Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν πώς ακουγόταν η «φωνή» του Τυραννόσαυρου Ρεξ και δεν έχει καμία σχέση με όσα πιστεύαμε

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν πώς ακουγόταν η «φωνή» του Τυραννόσαυρου Ρεξ και δεν έχει καμία σχέση με όσα πιστεύαμε Facebook Twitter
«Ενδεχομένως αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και 66 εκατομμύρια χρόνια που ακούγεται αυτός ο ήχος στη Γη»
1

Η δυνατή και τρομακτική «φωνή» του Τυραννόσαυρου Ρεξ, όπως την παρουσίασαν πολλές κινηματογραφικές ταινίες, δεν είναι τελικά καθόλου ρεαλιστική. Επιστήμονες υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα ο δεινόσαυρος αυτός έβγαζε έναν πολύ υπόκωφο ήχο, που δεν έχει καμία σχέση με τον γνωστό τερατώδη βρυχηθμό. Και για πρώτη φορά εδώ και 66 εκατ. χρόνια κατάφεραν να τον «αποτυπώσουν» ηχητικά. 

Για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ του BBC, ο φυσιοδίφης Chris Packham επισκέφθηκε την Julia Clarke, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τέξας στο τομέα της Σπονδυλωτής Παλαιοντολογίας (Vertebrate Palaeontology) για να εξετάσουν την θεωρία πως οι δεινόσαυροι στην πραγματικότητα ακούγονταν περισσότερο σαν τα σημερινά πουλιά και ερπετά παρά σαν σημερινά αρπακτικά. 

«Οι πιο ανατριχιαστικοί ήχοι στον φυσικό κόσμο σήμερα προέρχονται από αρπακτικά- το ουρλιαχτό ενός λύκου, ο βρυχηθμός της τίγρης, αλλά τώρα οι ειδικοί αμφιβάλλουν για το αν ο Τ-Rex όντως ακουγόταν σαν αυτά» λέει ο Packham.

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν πώς ακουγόταν η «φωνή» του Τυραννόσαυρου Ρεξ και δεν έχει καμία σχέση με όσα πιστεύαμε Facebook Twitter
Ο Chris Packham με τον Τυραννόσαυρο Ρεξ «Tristan» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Βερολίνου.

Οι δεινόσαυροι είναι οι πρόγονοι των σημερινών πουλιών και έχουν στενή συγγένεια με τους αλιγάτορες και τους κροκόδειλους, οπότε η Clarke χρησιμοποίησε τον ήχο του «Eurasian bittern» [σ.σ. σπάνιο είδος ερωδιού] και τους ήχους κινεζικών κροκοδείλων για να υπολογίσει πώς μπορεί να ακουγόταν ο T-Rex. Όταν αύξησε την κλίμακα και την ένταση τους για να αντιστοιχεί στο μέγεθος του τυραννόσαυρου, αυτό που προέκυψε ήταν ένα υπόκωφο πλην απειλητικό «γρύλισμα», που ήταν ωστόσο αρκετά τρομακτικό για να προκαλεί ανατριχίλα στο άκουσμά του. 

Σύμφωνα με την Julia Clarke, η αποστροφή μας σήμερα για τρομακτικούς και απειλητικούς ήχους, όπως αυτοί συχνά παρουσιάζονται στον κινηματογράφο, ενδεχομένως πηγάζει από μια αρχέγονη μνήμη που συνδέεται με εξαφανισμένα πλέον επικίνδυνα τέτοια αρπακτικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όπως λέει, τα βήματα του Τυραννόσαυρου Ρεξ στην ταινία «Jurassic Park» ή ο ήχος που προϊδέαζε τον ερχομό του καρχαρία στην ταινία «Jaws». 

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν πώς ακουγόταν η «φωνή» του Τυραννόσαυρου Ρεξ και δεν έχει καμία σχέση με όσα πιστεύαμε Facebook Twitter
Η δυνατή και τρομακτική «φωνή» του Τυραννόσαυρου Ρεξ, όπως την παρουσίασαν πολλές κινηματογραφικές ταινίες, δεν είναι τελικά καθόλου ρεαλιστική κι ενδεχομένως δεν άνοιγε καν τόσο πολύ το στόμα του.

«Νιώθω πως αυτός ο ήχος απλά προκαλεί φόβο. Οι άνθρωποι νομίζουν πως χρειάζεται βρυχηθμός για να είναι όντως τρομακτικός, αλλά αυτός είναι ο πιο τρομακτικός ήχος που έχετε ακούσει ποτέ. Δεν ξέρω αν υπάρχει μια βαθιά ενστικτώδης αντίδραση στους ήχους χαμηλών συχνοτήτων, αλλά δεν θα με εξέπληττε. Στα ζώα, οι βαθύτεροι ήχοι είναι σίγουρο σημάδια για σώματα μεγαλύτερου μεγέθους, οπότε οι ήχοι που ακούγαμε ίσως συνδέονταν ένα πραγματικά μεγάλο ζώο. Σε κλασικές ταινίες με δεινοσαύρους, ο T-Rex βρυχάται. Ο λόγος που το πιστεύαμε είναι επειδή στα μεγάλα σαρκοφάγα, τα περισσότερα είναι θηλαστικά και παράγουν τέτοιους ήχους. Αλλά ο Τυραννόσαυρος Ρεξ συνδέεται περισσότερο με τα πτηνά, τους αλιγάτορες και τους κροκόδειλους και αυτά τα ζώα βγάζουν πολύ διαφορετικούς ήχους», λέει η Julia Clarke. 

Ένα επίσης ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι πως ο T-Rex μάλλον δεν χρειαζόταν καν να ανοίγει τόσο πολύ το στόμα του, καθώς στα πουλιά και τα ερπετά η παραγωγή ήχου με κλειστό στόμα είναι αρκετά συνηθισμένη. Το «γρύλισμα» του δεινοσαύρου ενδεχομένως ήταν κάτι που τα υπόλοιπα ζώα κοντά του περισσότερο αισθάνονταν, παρά άκουγαν. 

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν πώς ακουγόταν η «φωνή» του Τυραννόσαυρου Ρεξ και δεν έχει καμία σχέση με όσα πιστεύαμε Facebook Twitter
Η Julia Clark και ο Chris Packham ακούν για πρώτη φορά την «φωνή» του Τυραννόσαυρου Ρεξ.

Για πιο ασφαλή συμπεράσματα, χρησιμοποιήθηκαν επίσης στοιχεία από τη μελέτη ακουστικών οργάνων των δεινοσαύρων από απολιθώματα για να διαπιστωθεί πως ακουγόταν ο Τυραννόσαυρος Ρεξ. Με βάση αυτά, προκύπτει πως διέθετε πολύ ευαίσθητο ακουστικό όργανο, ιδίως σε χαμηλές συχνότητες, χαμηλότερες από αυτές που μπορεί να ακούσει ο άνθρωπος. Ως εκ τούτου, η «φωνή» του ταξίδευε σε μεγάλες αποστάσεις και ο «δέκτης» ενδεχομένως την ένιωθε αντί να την ακούει.

«Ενδεχομένως αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και 66 εκατομμύρια χρόνια που ακούγεται αυτός ο ήχος στη Γη. Βασικά είναι μια απόπειρα στα τυφλά, αλλά χρησιμοποιούμε υπάρχοντα στοιχεία. Εγώ νομίζω πως είναι ο πιο τρομακτικόςήχος που έχω νιώσει ποτέ», σχολίασε από την πλευρά του ο Chris Packham. 

Δείτε το βίντεο με το ηχητικό απόσπασμα:

Με πληροφορίες από Telegraph

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια