Επίθεση χάκερ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες - «Χάος» για 12 ολόκληρες ώρες

Επίθεση χάκερ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες - «Χάος» για 12 ολόκληρες ώρες Facebook Twitter
EPA
0

Στόχος χάκερ έγιναν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Πιοντσάνγκ.

Λίγο πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η επίσημη ιστοσελίδα κατέρρευσε με αποτέλεσμα εκατοντάδες χρήστες να μην μπορούν να εκτυπώσουν τα εισιτήριά τους ή να κάνουν επίδειξη του πάσου μέσω των smartphone τους για να μπουν στις εγκαταστάσεις.

Η ιστοσελίδα επανήλθε πλήρως 12 ώρες αργότερα, στις 8 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ν.Κορέας).

Παράλληλα με την επίθεση στην ιστοσελίδα, το δίκτυο Wifi στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης σταμάτησε να λειτουργεί, μαζί με τις τηλεοράσεις και το ενσύρματο δίκτυο στο γραφείο Τύπου.

«Υπήρξε μία κυβερνοεπίθεση, αναγκαστήκαμε να αναβαθμίσουμε τον σέρβερ μας και αυτό προκάλεσε προβλήματα μέσα στην μέρα», παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος των Αγώνων, Σανγκ Μπακ γιού, χωρίς να αναφερθεί δημοσίως στην χώρα από την οποία προήλθαν οι επιθέσεις.

Όπως είπε, αυτή την ώρα προέχει η ασφάλεια των Αγώνων και χαρακτήρισε το ζήτημα «εξαιρετικά λεπτό». 

Αξιωματούχοι που μίλησαν ανώνυμα δεν επιβεβαίωσαν τη φημολογία που θέλει Ρώσους χάκερ πίσω από την επίθεση, ως απάντηση στον αποκλεισμό της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής από τους Αγώνες, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η απαγόρευση συμμετοχής περίπου 200 Ρώσων αθλητών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς είναι το τελευταίο μόνο κεφάλαιο, στο ρωσικό σκάνδαλο εκτεταμένου ντόπινγκ, που αποκαλύφθηκε μετά τους Ολυμπιακούς του Σότσι, το 2014.

Λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης στην Πιοντσάνγκ, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές 47 Ρώσων αθλητών και προπονητών, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν μεγάλα αστέρια των χειμερινών σπορ, όπως η αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Ξένια Στόλμποβα.


Την περασμένη εβδομάδα, το CAS έκρινε ότι οι κατηγορίες για ντόπινγκ σε βάρος 28 αθλητών δεν στηρίζονταν από επαρκή στοιχεία, επιτρέποντας τη συμμετοχή τους. Τελικά όμως η ΔΟΕ αρνήθηκε να τους προσκαλέσει.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής επικοινωνίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Μαρκ Άνταμς, υποστήριξε πως ούτε αυτός «δεν είχε ιδέα» ποιος βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις.

Ωστόσο δεσμεύτηκε να δώσει στη δημοσιότητα μία «πλήρη αναφορά» μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες και διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων, κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM