Σήμερα υπογράφεται η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών για το 67% του ΟΛΘ

Σήμερα υπογράφεται η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών για το 67% του ΟΛΘ Facebook Twitter
0

Σήμερα στις 6 το απόγευμα, αναμένεται να υπογραφεί τελικά η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), παρουσία, μεταξύ άλλων, του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η σύμβαση θα υπογραφεί μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των εκπροσώπων της κοινοπραξίας, στα γραφεία του Ταμείου στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη, όπου με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, επρόκειτο να μπουν οι υπογραφές, το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου.

Με την υπογραφή της ΣΑΜ και δεδομένου ότι έχει προηγηθεί η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανοίγει ο δρόμος για τα επόμενα στάδια της όλης διαδικασίας, καθώς ο φάκελος θα μεταβιβαστεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ακολούθως θα προωθηθεί στη Βουλή.

Με βάση τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο συντονιστής της κοινοπραξίας DIEP GmbH- Terminal Link SAS- Belterra Investments Ltd, Σωτήρης Θεοφάνης, εάν τηρηθεί και για τον ΟΛΘ το χρονοδιάγραμμα που είχε ισχύσει στην περίπτωση της παραχώρησης του λιμένος του Πειραιά, η νέα διοίκηση αναμένεται να αναλάβει το «τιμόνι» του λιμένος, τον Φεβρουάριο του 2018.

Κατά τον κ. Θεοφάνη, στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης περιλαμβάνεται η ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας του λιμανιού. Στο πλαίσιο αυτό, θα αντικατασταθούν μία ή δύο γερανογέφυρες, σε ορίζοντα 18 μηνών, ενώ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, «είναι κρίσιμο να ξεκινήσουν και τα έργα στην 6η προβλήτα, ούτως ώστε να μη χαθεί κι άλλο τμήμα της αγοράς για τον ΟΛΘ». Σε ορίζοντα τετραετίας, πρόσθεσε, ο παραχωρησιούχος θα έχει ολοκληρώσει το σύνολο των επενδύσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Στο μεταξύ, ένσταση-αίτηση αναθεώρησης κατά της απόφασης για τον προσυμβατικό έλεγχο της πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), κατέθεσαν σήμερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι εργαζόμενοι, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην παραχώρηση του λιμανιού.

«Το σκεπτικό της κίνησής μας είναι ότι με την εκποίηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ δεν τηρείται το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο για τις δημόσιες συμβάσεις και οι αρχές διαφάνειας, ενώ δεν υπάρχουν και ρήτρες διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος και των δημόσιων εσόδων» δήλωσε νωρίτερα στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Φανή Γουργούρη, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΟΛΘ.

Δεδομένου ότι μετά το «πράσινο φως» του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την υπογραφή της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ), ο φάκελος θα οδεύσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν αντίστοιχη παρέμβαση και στο συγκεκριμένο όργανο.

«Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, πως δεν θα υποστέλλουμε μέχρι τέλους τη σημαία υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του λιμένα της Θεσσαλονίκης και των θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο τρόπο. Μετά τη παρέμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο θα πραγματοποιήσουμε παρέμβαση και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Καλούμε το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα, να ματαιώσουν την εκποίηση, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και την ενεργή ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική και εθνική οικονομία» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Διεθνή / Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Ο Κλαούντιο ντε Σάνκτις κλείνει περισσότερα από 300 υποκαταστήματα στη Γερμανία, έχει συγχωνεύσει τρία επίπεδα διοίκησης και μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στο front-office κατά 6,5% καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδα
LIFO NEWSROOM