Ο Θανάσης Βράτιμος δημιούργησε ένα app για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακά τους

Ο Θανάσης Βράτιμος δημιούργησε ένα app για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακά τους Facebook Twitter
Η ζημία από τη σπατάλη φαρμάκων, υπολογίζεται με αριθμούς -για παράδειγμα, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ετήσια βάση καταλήγουν στα σκουπίδια φάρμακα αξίας 420 εκ. δολαρίων. Eικονογράφηση: design9/LIFO
2

Συνήθως πετάμε τα φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε πια κι ας μην έχουν λήξει. Κι αν μπορούσαμε να τα δώσουμε σε κάποιον που πραγματικά τα έχει ανάγκη, αλλά αδυνατεί να τα πληρώσει;

Το έχουμε σκεφτεί όλοι, ο Θανάσης Βράτιμος το έκανε πράξη, εφαρμογή -κυριολεκτικά και μεταφορικά- για το κινητό, όπου με μερικές απλές κινήσεις μπορεί κάποιος να προσφέρει τα φάρμακα που ο προορισμός τους είναι να χαλάσουν στο συρτάρι μας.

Στη χώρα μας, όπου περίπου 2 εκ. άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αγοράσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους, ο νεαρός ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου δημιούργησε την εφαρμογή "GIVMED", πίσω από την οποία υπάρχει ένας δραστήριος οργανισμός ανθρώπων που από πρώτο χέρι έζησαν την ανάγκη του φαρμάκου.

Ας σημειωθεί ότι από το 2016 οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί η εφαρμογή, περισσότερα από 13.000 κουτιά φαρμάκων έχουν βρει τον προορισμό τους, που σίγουρα δεν ήταν το καλάθι των αχρήστων, αλλά κάποιον που πραγματικά τα είχε ανάγκη και δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σ' αυτά, λόγω της δυσχερούς οικονομικής του κατάστασης.

Σε αυτήν την εφαρμογή συναντιούνται όσοι μπορούν να προσφέρουν φάρμακα από δεύτερο χέρι και όσοι τα έχουν ανάγκη. Οι πρώτοι πρέπει απλώς να σκανάρουν τον κωδικό του φαρμάκου που έχουν στο σπίτι και δεν το χρειάζονται πια.

Ο κωδικός καταχωρίζεται και στη συνέχεια ακολουθεί ενημέρωση για τα κοινωνικά φαρμακεία που έχουν έλλειψη το συγκεκριμένο φάρμακο. (Μόνο στην Αθήνα υπάρχουν 64 κοινωνικά φαρμακεία που συνεργάζονται με την εφαρμογή).

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, η χρησιμότητά της, αλλά και το παγκόσμιο πρόβλημα που θίγει έγιναν αντικείμενο ρεπορτάζ του BBC, κάτι που ο Βράτιμος, μιλώντας στο LIFO.gr, θεώρησε σημαντικό ακριβώς γιατί αναδεικνύει το ζήτημα της φαρμακευτικής φτώχειας και ταυτόχρονα της σπατάλης φαρμάκων σε όλον τον κόσμο.

Πώς, όμως, κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να δημιουργήσει μία τέτοια εφαρμογή; 

«Η όλη ιδέα προέκυψε από ένα προσωπικό βίωμα. Όταν πριν από χρόνια έφυγε από τη ζωή ο παππούς μου, στο σπίτι μας περίσσεψαν κάποια αρκετά ακριβά φάρμακα και διαπιστώσαμε ότι ήταν πολύ δύσκολο να τα δώσουμε σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη.

Τότε μου είχε κάνει εντύπωση ότι και να θες να βοηθήσεις, δεν υπάρχει εύκολος και γρήγορος τρόπος για να το κάνεις αυτό.

Στην πορεία και με κάποια ακόμη βιώματα που απέκτησα, αλλά και μέσω της σχετικής βιβλιογραφίας, αποφάσισα να ξεκινήσω το GIVMED.

Το σημαντικό ήταν ότι βρήκα ανθρώπους με παρόμοια βιώματα, τα μέλη της ομάδας είχαν αλληλεπίδραση με φάρμακα, είτε είχαν άτομα στον κύκλο τους που δεν μπορούσαν να πάρουν τα φάρμακα τους.

Είναι σημαντικό ότι όλοι όσοι συμμετέχουμε σ' αυτόν τον οργανισμό έχουμε κάποιο προσωπικό βίωμα, γιατί αν δεν υπάρχει όραμα και δεν έχουμε κατανοήσει εμείς οι ίδιοι τον σκοπό αυτής της εφαρμογής δεν μπορούμε να το μεταδώσουμε σε άλλους ανθρώπους».

Όπως εξηγεί, «μετά το ρεπορτάζ από το BBC έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα το πρόβλημα που θίγει το GIVMED. Αν δεις στο Facebook, στο σχετικό post υπάρχουν πάνω από 1000 σχόλια ανθρώπων απ' όλον τον κόσμο που μιλούν για τη σπατάλη φαρμάκων στη χώρα τους, το πόσο πολλά φάρμακα πετιούνται και δεν υπάρχει κάποια λύση».

 

Όσο για το αν σκέφτεται αυτό το όραμα να το μεταφέρει στο εξωτερικό, όπου ίσως, πέρα από το ανθρωπιστικό κομμάτι θα μπορούσε να εξελιχθεί επαγγελματικά, ο Θανάσης Βράτιμος είναι κατηγορηματικός.

«Σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρει να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία μας και όλη τη γνώση που έχουμε συγκεντρώσει, σε καμία περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει να μεταφέρουμε την ομάδα μας στο εξωτερικό.

Δημιουργηθήκαμε στην Ελλάδα, θέλουμε να συνεισφέρουμε στην επίλυση του προβλήματος εδώ και αν αυτό δεν συμβεί σε ικανοποιητικό βαθμό δεν σκοπεύουμε να το πάμε πουθενά αλλού. Αλλά με χαρά θα μεταδώσουμε το μοντέλο μας σε όποιον έχει διάθεση να το εφαρμόσει».

  

Για την ιστορία, ας σημειωθεί ότι από το 2016 οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί η εφαρμογή, περισσότερα από 13.000 κουτιά φαρμάκων έχουν βρει τον προορισμό τους, που σίγουρα δεν ήταν το καλάθι των αχρήστων, αλλά κάποιον που πραγματικά τα είχε ανάγκη και δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σ' αυτά, λόγω της δυσχερούς οικονομικής του κατάστασης. 

Όσο για τη ζημία από τη σπατάλη φαρμάκων, αυτή υπολογίζεται με αριθμούς -για παράδειγμα, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ετήσια βάση καταλήγουν στα σκουπίδια φάρμακα αξίας 420 εκ. δολαρίων-, που όμως φλυαρούν και για την ταλαιπωρία, κάποτε και τις χαμένες ζωές των ασθενών... 

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ζούμε με αυτοάνοσο νόσημα. Το παν είναι η έγκαιρη διάγνωση»

Υγεία & Σώμα / «Ζούμε με αυτοάνοσο νόσημα. Το παν είναι η έγκαιρη διάγνωση»

Τι είναι τα αυτοάνοσα που έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμια μάστιγα, πόσο επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής και πώς αντιμετωπίζονται; Τρεις ασθενείς και ο Αθανάσιος Τζιούφας, καθηγητής Παθολογίας - Ανοσολογίας στο ΕΚΠΑ, εξηγούν
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βιοψία θετική. Και τώρα τι κάνουμε;

Υγεία & Σώμα / Βιοψία θετική. Και τώρα τι κάνουμε;

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις μίας γυναίκας που διαβάζει στην εξέτασή της ότι νοσεί από καρκίνο του μαστού; Τι ακολουθεί στη συνέχεια, όταν φτάσει στο ιατρείο του χειρουργού και της επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα; Και τι ρόλο παίζει το οικείο, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον; Ποιοι μηχανισμοί την βοηθούν και ποιοι την επιβαρύνουν σε αυτή τη δύσκολη πορεία;
Αυτές είναι οι δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα παγκόσμια έρευνα

Υγεία & Σώμα / Αυτές είναι οι δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα παγκόσμια έρευνα

Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά σκοτώνουν τους Έλληνες, όπως δείχνει νέα έρευνα. Εν τέλει, δεν πρέπει να θεωρούμε πως η καρδιά μας είναι άτρωτη. Ούτε η γυναικεία καρδιά, που θεωρείται λανθασμένα πιο δυνατή από την ανδρική, δεν είναι άτρωτη στις επιπτώσεις του ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Και πώς να θωρακίσουμε την καρδιά μας από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη: Τα νέα δεδομένα, οι ελλείψεις και η άποψη ενός ακτιβιστή

Ελλάδα / Νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη: Τα νέα δεδομένα, οι ελλείψεις και η άποψη ενός ακτιβιστή

«Η κάνναβη είναι το μέλλον αρκεί να της δώσουμε χώρο να "αναπνεύσει"!»: Ο Μιχάλης Θεοδωρόπουλος κάνει λόγο για ένα τολμηρό επιφανειακά, εντούτοις άνευρο κι ανεπαρκές ως έχει νομοσχέδιο
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε η κηδεία του Τζορτζ Μπάλντοκ στο Λονδίνο

Ελλάδα / «Θα είσαι πάντα στις καρδιές μας» - Παναθηναϊκός και Εθνική Ελλάδος αποχαιρέτησαν τον Τζορτζ Μπάλντοκ στην κηδεία του

Συγγενείς και φίλοι, παίκτες του Παναθηναϊκού, της Εθνικής και του αγγλικού ποδοσφαίρου, αποχαιρέτησαν τον 31χρονο αθλητή στο Λονδίνο
LIFO NEWSROOM
«Το υπουργείο Μετανάστευσης χρωστά παντού, σε προμηθευτές και εργαζόμενους»- Προειδοποιήσεις για κατάρρευση αν δεν υπάρξει έκτακτη στήριξη

Ελλάδα / Στέλεχος ΠΑΣΟΚ: «Το υπουργείο Μετανάστευσης χρωστά παντού, για κάθε 4μελή οικογένεια διατίθενται €2400 το μήνα»

«Αν υπάρξει προσφυγικό ρεύμα το σύστημα θα καταρρεύσει πλήρως» προειδοποιεί ο γραμματέας του Τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Χρονόπουλος
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Novartis: Ανασύρονται 21 μηνύσεις πολιτικών κατά των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων

Ελλάδα / Υπόθεση Novartis: Ανασύρονται 21 μηνύσεις πολιτικών κατά των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων

Με κατεπείγουσες διαδικασίες η έρευνα - Σε κάποιες από τις εγκλήσεις πολιτικών προσώπων ζητείται και η διερεύνηση των κινήτρων των μέχρι πρόσφατα προστετευόμενων μαρτύρων 
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Σε παρομοιες περιπτώσεις, προσωπικά, τα πήγαινα στο κοντυνότερο κέντρο υγείας. Οι άνθρωποι που είχαν αναγκη τα φάρμακα αυτά αμφιβάλω αν είχαν καν κινητό οχι να χρησιμοποιήσουν το app. Παρ'ολα αυτά καθε καινούργια ιδεα που βελτιώνει την καθημερινότητα μας, προφανώς και είναι άξια επαίνων.