O Κώστας Ζουγρής* στέλνει ένα γράμμα στον δεκαεξάχρονο εαυτό του

O Κώστας Ζουγρής* στέλνει ένα γράμμα στον δεκαεξάχρονο εαυτό του Facebook Twitter
0

 

O Κώστας Ζουγρής* στέλνει ένα γράμμα στον δεκαεξάχρονο εαυτό του Facebook Twitter
Ο Κώστας Ζουγρής σε ηλικία δεκαέξι ετών

 

 

 

Ανήκω σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι κάθε στιγμή έχει ξεχωριστή σημασία στην ζωή μας και μία απλή σύμπτωση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Έχω αρκετά παιδιά στα οποία συχνά σαν πατέρας κάνω τις συνηθισμένες παρεμβάσεις, αλλά τουλάχιστον φαινομενικά, ξέρω ότι δεν πρόκειται να δώσουν σημασία σε ότι λέω, όπως άλλωστε έκανα κι εγώ με τους δικούς μου γονείς.

Δεν είναι τυχαίο το ότι για τους δεκαεξάρηδες έχουν γραφτεί τα περισσότερα πετυχημένα τραγούδια, όλα αγαπημένα για διαφορετικούς λόγους το καθένα, You’re Sixteen-Johnny Burnette, Only Sixteen-Sam Cooke, Sixteen Reasons-Crests, Happy Birthday Sweet Sixteen-Neil Sedaka, When You Were Sweet Sixteen κα, υπάρχει και σε μας το εμπνευσμένο τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου που έχει τραγουδήσει τα πάντα για την σύγχρονη Ελλάδα.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει κάνει λάθη στην ζωή του, όμως παράλληλα ξέρω ότι διορθώνοντας ένα λάθος δεν σημαίνει ότι δεν θα προκύψει κάποιο άλλο, ίσως και χειρότερο στην συνέχεια.

 

Στον δεκαεξάρη Κώστα θα έδινα λοιπόν την συμβουλή να μην αλλάξει απολύτως τίποτα και να αφήσει την ζωή να κυλάει με την προσδοκία να έχει ακριβώς την ίδια διαδρομή με αυτήν που του χάρισε η πραγματικότητα, με τις καλές και άσχημες στιγμές, ο μέσος όρος είναι αυτός που μετράει.

Η ζωή μου αν και γεννήθηκα σε νοικιασμένο σπίτι στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου (μην φαντασθείτε τίποτα ιδιαίτερο, ένα υμιυπόγειο ήταν, όμως ακριβώς στην γωνία που τελειώνει η Ακρόπολη, εκεί γεννήθηκα και έπαιξα για πρώτη φορά) ξεκίνησε με άσχημες συνθήκες, φτώχεια, οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουν 5 ετών, αυτά ίσως θα άλλαζα αν μπορούσα, αν και είχαν την γοητεία τους.

Δεν θα πω στον τότε δεκαεξάρη εαυτό μου να κάνει αυτό ή το άλλο, τώρα πια ξέρει ότι η ζωή περνάει γρήγορα, γι’αυτό να απολαμβάνει κάθε στιγμή χωρίς ακρότητες, γιατί οι ακρότητες μπορεί να την κάνουν πιο σύντομη βλέπε Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Janis Joplin, Jim Morrison και χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανώνυμους, μπορεί ένα λάθος να σου κοστίσει την ζωή πριν προλάβεις να την γνωρίσεις.

Αγάπα, όπως ο μεγαλύτερος εαυτός σου τους πάντες, βοήθα όσους μπορείς, να είσαι ευγνώμων σε όσους σε βοηθούν και να συγχωρείς όσους προσπαθούν να σου κάνουν κακό, κάθε δευτερόλεπτο που περνάει αποτελεί παρελθόν.

Ζήσε την ζωή σου και στις δυσκολίες, σκάσε και κολύμπα, είναι ωραία η θάλασσα της ζωής.... πάνω απ’ όλα προσπάθησε να ενεργείς και να σκέφτεσαι όπου πρέπει, σαν αιώνιος 16αρης.

 

 

 

 

*Ο Κώστας Ζουγρής, μαζί με τον Γιάννη Πετρίδη  ήταν σχεδόν επί 39 χρόνια παραγωγός της ραδιοφωνικής εκπομπής «Από τις 4 στις 5» στην Κρατική Ραδιοφωνία. Η πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή βγήκε στον αέρα το 1975.  Ήταν η μακροβιότερη ραδιοφωνική εκπομπή στον κόσμο.

 Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες Βήμα, Μεσημβρινή, Ελευθεροτυπία και είναι συνδημιουργός του περιοδικού ΠΟΠ & ΡΟΚ του οποίου ήταν επί σειρά ετών αρχισυντάκτης. Μαζί με τον Γιάννη Πετρίδη έχει γράψει αρκετά βιβλία γύρω από την μουσική, ανάμεσα σε αυτά και «Τα τραγούδια του Αιώνα».

Η τελευταία του δραστηριότητα αφορά το μουσικό site apotis4stis5.com στο οποίο μαζί με τα τέσσερα παιδιά του και τον Γιάννη Πετρίδη, κάνει αυτό που έκανε πάντα στο ραδιόφωνο: «Παντρεύει» το παρελθόν με το μέλλον της μουσικής. Είναι κάτοχος μιας από τις μεγαλύτερες δισκοθήκες στον κόσμο.

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ