New York Times: Η αποκάλυψη του Παπαδόπουλου για τους Ρώσους, τον Τραμπ και τις εκλογές

New York Times: Η αποκάλυψη του Παπαδόπουλου για τους Ρώσους, τον Τραμπ και τις εκλογές Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με πληροφορίες, το FBI ξεκίνησε την έρευνά του σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016, όταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος, τότε σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στο επιτελείο Τραμπ, είπε σε υψηλόβαθμο αυστραλιανό διπλωμάτη ότι η Μόσχα είχε πληροφορίες που θα κατέστρεφαν τη Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times το Σάββατο, ο Παπαδόπουλος έκανε την αποκάλυψη στον Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον αυστραλιανό επίτροπο του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά τη διάρκεια μιας νύχτας μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ στο μπαρ Kensington Wine Rooms του Λονδίνου τον Μάιο του 2016.

Ο Παπαδόπουλος ανέφερε στον Ντόουνερ πως οι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα που θα μπορούσαν να βλάψουν την υποψηφιότητα  Κλίντον.

Επικαλούμενη ως πηγές τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχους που γνωρίζουν την υπόθεση, η εφημερίδα γράφει ότι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος προχώρησε σε αυτή την ομολογία. Δύο μήνες αργότερα και ενώ είχε αρχίσει η διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον, οι αυστραλιανοί διπλωμάτες παρείχαν τις πληροφορίες που είχαν στους αμερικανούς ομολόγους τους.

Ο 29χρονος Παπαδόπουλος, πρώην σύμβουλος στο προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ήδη ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως εκείνη την εποχή ο Τζορτζ Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Ντάουνερ σε ένα  μπαρ του Λονδίνου με τη μεσολάβηση ενός Ισραηλινού διπλωμάτη. Τρεις εβδομάδες πριν από τη συνάντηση, είχε ενημερωθεί ότι οι Ρώσοι είχαν τα email  που θα έβλαπταν το προφίλ της Κλιντον.

Ωστόσο η εφημερίδα δεν δημοσιεύει περαιτέρω πληροφορίες για το περιεχόμενο των αποκαλύψεων που έκανε εκείνο το βράδυ ο Παπαδόπουλος.

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να παρουσιάσει τον Παπαδόπουλο ως χαμηλόβαθμο συνεργάτη, του οποίου οι επαφές με τους Ρώσους έγιναν ανεξάρτητα. Η ΝΥΤ αναφέρει ότι τα δικαστικά έγγραφα έδειξαν ότι ο Παπαδόπουλος προσπάθησε επανειλημμένα να συντονίσει μια συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ενημέρωσε τους ανώτερους αξιωματούχους για τις εκστρατείες του.

Τον Οκτώβριο του 2016, έναν μήνα πριν από τις εκλογές οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγορούσαν τη Ρωσία για κλοπή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προέρχονταν από το περιβάλλον συμβούλων της Κλίντον με στόχο να σαμποτάρουν την καμπάνια της.

Η έρευνα του FBI την οποία έχει αναλάβει ο ειδικός εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, βασίζεται όμως και σε πληροφορίες από άλλες υπηρεσίες πληροφοριών χωρών, όπως η Ολλανδία και η Βρετανία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM
Ελβετία: Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της

Διεθνή / Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της στην Ελβετία

«Δεν μετανιώνω στιγμή, αν ο νόμος είχε αλλάξει όλοι θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν» ξεκαθαρίζει, εξηγώντας πως η απόφαση του συζύγου της ήταν αποτέλεσμα σκέψεων πολλών χρόνων
LIFO NEWSROOM
Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Διεθνή / Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Ο σκύλος, που κανονικά περιπολεί τη φάρμα για να αποτρέπει επιθέσεις από κογιότ, φέρεται να συνόδευσε το παιδί για τουλάχιστον ένα μίλι μέσα από δύσβατο ορεινό έδαφος
LIFO NEWSROOM
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Διεθνή / Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Η τελευταία έκθεση του CDC, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρει ότι η αναλογία παιδιών με αυτισμό στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο 1 στα 31, ενώ το 2020 ήταν 1 στα 36 και το 2000 μόλις 1 στα 150
LIFO NEWSROOM
Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Το email, όπως ανέφερε η ίδια στο NBC Connecticut, προήλθε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και περιλάμβανε την απειλητική διατύπωση: «Ήρθε η ώρα να φύγετε από τις Ηνωμένες Πολιτείες»
LIFO NEWSROOM