Εθελοντές διασώστες και γιατροί κατήγγειλαν σήμερα ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα μετά από μια αεροπορική επίθεση με χημικά αέρια που εξαπολύθηκε στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.
Η Συριακή-Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (Syrian American Medical Society, SAMS), μια μη κυβερνητική οργάνωση που στηρίζει νοσοκομεία στη Συρία, τόνισε ότι οι γιατροί της στην Ιντλίμπ ανέφεραν έντεκα ασθενείς «με συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε χρήση χλωρίου», ανέφερε μέσω Twitter ο Μοχάμαντ Κάτουμπ, στέλεχος της SAMS.
Ο Ράντι Σαντ, από την οργάνωση «Λευκά Κράνη», γνωστή και ως Πολιτική Προστασία της Συρίας που δραστηριοποιείται στα ανταρτοκρατούμενα εδάφη, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι τρεις από τους εννέα ανθρώπους που υπέφεραν από «ασφυξία» ήταν διασώστες που είχαν επέμβει σε ένα περιστατικό.
Δύο βαρέλια που περιείχαν χημικά αέρια ρίχτηκαν από ελικόπτερα την Κυριακή το βράδυ, δήλωσε ο Σαντ.
Η Δαμασκός έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι πραγματοποιεί επιθέσεις με χλώριο ή άλλα χημικά όπλα στα οχτώ χρόνια του συριακού πολέμου.
Οι αεροπορικές επιδρομές εντατικοποιήθηκαν σε ανταρτοκρατούμενες πόλεις και χωριά στην επαρχία Ιντλίμπ την Κυριακή το βράδυ, μια μέρα μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους από πυρά που εξαπέλυσε μια τζιχαντιστική οργάνωση η οποία ελέγχει την περιοχή. Ο Ρώσος πιλότος του αεροσκάφους σκοτώθηκε.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι κρούσματα ασφυξίας αναφέρθηκαν έπειτα από επιθέσεις ελικοπτέρων με στόχο την πόλη Σαραγκέπ την Κυριακή.
Διασώστες και ιατρικές οργανώσεις έχουν επίσης κατηγορήσει κυβερνητικές δυνάμεις για επιθέσεις με χρήση αερίου χλωρίου ενάντια σε κοινότητες της ανατολικής Γούτα, της ανταρτοκρατούμενης περιοχής ανατολικά της Δαμασκού, τρεις φορές τον τελευταίο μήνα, με πιο πρόσφατη την Πέμπτη.
Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τις καταγγελίες χρήσης χημικών όπλων στην Ιντλίμπ και στην ανατολική Γούτα.
Την Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε επίσης πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «φοβούνται» ότι αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στη Συρία.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ