Σύμφωνα με πληροφορίες, το FBI ξεκίνησε την έρευνά του σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016, όταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος, τότε σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στο επιτελείο Τραμπ, είπε σε υψηλόβαθμο αυστραλιανό διπλωμάτη ότι η Μόσχα είχε πληροφορίες που θα κατέστρεφαν τη Χίλαρι Κλίντον.
Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times το Σάββατο, ο Παπαδόπουλος έκανε την αποκάλυψη στον Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον αυστραλιανό επίτροπο του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά τη διάρκεια μιας νύχτας μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ στο μπαρ Kensington Wine Rooms του Λονδίνου τον Μάιο του 2016.
Ο Παπαδόπουλος ανέφερε στον Ντόουνερ πως οι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα που θα μπορούσαν να βλάψουν την υποψηφιότητα Κλίντον.
Επικαλούμενη ως πηγές τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχους που γνωρίζουν την υπόθεση, η εφημερίδα γράφει ότι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος προχώρησε σε αυτή την ομολογία. Δύο μήνες αργότερα και ενώ είχε αρχίσει η διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον, οι αυστραλιανοί διπλωμάτες παρείχαν τις πληροφορίες που είχαν στους αμερικανούς ομολόγους τους.
Ο 29χρονος Παπαδόπουλος, πρώην σύμβουλος στο προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ήδη ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI.
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως εκείνη την εποχή ο Τζορτζ Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Ντάουνερ σε ένα μπαρ του Λονδίνου με τη μεσολάβηση ενός Ισραηλινού διπλωμάτη. Τρεις εβδομάδες πριν από τη συνάντηση, είχε ενημερωθεί ότι οι Ρώσοι είχαν τα email που θα έβλαπταν το προφίλ της Κλιντον.
Ωστόσο η εφημερίδα δεν δημοσιεύει περαιτέρω πληροφορίες για το περιεχόμενο των αποκαλύψεων που έκανε εκείνο το βράδυ ο Παπαδόπουλος.
Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να παρουσιάσει τον Παπαδόπουλο ως χαμηλόβαθμο συνεργάτη, του οποίου οι επαφές με τους Ρώσους έγιναν ανεξάρτητα. Η ΝΥΤ αναφέρει ότι τα δικαστικά έγγραφα έδειξαν ότι ο Παπαδόπουλος προσπάθησε επανειλημμένα να συντονίσει μια συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ενημέρωσε τους ανώτερους αξιωματούχους για τις εκστρατείες του.
Τον Οκτώβριο του 2016, έναν μήνα πριν από τις εκλογές οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγορούσαν τη Ρωσία για κλοπή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προέρχονταν από το περιβάλλον συμβούλων της Κλίντον με στόχο να σαμποτάρουν την καμπάνια της.
Η έρευνα του FBI την οποία έχει αναλάβει ο ειδικός εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, βασίζεται όμως και σε πληροφορίες από άλλες υπηρεσίες πληροφοριών χωρών, όπως η Ολλανδία και η Βρετανία.
σχόλια