Η γενική εισαγγελέας της Βραζιλίας έκρινε σε τοποθέτησή της προς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην έκδοση του Τσέζαρε Μπατίστι, του Ιταλού συγγραφέα, πρώην μέλους μιας παράνομης ένοπλης ακροαριστερής οργάνωσης, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες στην πατρίδα του.
Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε εγκρίνει την έκδοση του Μπατίστι το 2009, αλλά ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα του είχε χορηγήσει καθεστώς πρόσφυγα την τελευταία ημέρα της θητείας του, το 2010.
Η υπόθεση προκαλεί διπλωματικές τριβές ανάμεσα στη Μπραζίλια και τη Ρώμη έκτοτε και το 2017, η Ιταλία υπέβαλε εκ νέου αίτημα έκδοσης του Μπατίστι στη σημερινή κυβέρνηση της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Στην επιστολή της προς το Ανώτατο Δικαστήριο, η Χακέλ Ντοτζ, η γενική εισαγγελέας της Βραζιλίας, απέρριψε το επιχείρημα της υπεράσπισης του Μπατίστι πως η ισχύς του διατάγματος του πρώην προέδρου Λούλα, με το οποίο δόθηκε άσυλο στον Ιταλό, είναι αμετάκλητη.
Η Ντοτζ έκρινε ότι η απόφαση του Λούλα να μην προχωρήσει στην έκδοση του Μπατίστι ήταν πολιτική και κατά συνέπεια επαφίεται στον σημερινό πρόεδρο, τον συντηρητικό Μισέλ Τέμερ, και όχι στο δικαστήριο, να αποφασίσει εάν το διάταγμα πρέπει να ανακληθεί.
Ο Μπατίστι είναι αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη στην Ιταλία, όπου είχε καταδικαστεί ερήμην το 1993 για τέσσερις φόνους που είχαν διαπραχθεί τη δεκαετία του 1970, όταν ανήκε στην εκτός νόμου, ακροαριστερή οργάνωση Ένοπλοι Προλετάριοι για τον Κομμουνισμό.
Ο 62χρονος Μπατίστι, ο οποίος αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στα εγκλήματα για τα οποία έχει καταδικαστεί, είχε αποδράσει από τη φυλακή το 1981 και έζησε για ένα διάστημα στη Γαλλία πριν διαφύγει στη Βραζιλία για να αποφύγει την έκδοσή του στην Ιταλία.
Ο άλλοτε αντάρτης είχε συλληφθεί από τη βραζιλιάνικη αστυνομία τον Οκτώβριο, όταν προσπάθησε να περάσει τα σύνορα με ένα ταξί και να πάει στη Βολιβία. Ζει το τρέχον διάστημα στο Σάο Πάολο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε προσωρινά την έκδοση του Μπατίστι ωσότου αποφανθεί για την έφεση του δικηγόρου του, που κατόπιν άλλαξε επιχειρηματολογία και υποστήριξε ότι η ισχύς του διατάγματος του Λούλα ήταν αμετάκλητη. Ο δικηγόρος δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο για την τοποθέτηση της γενικής εισαγγελέως.
σχόλια