Σαράντα δύο σιίτες αντάρτες και εννιά μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο, σε αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και σε μάχες στο δυτικό και στο νότιο τμήμα της χώρας, ανέφεραν την Παρασκευή πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας και υγείας.
Η αεροπορία της συμμαχίας υπό σαουδαραβική διοίκηση, η οποία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών του κινήματος των Χούθι στην Υεμένη, στοχοθέτησε θέσεις των ανταρτών σε διάφορα χωριά, περίπου 70 χιλιόμετρα από την πόλη Χοντάιντα (δυτικά), στις ακτές της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Είκοσι οκτώ αντάρτες σκοτώθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις επιδρομές, ανέφεραν ιατρικές πηγές. Άλλοι δεκαεπτά τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στη Χοντάιντα.
Ήδη την Τετάρτη, αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας είχαν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους σε έναν καταυλισμό κρατουμένων των Χούθι στην πρωτεύουσα Σαναά, σύμφωνα με τους αντάρτες. Ενώ την Κυριακή, 26 αντάρτες σκοτώθηκαν σε επιδρομές που επίσης αποδόθηκαν στη συμμαχία εναντίον ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης στην επαρχία Χάτζα.
Εξάλλου, στην επαρχία Σάμπουα, στο νότιο τμήμα της χώρας, οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν την Παρασκευή την Μπιχάν, τον τελευταίο τομέα που κατείχαν οι σιίτες αντάρτες στην επαρχία αυτή, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο.
Ένας αξιωματικός των κυβερνητικών δυνάμεων ανέφερε ότι η ανακατάληψη του τομέα έγινε έπειτα από μάχες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε εννιά μαχητές των κυβερνητικών στρατευμάτων και 14 αντάρτες.
Κατά τον ίδιο αξιωματικό, δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Αλ Χάντι διεξάγουν πλέον «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» σε γειτονικά χωριά για να απομακρύνουν όσους αντάρτες απομένουν.
Η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ επενέβη τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη για να σταματήσει την προέλαση των Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν και είχαν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, την οποία κατέχουν ακόμη.
Στον πόλεμο έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 8.750 άνθρωποι, ανάμεσά τους πάρα πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η Υεμένη έχει μετατραπεί στο θέατρο της «χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης στον κόσμο», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Τη Δευτέρα, ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Υεμένη, ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, δήλωσε ότι 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται άμεσα από τον λιμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
σχόλια