Tο αδίκημα του βιασμού που φέρεται να διέπραξε ο Πολάνσκι το 1972 έχει παραγραφεί δηλώνουν οι ελβετικές αρχές

Tο αδίκημα του βιασμού που φέρεται να διέπραξε ο Πολάνσκι το 1972 έχει παραγραφεί δηλώνουν οι ελβετικές αρχές Facebook Twitter
0

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι το αδίκημα του βιασμού που φέρεται να διέπραξε ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι σε βάρος μιας 15χρονης το 1972 έχει παραγραφεί.

«Δεδομένου ότι τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν πριν από 45 χρόνια» το αδίκημα, που την εποχή εκείνη τιμωρείτο με κάθειρξη 15 ετών, «παραγράφηκαν το αργότερο το 1987» ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών του καντονιού της Βέρνης που είχε αναλάβει να ερευνήσει τις καταγγελίες της γυναίκας.

Η Ρενάτε Λάνγκερ, 61 ετών σήμερα, πρώην ηθοποιός και μοντέλο που γεννήθηκε στο Μόναχο, κατέθεσε στα τέλη Σεπτεμβρίου στην ελβετική αστυνομία ότι την βίασε ο Πολάνσκι στο Γκστάαντ όταν ήταν 15 χρονών.

Η Λάνγκερ είναι η τέταρτη γυναίκα που κατηγορεί τον σκηνοθέτη για βιασμό ή σεξουαλική κακοποίηση.

Το 1977 ο Πολάνσκι είχε ομολογήσει ότι είχε ερωτικές επαφές με μια 13χρονη στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον στο Λος Άντζελες ενώ ο ηθοποιός έλειπε σε ταξίδι.

Σε αντάλλαγμα για την ομολογία του, ένας δικαστής δέχτηκε να μην του απαγγείλει πιο σοβαρές κατηγορίες. Όμως ο σκηνοθέτης, φοβούμενος ότι ο δικαστής δεν θα τηρούσε την υπόσχεσή του και τον έστελνε στη φυλακή, έφυγε στη Γαλλία και αρνείται να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Το 2010 η Βρετανίδα ηθοποιός Σαρλότ Λιούις υποστήριξε ότι την βίασε όταν ήταν 16 ετών ενώ μια τρίτη γυναίκα, που είναι γνωστή μόνο με το μικρό όνομα «Ρόμπιν», τον κατηγόρησε τον Αύγουστο ότι την κακοποίησε σεξουαλικά το 1973, όταν ήταν επίσης 16 ετών.

Η Λάνγκερ γνώρισε τον Πολάνσκι όταν ήταν μοντέλο. Με την προοπτική ότι θα μπορούσε να κερδίσει έναν ρόλο σε κάποια ταινία του, τον επισκέφθηκε στο Γκστάαντ, όπου εκείνος φέρεται ότι την βίασε. Είπε ότι αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της μετά τις αποκαλύψεις της «Ρόμπιν» και επειδή οι γονείς της δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

Ο δικηγόρος του Πολάνσκι χαρακτηρίζει «αβάσιμες» τις κατηγορίες και των τριών γυναικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο απολογισμός του Εθνικού θεάτρου την τριετία 2022-2025

Πολιτισμός / Ο απολογισμός του Εθνικού Θεάτρου για την τριετία 2022-2025

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος παρουσίασε τον καλλιτεχνικό και οικονομικό απολογισμό της τριετίας της θητείας του λίγο πριν την ανακοίνωση του ονόματος του διαδόχου του.
LIFO NEWSROOM
Στίβεν Φράι: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν εδώ και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα»

Πολιτισμός / Στίβεν Φράι: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν εδώ και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα»

«Είμαι ικανός να νιώσω και ντροπή εξαιτίας της χώρας μου» τόνισε στην ομιλία του στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης ο διακεκριμένος Βρετανός ηθοποιός, Στίβεν Φράι
LIFO NEWSROOM
Η τελετή απονομής των International Opera Awards 2025 για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Πολιτισμός / Η τελετή απονομής των International Opera Awards για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή

«Η μεγάλη διεθνής διοργάνωση ξεχωρίζει τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά επιτεύγματα στον κόσμο της λυρικής τέχνης και επιβραβεύει νεότερους αλλά και διακεκριμένους καλλιτέχνες της όπερας», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιώργος Κουμεντάκης
LIFO NEWSROOM
GRAIL AWARDS 2025:Βραβεία και 29 Έπαινοι στη 2η διοργάνωση των Ελληνικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής, Εσωτερικών Χώρων και Φωτισμού

Πολιτισμός / GRAIL AWARDS 2025:Βραβεία και 29 Έπαινοι στη 2η διοργάνωση των Ελληνικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής, Εσωτερικών Χώρων και Φωτισμού

Ο θεσμός των Βραβείων Αρχιτεκτονικής, Εσωτερικών Χώρων και Φωτισμού GRAIL, ένωσε την εγχώρια δημιουργική σκηνή, στοχεύοντας σταθερά και σθεναρά, στην εξωστρέφεια της ελληνικής αρχιτεκτονικής εντός και εκτός
LIFO NEWSROOM
Γάτες, αμβλώσεις και εφιαλτικά σαββατοκύριακα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γάτες, αμβλώσεις και εφιαλτικά Σαββατοκύριακα από αύριο στους κινηματογράφους

Ένας μεγάλος αριθμός νέων ταινιών κυκλοφορεί στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα, με την παράσταση να κλέβουν το πραγματικά υπέροχο και οσκαρικό animation «Flow» και το σκληρό, δύσθυμο, μα απαραίτητο «April» της Λέα Κουλουμπεγκασβίλι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ