Σεισμοί στη Σαντορίνη: Θα συνεχιστούν οι δονήσεις - Πού υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων

Σεισμοί - Ενημέρωση: Θα συνεχιστούν οι δονήσεις - Κίνδυνος κατολισθήσεων Facebook Twitter
Φωτ. Eurokinissi
0

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια για τους αλλεπάλληλους σεισμούς στη Σαντορίνη.

Στη σύσκεψη, μίλησαν οι επιστήμονες, με τον Κώστα Παπαζάχο, καθηγητή Γεωφυσικής και σεισμολογίας, να ξεκινά μιλώντας για την εξέλιξη της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες και ειδικά στη Σαντορίνη. Όπως τόνισε, «πηγαίνουμε σε ένα καλύτερο σενάριο», χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι οι δονήσεις θα σταματήσουν.

«Ακόμη και σε μια ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη μιλάμε για ήπια φαινόμενα. Φαινόμενα τα οποία κάτοικοι χωρίς Πολιτική Προστασία μπόρεσαν να διαχειριστούν με πολύ μεγάλη επιτυχία τον 20ο αιώνα. Θα είμαστε μάλλον πολύ λιγότεροι αν δεν καταφέρουμε να κάνουμε το αντίστοιχο ακόμα και σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο φυσικά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, απλά υπάρχει μια παραφιλολογία σε σχέση με το ηφαίστειο», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαζάχος.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στη συνέχεια για το μοναδικό σεισμικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης και επισήμανε τον υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων στο νησί.

Λέκκας: «Είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική κοινότητα δεν εκφράζει αντιπαλότητα»

Ο Ευθύμιος Λέκκας, θέλησε να επισημάνει ότι: «Η Σαντορίνη είναι ένα μοναδικό μέρος σε όλο τον κόσμο. Ίσως είναι το πιο όμορφο σημείο στον κόσμο και αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με την μεγαλύτερη καλντέρα της τάξεως των 8 επί 11 χιλιομέτρων, με την μεγαλύτερη έκρηξη στον κόσμο που έγινε πριν 3.500 χρόνια, με τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε παράλληλα με τις διεργασίες του ηφαιστείου αλλά και με το μοναδικό φυσικό και οικιστικό περιβάλλον το οποίο έχει.

Η Σαντορίνη λοιπόν, διαμορφώθηκε από αυτούς τους γεωδυναμικούς κινδύνους και κυρίαρχα από τον ηφαιστειακό κίνδυνο, τον σεισμικό κίνδυνο, τον κατολισθητικό κίνδυνο. Αυτοί οι κίνδυνοι λοιπόν, δημιούργησαν και το μοναδικό ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης. Είναι επόμενο αυτοί οι κίνδυνοι να εκδηλώνονται κατά περιόδους και βεβαίως θα ασχοληθούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον κατολισθητικό κίνδυνο, ο οποίος είναι ένας κίνδυνος που διαμορφώνει συνεχώς τα μοναδικά πρανή της καλντέρας. Ο κίνδυνος λοιπόν, σε όλο το μήκος σχεδόν των πρανών της καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνευση είναι υψηλή, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου τουλάχιστον οκτώ μήνες κάθε χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως είναι η «πρώτη φορά που η επιστημονική κοινότητα δεν εκφράζει αντιπαλότητα».

«Συστήνω ψυχραιμία στους κατοίκους της Σαντορίνης, όλοι οι επιστήμονες βρισκόμαστε δίπλα τους», τόνισε η καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Εύη Νομικού.

Παπαζάχος: «Η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό»

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει. Δημιουργούμε χάρτες τεκτονικούς που επιβεβαιώνουν ότι τα σημερινά επίκεντρα είναι πολύ πιο μακριά από το επίκεντρο του 1956», πρόσθεσε επίσης ο Κώστας Παπαζάχος. «Το 2023 δεν είχαμε πολλούς σεισμούς μέσα στην καλντέρα. Κάποιοι σεισμοί σημειώθηκαν μόνο βορειοανατολικά από την Σαντορίνη, την περιοχή του Κολόμβου που πάντα έχει μια μόνιμη ποιότητα και που στην περιοχή της Αναβύσσου επίσης υπάρχει κάποια δραστηριότητα. Τον Σεπτέμβριο λοιπόν του 2024 ξεκίνησε μία ήπια σεισμική δραστηριότητα με πάρα πολύ μικρούς σεισμούς, οι οποίοι κάποιοι ήταν αισθητοί από τους κατοίκους και για αυτό ενημερώσαμε την πολιτεία» πρόσθεσε.

«Η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κάποια κενά ακόμη ανάμεσα στα επίκεντρα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση κάποιου ισχυρότερου σεισμού. Τα σενάρια, ωστόσο, φαίνεται να είναι καλύτερα, καθώς η περιοχή που έχει μείνει είναι μικρότερη και πηγαίνουμε σε ένα πιο ευνοϊκό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο», ανέφερε τέλος ο καθηγητής.

Με πληροφορίες από ertnews

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα στο πλαίσιο κλινικής μελέτης

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα στο πλαίσιο κλινικής μελέτης

«Το εμβόλιο χορηγείται σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι έχουν ήδη υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση»
LIFO NEWSROOM