Αυτές είναι οι δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα παγκόσμια έρευνα

Αυτές είναι οι δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα παγκόσμια έρευνα Facebook Twitter
Η καρδιά μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και πρέπει να διαφυλάξουμε τη λειτουργία της τρώγοντας υγιεινά, να ασκούμαστε 40 λεπτά την ημέρα οπωσδήποτε, να προσέχουμε το βάρος μας, να μην καπνίζουμε και να κάνουμε ετησίως 1 καρδιολογικό τσεκ-απ.
0

Αν υπήρχε «ασθενόμετρο» στην πατρίδα μας, όπως και διεθνώς, την πρώτη θέση θα καταλάμβαναν τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και τη δεύτερη τα εγκεφαλικά επεισόδια, αμφότερα οφειλόμενα σε βλάβες της καρδιάς και των αγγείων. Η νέα μεγάλη διεθνής έρευνα με τίτλο «Το παγκόσμιο φορτίο των νοσημάτων» (Global burden of disease) που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» αποκαλύπτει ότι στην Ελλάδα οι δύο κυριότερες αιτίες απώλειας της ζωής είναι οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά, ενώ οι δύο σημαντικότερες αιτίες αναπηρίας που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και μειώνουν την παραγωγικότητα είναι οι πόνοι στη μέση και οι ημικρανίες.

Ειδικότερα, από τα ευρήματα των επιστημόνων διαπιστώθηκε ότι οι δέκα κυριότερες αιτίες για χαμένα έτη ζωής εντός των συνόρων είναι οι εξής: Πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η ισχαιμική καρδιοπάθεια, δηλαδή τα εμφράγματα. Αργυρό μετάλλιο θνητότητας παίρνουν τα εγκεφαλικά και χάλκινο ο καρκίνος των πνευμόνων, γεγονός αναμενόμενο, καθώς είμαστε θεριακλήδες. Στην 4η θέση ακολουθεί το Αλτσχάιμερ και στην 5η θέση η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έτερη δραματική απόρροια του καπνίσματος. Στην 6η θέση βρίσκονται τα τροχαία ατυχήματα, που μειώθηκαν όμως, καθώς, λόγω κρίσης, μειώθηκαν και οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο, και στην 7η θέση ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Στην 8η θέση συναντούμε τη γυναικεία μάστιγα του καρκίνου του μαστού και στην 9η θέση τη χρόνια νεφρική νόσο, η οποία συνδέεται στενά με τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση και την παχυσαρκία. Η λίστα με τις 10 σημαντικότερες αιτίες θνητότητας κλείνει με τον καρκίνο του παγκρέατος.

Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά σκοτώνουν τους Έλληνες, όπως δείχνει νέα έρευνα. Εν τέλει, δεν πρέπει να θεωρούμε πως η καρδιά μας είναι άτρωτη. Ούτε η γυναικεία καρδιά, που θεωρείται λανθασμένα πιο δυνατή από την ανδρική, δεν είναι άτρωτη στις επιπτώσεις του ανθυγιεινού τρόπου ζωής.

Τι μαθαίνουμε από αυτό; Πως η καρδιά μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και πρέπει να διαφυλάξουμε τη λειτουργία της τρώγοντας υγιεινά, ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης εξαιτίας της υψηλής χοληστερόλης, να ασκούμαστε 40 λεπτά την ημέρα οπωσδήποτε για να είμαστε σε φόρμα, να προσέχουμε το βάρος μας, να μην καπνίζουμε και να κάνουμε ετησίως 1 καρδιολογικό τσεκ-απ. Πότε; Μετά τα 40, αν δεν έχουμε οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών, και πολύ νωρίτερα αν έχουμε.

Μια άγνωστη απειλή για την καρδιά είναι η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (πολύ υψηλή χοληστερόλη από παιδική ηλικία, ανεξαρτήτως της διατροφής και του σωματικού βάρους) που αποτελεί την πιο κοινή κληρονομική διαταραχή. Στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν, βάσει επιδημιολογικών εκτιμήσεων, 40.000 ασθενείς, ενώ οι γιατροί γνωρίζουν μόνο για 1.000 περιστατικά. Οι υπόλοιποι 39.000 ασθενείς παραμένουν μη διαγνωσμένοι. Όπως εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Χρήστος Πίτσαβος, τα άτομα αυτά έχουν από μικρή ηλικία πολύ υψηλές τιμές κακής LDL χοληστερόλης (250 mg/dl ή και παραπάνω), ενώ η ολική χοληστερόλη τους μπορεί να φτάσει τα 500 mg/dl. Χωρίς φάρμακα, κινδυνεύουν να πάθουν το πρώτο τους έμφραγμα πριν από την ηλικία των 35-40 ετών! Ποιοι πρέπει να ανησυχήσουν; Όπως εξηγεί Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όσοι έχουν γονείς και συγγενείς που έπαθαν έμφραγμα σε νεαρή ηλικία (κοντά στα σαράντα) καλό είναι να εξεταστούν. Κέντρα Αναφοράς για τη νόσο λειτουργούν στην Αττική, στο Ωνάσειο, στο Ιπποκράτειο, στο Τζάνειο και στα δύο Νοσοκομεία Παίδων, στην Κρήτη, στο νοσοκομείο Ηρακλείου, στη Θεσσαλονίκη στο ΑΧΕΠΑ, στο Παπαγεωργίου και στο Ιπποκράτειο και στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η γενετική διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται σε δύο Δημόσια Εργαστήρια Ιατρικής Γενετικής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ