεων κατά της απόφασης ξεκίνησε από την Ευρώπη και ενισχύθηκε από τις ΗΠΑ.

Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου της καγκελαρίου Μέρκελ. «Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος. Το Βερολίνο διατυπώνει την ελπίδα «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προωθήσουν τον διάλογο με στόχο την άμβλυνση της κατάστασης».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε λίγο αργότερα ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την πλήρη στήριξή του.

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας δεν αλλάζει τίποτα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο τουίτερ. Ο Τουσκ κάλεσε επίσης την Ισπανία να προκρίνει «τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι του επιχειρήματος της δύναμης».

Πιο αιχμηρή ωστόσο ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος δήλωσε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα». «Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιουνκέρ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Aπό το γραφείο της Τερέζα Μέι εκδόθηκε επίσης ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι η Βρετανία δεν αναγνωρίζει την διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας την οποία χαρακτηρίζει παράνομη σύμφωνα με την απόφαση των ισπανικών δικαστηρίων.

  

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν έχει την στήριξη αυτών που έχουν συμφέροντα απ' την ένωση αυτή. Αλλά ο κόσμος δεν απαρτίζεται απ' την Μέρκελ, τον Μακρόν, τον Γιουνκέρ αλλά απ' τον λαό, τον κόσμο, και πιστεύω πως μεγάλο μέρος του στηρίζει την Καταλονία.Επίσης ας πει κάποιος στον Γιουνκερ ότι τις ρωγμές και τα προβλήματα τα δημιουργούν οι πολιτικές τους. Αφού είναι άχρηστοι λογικό ο κόσμος να θέλει να... ξεφύγει.
Αγαπητέ/η Lumidy εγώ συμφωνώ μαζί σου. Και όπως φαίνεται από τις αρνητικές ψήφους στο σχόλιο σου, μάλλον, απ' ό,τι φαίνεται, οι περισσότεροι δεν έχουν κατανοήσει σε τι φαύλο κύκλο μας έχουν βάλει, πάσχοντας οι περισσότεροι από "ιδρυματοποίση" (της ενωμένης Ευρώπης)...
Να ξεφυγει ; Να παει που ; Οσο κι αν δε μας αρεσει, ο κοσμος της Ευρωπης σε μεγαλα ποσοστα στηριξε και στηριζει Μερκελ, Γιουνκερ και Μακρον.Συμφωνω με το - βασισμενο στην ιστορια - επιχειρημα ανεξαρτησιας της Καταλονιας, ομως εδω δε προκειται για μια καθαρη διπολικοτητα, αλλα μια πιο συνθετη πολιτικο-οικονομικη ατμοσφαιρα με πολυπλοκες υποχρεωσεις. Η αυθαιρετη κινηση τους, σ' οτι αφορα - μεταξυ αλλων - το χρονικο πλαισιο που επιχειρηται, δυναμιτιζει τις οικονομιες του ευρωπαικου νοτου, αποσταθεροποιει την ευρωπα'ι'κη συνοχη σε μια ευαισθητη περιοδο ( λες και η ενωση δεν εχει αλλα προβληματα να αντιμετωπισει ) και σιγουρα δε δημιουργει βασεις για μελλοντικη συνεργασια, διχως την οποια η Καταλονια δε θα μπορεσει να αντεξει ως ανεξαρτητη οντοτητα, οσο δυνατη κι αν ειναι τωρα.