Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή με αντάρτες και μέλη των οικογενειών τους εγκατέλειψε το Σάββατο το προτελευταίο οχυρό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Γούτα της Συρίας.
Το συριακό καθεστώς έχει ανακτήσει μέσα σε πέντε εβδομάδες τον έλεγχο του 90% του θύλακα, τον οποίο εγκατέλειψαν παράλληλα 107.000 άμαχοι.
«Δεκαεπτά λεωφορεία που μετέφεραν 981 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων μαχητών και μελών των οικογενειών τους, αναχώρησαν από την πόλη Αρμπίν με προορισμό την επαρχία Ιντλίμπ», μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Μετά τη σωματική έρευνα που έγινε στους ανθρώπους που θα απομακρύνονταν, συνοδεύονταν από μασκοφόρο ρώσο στρατιώτη σε κάθε λεωφορείο, ενώ στελέχη της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου διένειμαν τρόφιμα, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, κατά τον οποίο την επιχείρηση επέβλεπαν απευθείας Ρώσοι.
Τσακισμένες από τον καταιγισμό πυρός και εξαντλημένες από μια πολιορκία που κράτησε πέντε χρόνια, οι οργανώσεις των ανταρτών δέχθηκαν η μια μετά την άλλη να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να πάνε στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), την τελευταία που παραμένει εκτός του ελέγχου του καθεστώτος.
Πάνω από 1.600 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης του συριακού στρατού και των συμμάχων του, τη 18η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο παράλληλα κάνει λόγο για 485 σύρους στρατιωτικούς και 310 αντάρτες νεκρούς.
Η επιχείρηση, η οποία αφορούσε τέσσερις κοινότητες στο νότιο τμήμα του θύλακα των ανταρτών (Άιν Τάρμα, Ζαμάλκα, Αρμπίν, Τζομπάρ) καθυστέρησε για πολλές ώρες το Σάββατο, κυρίως για να μπορέσει να ανοίξει δρόμος με την άρση «των ναρκών που είχαν εγκατασπείρει οι τρομοκράτες στον δρόμο που οδηγεί στην Αρμπίν», σύμφωνα με το SANA.
Το νέο κύμα απομακρύνσεων, που αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα και αφορά συνολικά 7.000 ανθρώπους, εγγράφεται στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στην ισλαμιστική οργάνωση Φάιλακ αρ Ραχμάν και τη Ρωσία, σύμμαχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η συμφωνία αυτή προβλέπει, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων για την απομάκρυνση, την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούν οι αντάρτες και την εγκατάλειψη μέρους του οπλισμού και του άλλου εξοπλισμού τους.
Το Σάββατο η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα στα οποία εικονιζόταν ένα λεωφορείο με οκτώ αιχμαλώτους που άφησαν ελεύθερους οι αντάρτες.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 100 μέλη της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, μιας τζιχαντιστικής συμμαχίας στην οποία κυριαρχεί ο πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία, ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν. Θα μεταφερθούν από τα όρια του καταυλισμού παλαιστινίων προσφύγων Γιάρμουκ, νότια της Δαμασκού, στην Ιντλίμπ.
«Αυτή η διευθέτηση προστέθηκε στην αρχική συμφωνία ανάμεσα στους Ρώσους και τη Φάιλακ αρ Ραχμάν», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Απομένει μόνο ένας θύλακας
Το νέο κύμα αναχωρήσεων προς την Ιντλίμπ καταγράφηκε μετά τη μεταφορά τις δύο τελευταίες ημέρες στην ίδια επαρχία 4.000 και πλέον ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 1.400 μαχητών της σαλαφιστικής οργάνωσης Αχράρ ας Σαμ.
Μετά την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών οι αντάρτες δεν θα είναι πλέον παρόντες παρά μόνο σε έναν θύλακα, στην πόλη Ντούμα, που ελέγχει η ισλαμιστική οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ και όπου βρίσκονται διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη.
Πέρα από τις δύο συμφωνίες απομάκρυνσης, εξελίσσεται η εγκατάλειψη της περιοχής από κατοίκους που κινούνται προς περιοχές που ελέγχει το καθεστώς, μέσω διαδρόμων που άνοιξαν οι συριακές αρχές, η οποία συνεχίζεται για δέκατη ημέρα, σύμφωνα με το SANA, το οποίο έκανε λόγο περί απομάκρυνσης 1.700 ανθρώπων.
Αυτό αύξησε στους 107.000 τον αριθμό των αμάχων που έχουν εγκαταλείψει την ανταρτοκρατούμενη Γούτα για να πάνε σε περιοχές που ελέγχει το καθεστώς, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση. Η περιοχή είχε πληθυσμό που ανερχόταν σε 400.000 κατοίκους πριν από την έναρξη της επίθεσης.
Δεκαπέντε χιλιόμετρα από την Αρμπίν, οι κάτοικοι της Δαμασκού ελπίζουν ότι η ήττα και η αποχώρηση των ανταρτών θα βάλει τέλος στη ρίψη ρουκετών και οβίδων από τους αντάρτες στη Γούτα εναντίον της συριακής πρωτεύουσας.
Τα πυρά αυτά σκότωσαν πάνω από 90 πολίτες μέσα στις τελευταίες πέντε εβδομάδες, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ανάμεσά τους 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα έπληξε αγορά την Τρίτη σε συνοικία της Δαμασκού. «Τώρα θα μπορούμε να κοιμηθούμε ειρηνικά, η ζωή θα ξαναρχίσει», είπε με χαρά το Σάββατο ο Σιμόν, 32 ετών, κάτοικος της παλιάς πόλης της Δαμασκού.
Αλλά παρόλη την αναμονή για την επάνοδο της ηρεμίας το Σάββατο, ρουκέτες που βλήθηκαν από αντάρτες έπληξαν το αθλητικό κέντρο αλ Φέιχα της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας έφηβος ποδοσφαιριστής, 12 ετών, και να τραυματιστούν επτά ακόμη συνομίληκοί του αθλητές, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.
Νωρίτερα το Σάββατο, ο συριακός στρατός μπήκε στη Χαράστα, σύμφωνα με το SANA, και άρχισε να απομακρύνει οδοφράγματα και οχυρώσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για τους ναρκαλιευτές, τους πυροτεχνουργούς και τους μηχανικούς που θα κληθούν να καθαρίσουν την πόλη από τις βόμβες και τις παγίδες που άφησαν πίσω τους οι αντάρτες.
Η είσοδος των κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Χαράστα σημειώθηκε μία ημέρα μετά την αποχώρηση των τελευταίων ανταρτών από την πόλη.
Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, μετά την καταστολή διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε πάνω από 350.000 ανθρώπους, ενώ ανάγκασε εκατομμύρια Σύρους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και ένα μεγάλο μέρος από αυτούς να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.
Η σύρραξη με την πάροδο των ετών έγινε τρομερά περίπλοκη, όχι μόνο εξαιτίας της εμπλοκής τζιχαντιστικών οργανώσεων σε αυτή, αλλά και λόγω της έμμεσης εμπλοκής διαφόρων κρατών και των άμεσων επεμβάσεων ξένων δυνάμεων.
σχόλια