Πλησιάζει το όριο συναγερμού η στάθμη του νερού στον Έβρο

Πλησιάζει το όριο συναγερμού η στάθμη του νερού στον Έβρο Facebook Twitter
0

Την εκ νέου άνοδο της στάθμης των νερών των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη γείτονα Βουλγαρία, καταγράφει η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ειδικότερα, στις 7 το πρωί, η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου στο Πύθιο ήταν 5,49 μέτρα, έχοντας ξεπεράσει το όριο επιφυλακής που είναι στα 4,70 μέτρα, ενώ το όριο συναγερμού προσδιορίζεται στα 5,70 μέτρα.

Την ίδια ώρα, η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου στο «Πέταλο» Φερών άγγιζε τα 5,65 μέτρα, έχοντας ξεπεράσει οριακά το όριο επιφυλακής που είναι 5,60 μέτρα και προσεγγίζοντας σε απόσταση αναπνοής το όριο συναγερμού που είναι τα 6 μέτρα.

«Είμαστε στο όριο επιφυλακής, προς το παρόν, με αυξητικές όμως τάσεις, σε Πύθιο και στο "Πέταλο" Φερών, ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις της Τουρκίας, ο Εργίνης είναι ήδη υπερχειλισμένος. Η στάθμη των νερών έχει ανέβει λόγω των βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών, παροχετεύεται μέσω του κεντρικού αγωγού, που είναι ο ποταμός Έβρος και έχουμε υπερχείλιση κυρίως στον ποταμό Άρδα. Δουλεύουν δηλαδή οι υπερχειλιστές του φράγματος, στέλνει κάποιες ποσότητες και παρατηρείται αύξηση των νερών από τις Καστανιές στο βόρειο τμήμα του Νομού και προς τα κάτω» εξηγεί, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χρήστος Παπαποστόλου στέλεχος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Έβρου.

Ο κ. Παπαποστόλου διευκρινίζει πως η πλημμύρα που παρατηρείται στους κάμπους του νομού «δεν είναι από υπερχείλιση αλλά από όμβρια νερά της βροχής, τα δικά μας τοπικά νερά».

Σημειώνει πως «όλοι οι παρέβριοι κάμποι, αλλά και σε άλλες περιοχές, έχουν στην επιφάνειά τους ποσότητες νερού κάποιου βάθους (από 5 έως 30-40 πόντους). Αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπορούν να παροχετευτούν τα νερά μέσα στο κεντρικό ποτάμι, λόγω του ότι είναι φουσκωμένο, με αποτέλεσμα να παραμένουν στους κάμπους μας και όσο βρέχει τόσο πιο πολύ ενισχύονται. Ό,τι στραγγίζει από τις δικές μας λοφοσειρές και τα βουνά στραγγίζει μέσα στους κάμπους κι αρχίζει να δημιουργείται μια πλημμύρα που δεν οφείλεται όμως σε υπερχείλιση».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δηλώνει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι όποιες προειδοποιήσεις έχουμε για άνοδο της στάθμης των νερών προέρχονται από την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, σχετικά με τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Βουλγαρία, δεν είναι μία ρηματική διακοίνωση.

Ο Νομός παραμένει σε επιφυλακή επί σειρά ημερών, ωστόσο ο κ. Πέτροβιτς προχώρησε εκ νέου σε μία λιτή ανακοίνωση με την οποία εφιστά την προσοχή στους δραστηριοποιούμενους στις παρέβριες περιοχές, αυτό το διάστημα που το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν και υποστούν ζημίες σε περίπτωση υπερχείλισης του ποταμού.

«Σημειώνονται κάποιες υπερχειλίσεις στα φράγματα της Βουλγαρίας αλλά προς το παρόν δεν αποτελούν απειλή. Τα διαχειριζόμαστε. Στο Κίρτζαλι η πληρότητα του φράγματος είναι στο 98%, ενώ στο Ιβαήλοβγκραντ είναι στο 81% και περιμένουμε να αφεθούν απ' το τελευταίο περίπου 300 κυβικά το δευτερόλεπτο. Αυτό εμάς μας προβληματίζει σε συνάρτηση και με τις βροχοπτώσεις που αναμένονται το επόμενο διήμερο στη Βουλγαρία. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε σε νέα υπενθύμιση προς τους συμπολίτες μας, γιατί δεν έχουμε άρει τα μέτρα επιφυλακής, ώστε να είναι σε μία ετοιμότητα, πάντοτε στη λογική του προλαμβάνειν», δηλώνει ο κ. Πέτροβιτς.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ