Όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή (η χώρα) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ισραήλ.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο των δηλώσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την υποδοχή του Ισραηλινού ομολόγου του κ. Ρ. Ρίβλιν έστειλε σκληρό μήνυμα για το Σκοπιανό.
Η Ελλάδα επιδιώκει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος, κάτι τέτοιο προϋποθέτει όμως τη χρησιμοποίηση ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώριο για αλυτρωτισμούς, επέμεινε, εξηγώντας ότι ο αλυτρωτισμός είναι αντίθετος στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Παράλληλα, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα πρέπει να κάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλαγές που θα ανοίξουν το δρόμο προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.
Παίρνοντας αφορμή κατ' αρχάς από την επίσκεψη που ο Έλληνας Πρόεδρος είχε πραγματοποιήσει στο Ισραήλ και στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, αλλά και, την επίσκεψη, τώρα, του κ. Ρίβλιν -μια επίσκεψη που συμπίπτει με την Επέτειο του Ολοκαυτώματος-, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι Έλληνες θεωρούν το Μουσείο Ολοκαυτώματος ελάχιστο φόρο τιμής στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.
Δεν πρέπει να επιτραπεί η δράση υπολειμμάτων του φασισμού και του ναζισμού, που αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα, τόνισε.
Στην εκτενή αναφορά του στις διάφορες πτυχές του Μεσανατολικού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη δράση του ISIS, ενώ πρότεινε επίλυση του Παλαιστινιακού, δίκαιη και βιώσιμη και για τους δύο λαούς (ισραηλινό-παλαιστινιακό).
Επίσης τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ευρω-ισραηλινών σχέσεων. Στο τέλος των δηλώσεων, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος θύμισε ότι οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η Αθήνα, η Ρώμη και η Ιερουσαλήμ. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρ. Ρίβλιν είπε ότι όπως η Αθήνα και η Ρώμη είναι οι πρωτεύουσες της Ελλάδας και της Ιταλίας αντιστοίχως, έτσι και η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Αμέσως ο κ. Πρ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί στο θέμα τη θέση της Ε.Ε., με την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. «Η Ελλάδα ακολουθεί πιστά τη θέση, την οποία έχει διαμορφώσει η Ε.Ε. και ελπίζουμε το ζήτημα αυτό να λυθεί όταν πρέπει μέσα από τις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων και με την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Το τονίζω αυτό, το πράγμα, γνωρίζω τις θέσεις σας, αλλά η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. ακολουθεί αυτήν την γραμμή που, σας τονίζω, διόλου δεν αλλάζει την βούλησή μας, όλων των Ευρωπαίων, να δούμε το Ισραήλ ολοένα και πιο κοντά στην Ε.Ε.» είπε.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ζήτησε λύση το ταχύτερο δυνατό, μια λύση που να ταιριάζει σε ευρωπαϊκή χώρα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι μια λύση με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Επανέλαβε δε, τη θέση της Αθήνας υπέρ της προσέγγισης Ε.Ε. και Τουρκίας, υπό τον όρο του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παραλλήλως, η Αθήνα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, σημείωσε, με προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ο κ. Ρίβλιν, στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ μετά θα μεταβεί στην ισραηλινή πρεσβεία όπου θα βραβευτούν προσωπικότητες που συνέβαλαν στην εμπέδωση της ελληνο-ισραηλινής φιλίας.
σχόλια