Βίτσας: Δεν πρέπει να υποκύψουμε στη συζήτηση περί γκρίζων ζωνών

Βίτσας: Δεν πρέπει να υποκύψουμε στη συζήτηση περί γκρίζων ζωνών Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
1

«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στη συζήτηση περί γκρίζων ζωνών. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Υπάρχει το διεθνές δίκαιο, υπάρχουν οι συνθήκες, υπάρχουν οι αγώνες του ελληνικού λαού» τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Σε συνέντευξή του πρόσθεσε ότι η Τουρκία παρουσιάζεται ως μια νευρική, αναθεωρητική δύναμη και η συμπεριφορά της μπορεί να εξηγηθεί καθώς έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και νιώθει ότι απειλείται.

«Με τα μέτωπα που έχει ανοίξει λέει δύο πράγματα, ότι είναι υπερδύναμη -που δεν είναι- και ότι μπορεί να επηρεάσει του πάντες - που δεν μπορεί. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία με σταθερότητα» είπε και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ενδιαφέρεται να έχει ανοιχτό διάλογο με την Τουρκία με συγκεκριμένες βάσεις και αρχές».

Για το ζήτημα της σύλληψης των δύο αξιωματικών υπογράμμισε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να επιστρέψουν το ταχύτερο πίσω. Αν αυτό δεν γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, το ζήτημα ξεφεύγει από διμερές πρόβλημα».

Χαρακτήρισε κουταμάρες τα αναγραφόμενα στον τουρκικό Τύπο για κατοχή σχεδιαγραμμάτων, χαρτών από τους δύο αξιωματικούς, ενώ σε ερώτηση για την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σημείωσε ότι «πρέπει να πιέσουμε από όλες τις πλευρές ώστε να επανέλθει η Τουρκία στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών στη σφαίρα της λογικής» και πρόσθεσε «με ικανοποίησε η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη (σ.σ. Τζέφρι) Πάιατ, που είπε ότι δεν μπορούμε να νίπτουμε τας χείρας μας στην υπόθεση αυτή».

Σε ερώτηση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ο κ. Βίτσας είπε ότι η πρόταση της Αθήνας είναι σύνθετη ονομασία, erga omnes, την οποία χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή, και σημείωσε ότι η αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας δεν μπορεί να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

«Δεν θα υπάρξει σαλαμοποίηση της λύσης, θα είναι πακέτο» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «είναι τανγκό για δύο η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της πΓΔΜ», είπε.

Μιλώντας για το σκάνδαλο της Novartis υποστήριξε ότι «αφού όλοι παραδέχονται ότι υπάρχει σκάνδαλο, που δεν περιορίζεται στους γιατρούς, η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι το κόκαλο» και σημείωσε ότι «περί σκευωρίας μιλούσαν κάποιοι και για το σκάνδαλο των εξοπλισμών».

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ για τα θρησκευτικά είπε ότι «η εκκλησία πρέπει να αφιερώνεται στα πνευματικά της καθήκοντα και ότι δεν έχει καμία σχέση με τα θέματα εκπαίδευσης». «Δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις που γυρίζουν την Ελλάδα πίσω», είπε ο Δημήτρης Βίτσας.

Σε ερώτηση για το προσφυγικό και την επίσκεψή του στη Λέσβο τόνισε ότι «προσπαθούμε να αποσυμπιέσουμε της κατάσταση στα νησιά. Πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο οι δομές για να ολοκληρώνονται άμεσα οι διαδικασίες ασύλου. Συνολικά στη χώρα έχουμε 55.000 πρόσφυγες».

Ο αντιπρόεδρος της βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε ότι «έχει δημιουργηθεί εθνικό μέτωπο έναντι της Τουρκίας», συμφώνησε με τον υπουργό ότι «δεν μπορεί να ανοίξει διάλογος ούτε για σύνορα, ούτε για γκρίζες ζώνες» και πρόσθεσε ότι «ο (σ.σ. πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν θα προσπαθήσει να μας εμπλέξει όταν θα επιτεθεί στην Κύπρο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας».

Χαρακτήρισε νερόβραστη την αντίδραση της Ε.Ε. για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς και υπογράμμισε ότι «η συνθήκη της Λωζάνης έσπασε στη Συρία».

Για το όνομα της ΠΓΔΜ, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι η ΝΔ θεωρεί ότι προηγούνται τα ζητήματα του αλυτρωτισμού αυτού του ονόματος, ενώ για την κυβέρνηση ισχύει το αντίθετο.

Υποστήριξε ότι οι προτάσεις των Σκοπιανών είναι απαράδεκτες και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει ενημερώσει τα κόμματα ούτε για την ελληνική πρόταση, ούτε για την πρόταση των Σκοπίων.

Εκτίμησε ότι δεν θα βρεθεί λύση εξαιτίας της αδιαλλαξίας των Σκοπίων και εξήγησε ότι αν έρθει λύση τότε θα συνεδριάσει η ΚΟ της ΝΔ θα κατατεθούν δύο προτάσεις, του 1992 με την οποία και συμφωνεί και του 2008 στο Βουκουρέστι και θα αποφασίσει. «Πάντως θα παρουσιαστούμε στη Βουλή με ενιαία θέση», σημείωσε.

Τόνισε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis που πρέπει να διερευνηθεί, υπογράμμισε ότι «η ΝΔ έχει πει ότι θέλει να γίνει κανονική προανακριτική επιτροπή και συζήτηση σε βάθος» κι εκτίμησε ότι «το προσεχές δεκαπενθήμερο θα γυρίσουν τη δικογραφία στην κ. Τουλουπάκη».

Για την απόφαση του ΣτΕ ο αντιπρόεδρος της βουλής είπε ότι «δεν είναι πρωτοφανής η απόφαση του ΣτΕ για τα θρησκευτικά, έχουν προϋπάρξει δύο το 1995 και 1998 για το ίδιο θέμα», και τόνισε ότι πρέπει να γίνει επικαιροποίηση του μαθήματος των θρησκευτικών η οποία θα προκύψει μέσα από έντιμο και ουσιαστικό διάλογο της εκκλησίας με το υπουργείο.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης εξάλλου επιτέθηκε στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος, όπως είπε, δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει τι είπε το ΣτΕ, προσθέτοντας: «κι ο πρωθυπουργός τον αφήνει στη θέση του; Και μετά μιλάμε για σεβασμό των θεσμών;».

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Διεθνή / Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι γεμάτη με «ναρκοπέδια» και ο κίνδυνος να καταρρεύσει είναι «υψηλός», δηλώνουν ειδικοί αναλυτές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια