Προσδιορίστηκαν στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι αιτήσεις για τον έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών σχετικά με το άσυλο
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, προσδιόρισε για τις 22 Φεβρουαρίου του 2018 να συζητηθεί, στο Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σε σχηματισμό Ολομέλειας, η αίτηση αναστολής για τον έναν εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, στον οποίο έχει μεν χορηγηθεί άσυλο αλλά η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ασύλου ανακλήθηκε προσωρινά με διαταγή της πρόεδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
Παράλληλα, η κυρία αίτηση (προσφυγή), για τον ίδιο Τούρκο αξιωματικό προσδιορίστηκε να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, την 4η Μαΐου 2018.
Τόσο στην περίπτωση της αναστολής όσο και της κυρίας αίτησης, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συνεδριάσει υπό τον πρόεδρο της Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο.
Όπως έγινε γνωστό, οι Ανεξάρτητες Επιτροπές Ασύλου στις οποίες εκκρεμούν ακόμη οι αιτήσεις ασύλου των υπολοίπων επτά Τούρκων αξιωματικών αποφάσισαν να μην δημοσιεύσουν καμία απόφαση για χορήγηση ή μη ασύλου, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί της αίτησης του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.
Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα, του Ολυμπιακού Χωρίου-Αχαρνών.
Σημειώνεται ότι η υπόθεση επρόκειτο να συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ωστόσο οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού, καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς και η νομική διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες δια του Βασίλη Παπαδόπουλου, υπέβαλαν αίτημα στο ΣτΕ, το οποίο και έγινε δεκτό- για να εκδικαστεί εκεί ως πρότυπη δίκη, έτσι ώστε η οποία απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου να καταλαμβάνει και τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς.
Η υπόθεση αφορά στη χορήγηση ασύλου στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου, ενώ στη συνέχεια κατατέθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης αίτηση με την οποία ζητήθηκε η έκδοση προσωρινής διαταγής για να «παγώσει» η απόφαση χορήγησης ασύλου, καθώς και αίτηση αναστολής και ακύρωσης. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και η πρόεδρος του Ευγενία Μυλωνοπούλου η οποία ήταν παράλληλα και πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου που εξέτασε την αίτηση ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου.
σχόλια