Το City of Errors είναι μία cross media πλατφόρμα που χρησιμοποιεί διάφορα οπτικοακουστικά μέσα (ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, συνεντεύξεις με ενεργούς πολίτες, εφαρμογές κ.α) και έχει ως σκοπό να «αφυπνίσει» το αίσθημα ευθύνης των πολιτών απέναντι στην πόλη τους μέσα από την ανάδειξη σπουδαίων συμπεριφορών και πρωτοβουλιών από ανθρώπους που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη πρόσβαση στα Μέσα. Μέλος της ομάδας του City of Errors βρέθηκε στη συζήτηση που διοργάνωσε το Free Thinking Zone με θέμα «Αυτοί που προσφέρουν» και η LiFO βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει με την υπεύθυνη επικοινωνίας του CoE, Μαριάννα Χριστοφή για το αρχικό ερέθισμα, τα μελλοντικά σχέδια και όλα όσα τους ωθούν στο να συνεχίζουν παρά τις δυσκολίες που συναντούν στο δρόμο τους.
Αν καταλαβαίνω σωστά και από ένα ψάξιμο στο site σας, το City of Errors είναι μία πλατφόρμα που χρησιμοποιεί διάφορα οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα με σκοπό να εμπλέξει τους πολίτες και να τους καταστήσει ενεργούς στα προβλήματα της πόλης. Σωστά;
Σκοπός μας είναι να "ξυπνήσουμε" το αίσθημα ευθύνης των πολιτών απέναντι στην πόλης τους, να υπενθυμίσουμε ότι η πόλη είναι δημιούργημα των ανθρώπων που ζουν μέσα σε αυτή και να αναδείξουμε σπουδαίες συμπεριφορές και πρωτοβουλίες σε προβλήματα της καθημερινότητας από ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε ιδιαίτερη εξουσία, ανθρώπους σαν και τους ίδιους. Τα μέσα μας είναι τα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Life in a City Full of Errors ή συνεντεύξεων με ενεργούς συμπολίτες μας, το Fix Tank, η εφαρμογή City of Errors, αλλά και η πλατφόρμα μας City of Errors που είναι προσβάσιμη σε όλους.
Πού μπορεί να εφαρμοστεί το City of Errors και γιατί ξεκινήσατε από την Αθήνα; Τι ανταπόκριση συναντάται;
Η προσπάθειά μας μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε πόλη και τα ιδιαίτερα προβλήματα που μπορεί να έχει. Ξεκινήσαμε όμως από την Αθήνα, γιατί εδώ μεγαλώσαμε και την αγαπάμε, αλλά είναι μια πόλη πραγματικά πληγωμένη. 'Όχι μόνο από την κάκιστη πολιτική διαχείρισής της ή την απουσία αυτής, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες της. Οι Αθηναίοι είμαστε πάνω από όλα ιδιώτες και δεν κατανοούμε τη σημασία του δημόσιου χώρου. Είμαστε πολύ καλοί ως προς να τον καταχραζόμαστε και να τον καταστρέφουμε. Πιστεύουμε πως είναι καιρός αυτό να αλλάξει. Αυτό μας έκανε να ξεκινήσουμε το City of Errors. Η ανταπόκριση που έχουμε μέχρι στιγμής από συμπολίτες μας κάνει να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.
Παρόλο που το project σας βραβεύτηκε το 2010 στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και βγήκε στο διαδίκτυο δύο χρόνια μετά, δεν κατάφερε ποτέ να βρει χρηματοδότη. Εσείς όμως συνεχίζεται. Πού βρίσκεται την όρεξη;
Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που στηρίζουμε εθελοντικά το City of Errors εδώ και 2 χρόνια χωρίς χρηματοδότηση, κρατική ή ιδιωτική. Και τα καταφέρνουμε μια χαρά. Αυτό που μας κάνει να συνεχίζουμε είναι ότι ο σκοπός του City of Errors μας αφορά άμεσα. Δεν πρόκειται για ένα πρότζεκτ που απευθύνεται σε τρίτους. Έχουμε την ευκαιρία και την όρεξη να κάνουμε τη διαφορά, έστω και αν αυτή είναι μικρή.
Πώς φαντάζεστε στο μυαλό σας την ιδανική εξέλιξη για το City of Errors και ποιο είναι το σημείο εκείνο πού θα πείτε «δεν πάει άλλο, τα παρατάμε»;
Αυτή την περίοδο δουλεύουμε μια εκδοχή του City of Errors προσαρμοσμένη για παιδιά. Παράλληλα έχουμε προτάσεις από ανθρώπους που θέλουν να φέρουν το CoE στις δικές τους πόλεις. Για εμάς στόχος είναι να δούμε το CoE σαν ένα δίκτυο πόλεων που συνδιαλέγονται. Θα τα παρατήσουμε όταν μας παρατήσει κι ο κόσμος.
Ένα μέλος της ομάδας σας, η Μυρτώ Παπαδογεώργου, συμμετείχε στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Free Thinking Zone με χορηγό έμπνευσης τον ελληνικό καφέ Bravo. Πόσο αναγκαίο είναι να διοργανώνονται τέτοιες συζητήσεις όπου ακούγονται φωνές όπως η δική σας;
Από τη στιγμή που τα παραδοσιακά media προσφέρουν βήμα έκφρασης με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, η ανάγκη να διοργανώνονται ανοικτές συζητήσεις από χώρους, φορείς ή συλλογικότητες είναι απόλυτη. Άλλωστε αυτό που επιχειρούμε και με το CoE είναι να δημιουργήσουμε μια δημόσια σφαίρα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να συζητήσουν και να συναποφασίσουν ποια είναι τα προβλήματα της πόλης τους. Υπάρχει μια υποκειμενικότητα στον τρόπο που καθορίζουμε ένα πρόβλημα. Μέχρι στιγμής κάποια προβλήματα της Αθήνας προωθούνται μέσα από το λόγο της τηλεόρασης. Ας δούμε τι έχουν να πουν λοιπόν και οι υπόλοιποι.
σχόλια