Λαμπρή 1992

Facebook Twitter
0

Λαμπρή 1992

 

 Τι 1962 τι 1992

Επέμενε ο εις εκ των Έξι, πασχαλιάτικα, ότι είχε δίκιο ο άγνωστός μας, και άγνωστός του, που καθήμενος στην μπάρα άρχισε να βροντοφωνεί ότι ο μεν ένας Μαρσέλ, ο Ντυσάν, οδήγησε, μάλλον έτεινε να οδηγήσει, την Τέχνη στον όλεθρο, ο δε άλλος Μαρσέλ, ο Προυστ, εντέλει έσωσε την Τέχνη, ποντάροντας στη διάρκεια, κερδίζοντας το στοίχημα της ακροβασίας στο τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στην Παράδοση και την Καινοτομία, καίτοι έμεινε πάνω στο σχοινί και στο αέναο Πηγαινέλα.

 

Ο Βαγγέλης είχε συναινέσει να ανοίξει το Κατάστημα, και βρεθήκαμε και Κυριακή του Πάσχα, όπως και την Ανάσταση, στον Ένοικο, στην Καλλιδρομίου. Και οι έξι Έξι, και η Βίκυ των Έξι, και ο Λάμπρος Λιάγκος και εγώ, ο Οδυσσέας Γεωργίου, και ο ζωγράφος της Νεοανανεωμένης Χαμοζωής, ο Τάσος Παυλόπουλος, και ο Άγνωστος Τύπος, εκείνος ο Παράξενος Ταξιδιώτης, που χθες, Σάββατο 25 Απριλίου, βάρεσε ένα παραλήρημα υπέρ του Προυστ και κατά του Ντυσάν, και μετά σιώπησε.

 

Ήρθε η γυναίκα του έκτου εκ των Έξι (αλφαβητικώς έκτου, του Σταθόπουλου) και μας έφερε κόκκινα αβγά και κάτι κοψίδια. Ο Βαγγέλης, ο πιο υπομονετικός ζωγράφος τζαζίστας μπάρμαν του Πλανήτη Γη, επελήφθη της υποθέσεως και ετοίμασε πιατάκια και μαχαιροπίρουνα. Ενεφανίσθη, καλώς πληροφορημένη από το αλάνθαστο ένστικτό της, η κοπέλα του τέταρτου των Έξι, του Μπαμπασάκη, και έφερε τσικουδιά Κρήτης και ψωμί. Άνοιξε η πόρτα κατά τις δύο το μεσημέρι και μπήκε μια γυναίκα γύρω στα τριάντα, ολόιδια η Ανούκ Αιμέ σε διπλοτυπία με τη Ρόμυ Σνάιντερ και κάθισε δίπλα στον πέμπτο των Έξι, τον Παπαγιώργη. Γύρω στις έξι το απόγευμα έδωσε το παρών και ο Γιώργος Ξενάριος, λόγιος γκαραντί.

 

Εμείς, ο Λιάγκος κι εγώ, στήνοντας εκόντες άκοντες αυτί, ακούγαμε μεν τα πάντα αλλά δεν καταφέραμε μες στο πανδαιμόνιο το πασχαλιάτικο να εξιχνιάσουμε πού και πώς έκαναν Ανάσταση οι Έξι και με ποιους. Αν θυμάμαι σήμερα, είκοσι τόσα χρόνια μετά, κάτι από κείνη τη Λαμπρή του Χίλια Εννιακόσια Ενενήντα Δύο είναι ότι οι Έξι, και οι Έξι, μα την αλήθεια, έλαμπαν. Και έλαμπαν και οι γύρω τους.

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Νυχτερινή Προσευχή, Ι

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ